Home » Aktuální téma, Trénink, Závody

Cyklotrénink Františka Trkala díl osmý: červen 2011

Submitted by on Čtvrtek, 9 Červen 2011No Comment
Cyklotrénink Františka Trkala díl osmý: červen 2011

Již šestý měsíc roku bychom se za velmi pěkného počasí měli věnovat pokud možno především závodění popřípadě i ladění formy na vrchol sezóny.

Náplň jednotlivých tréninků záleží na tom, kdy nám začalo závodní období. Kdo má závody již od dubna, tak musí do tréninku v květnu částečně stále zařazovat intenzitu (intervaly, kopce, spurty, tréninky za autem atd.), vše by mělo směřovat k závodní intenzitě a závodnímu zatížení. Kdo závodí až od května, musí klást větší důraz na trénování v intenzitách a tím připravovat se k závodnímu nasazení. Nadále však nesmíme opomenout trénink základní a silové vytrvalosti.

Po navyknutí na závodní rytmus se připravujeme na vrchol naší přípravy – mistrovství republiky popřípadě i jiné šampionáty.

1.   Naše příprava by měla začínat nejméně tři až čtyři týdny před naším vrcholem.

2.   Měli bychom absolvovat tréninky v kopcích, kde se budeme pohybovat na tepech mezi prahy, potom doporučuji doplnit etapovým závodem, při kterém absolvujeme několikadenní zátěž, po níž si odpočineme kratším orazovým cyklem, abychom do další fáze přípravy šli odpočatí.

3.   Dále by měl následovat blok tréninků intervalů po rovině (opakované úseky o délce 6 – 10 minut nad závodní rychlostí). Tento trénink na časovku je dle mého názoru zároveň vynikající přípravou na závod jednotlivců. Důležitou věcí je při těchto trénincích také dávat na své pocity, zkušenosti i rady trenéra.

4.   Vhodným doplněním tréninků je jízda za autem, pro doladění po intervalech nebo na rozjetí. Po takovémto tréninku doporučují po dojetí domů zařadit deset minut na ergometru: na lehký převod a lehkou zátěž cca 110 otáček za minutu.

5.   Pro přípravu na časovku jednotlivců, nesmíme zapomenout samozřejmě absolvovat tréninky na kole na časovku, pro navyknutí na malinko jiný posed a zalehnutí na řídítka.

6.   Důležitou věcí při těchto trénincích je nadále správná regenerace mezi tréninky – užívání regeneračních prostředků, chození na masáže atd.

Samozřejmě ohledně skladby záleží, na co se připravujeme,  jaké máme stanovené vrcholy sezóny a podle toho řídíme tréninkový proces.

Cyklotrénink Františka Trkala je tady pro Vás!

Profesionální servis na klíč pro hobby jezdce, začínající i zkušené závodníky.

web: www.frantisek.trkal-cyklotrenink.cz

e-mail: frantisek.trkal@seznam.cz, tel.: +420 605 832 507

Comments are closed.