Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Author Šela Marathon 2011

Submitted by on Čtvrtek, 12 Květen 2011No Comment
Author Šela Marathon 2011

Květen je tu a s ním i klasický otvírák bikemaratonské scény. Letošní „Šela“ slibovala krásné počasí, které bylo avizováno dlouho dopředu, tudíž se čekala hojná účast. Stejně jako vloni začal program Author Šela Marathonu už v pátek na náměstí v Lipníku sprinty, kterých jsme se z týmu nikdo neúčastnili, snad jen v roli diváků při vyzvedávání startovních čísel.

Snad i vinou hokejového mistrovství světa byla celková účast v pátek na náměstí kapánek slabší. A to hlavně po divácké stránce. Co ale nebylo na náměstí v Lipníku v pátek, bylo v sobotu ráno na startu dlouhé 92 km trati, kdy se opět účastnila pěkná řádka 600 závodníků. Prvních 50 čísel bylo pro „vyvolené“, tudíž jsem se já a Tom zařadili pěkně do hloubi první startovní vlny. Na startovní lajně se ale opět sešla česká maratónská špička.

Start v 9.00 byl opět táhlý v balíku po asfaltu a po najetí do terénu u lomu se to nejprve nervózně naštorcovalo, ale poté se to zklidnilo a jelo se pěkně za sebou. Zde jsem již cítil, že to nebude vůbec lehké, jelikož mě po prodělané viróze začaly docela bolet nohy. Jel jsem tudíž opatrně dále, nikam nespěchal a snažil si jet svoje a hlavně si to užívat. Krásné singletracky k Helfštýnu se jely rychle a svižně.

Za Hubertem jsme již jeli po asfaltu opět ve velké skupině, kde se klasicky nechtělo střídat, tak jsem za to před Maleníkem vzal a po technickém sjezdu jsme zůstali pouze ve třech – já, Tomáš Kechrt a Josef Havel. Ti jeli opravdu velmi pěkně a technicky.

Před Rybářemi, kde byla druhá občerstvovací stanice, mi ale oba po mé technické chybě v technických pasážích ujeli, což se mi stalo osudným a přejezd Moravskou bránou jsem jel sám. S vidinou, že jsou kousek přede mnou. Táhlé roviny Moravské brány jsou ale zakleté.

Pak následovalo dlouhé stoupání na Uhřínov, kde jsem si opět vybral svou daň, dojeli mě tři chrti a já začal bojovat s morálem. Na Uhřínově míjím na občerstvovačce Trundu a Adama Pilčíka, kteří se zde pěkně krmili. Louky nad Uhřínovem bolí a čekám pouze na Peklo. Peklo vyjíždím pěkně tempově s Járou Obručou, který jede těsně přede mnou, takto jedeme až na Slavkov. Za Slavkovem mi chytají saze a jedu hranu. Následuje krásný technický sjezd k dálnici a terénní vložka nad Bohuslávkami. Opět přejezd Moravskou bránou a zbývá už jen výjezd na Helfštýn, který je těžký vždycky a často se zde chytají křeče. Já jedu na pohodu, ale jen do té doby, než se ohlédnu a vidím, že mě dojíždí borec, tudíž za to vezmu a pádím na krev do cíle.

Závěrečný dojezd do cíle a cíl samotný byl oproti jiným ročníkům divácky strohý, zřejmě to bylo dáno startem krátké až v 12:00, kdy se předpokládá dojezd prvního závodníka z dlouhé. Vítězem závodu se stal podruhé v kariéře Honza „Džobr“ Jobánek z Merida Biking Teamu (3:36:22), já byl klasifikován jako 33. v pořadí a osmý v kategorii (4:17:55), Tomino byl o dvacet míst za mnou a 18. v kategorii (čas 4:26:26) a Jiří Oleš, který rovněž hájí barvy našeho klubu, byl 189. a 52. v kategorii (5:15:23).

Na krátké trase, která měřila 58 kilometrů, barvy týmu reprezentovali další tři bikeři. Nejlépe zajel Martin Sigmund, jehož jméno najdete na velice solidním 29. místě (9. v kategorii). Mezi ženami se na 18. místě umístila Veronika Kutňáková, jejímž průvodcem byl v den závodu Broňa Ivan. „Celou trasu závodu jsme jeli spolu a snažili jsme se dohnat ztrátu danou drobnou chybou v organizaci krátce po startu. Navzdory tomu, že jsme předjeli nemálo závodníků, ztracený čas nám scházel,“ litovala po dojezdu Verča. V našem dresu pak startoval na krátké trase také Petr Procházka z Lipníka, který skončil 57. v kategorii.

Fotogalerii Mirka Chládka najdete na http://mirek.freebox.cz/fotobanka/autho-sela-maraton-2011. Vřele doporučujeme ke shlédnutí, neboť jsou velmi povedené!

Reportáž České televize

www.galaxyteamhranice.cz

Comments are closed.