Home » Aktuální téma, Cyklokros, MTB, Silniční cyklistika, Závody

Ženská cyklistika v ČR 2014

Submitted by on Čtvrtek, 1 Leden 2015No Comment
Ženská cyklistika v ČR 2014

Konec starého a začátek nového přináší i různá hodnocení a rekapitulace. I v české ženské cyklistice je tu po čem se poohlédnout a zhodnotit sezónu 2014.

Silniční cyklistika
V silniční cyklistice dominovala Martina Sáblíková. Po éře Lady Kozlíkové se Martina dokáže prosazovat na mezinárodní scéně, kdy na MS v časovce jednotlivců obsadila krásné 12. místo. Uspěla i na domácím etapovém UCI závodě Tour de Feminin, kde se umístila celkově na 2. místě a vyhrála 3. etapu, časovku a ovládla vrchařskou soutěž. Dominovala též na MČR v časovce jednotlivců, v silničním závodě a dokonce jí tyto výsledky zajistili i cekové prvenství v ČESKÉM POHÁRU na silnici.

Na mezinárodním poli se letos dokázala prosadit i Tereza Beranová (Trefná), která dokázala zvítězit i díky práci svých týmových kolegyň v etapě na etapovém UCI závodě Tour of Adygeya. Tereza jasně ukazuje svou vyzrálost a pohyb v pelotonu a své úžasné spurtérské dovednosti.

V českém pelotonu se objevilo nové jméno a to v podobě Zuzany Neckářové , která do poslední chvíle opravdu vévodila ČESKÉMU POHÁRU na silnici a jen výborné výsledky Matiny Sáblikové na mezinárodní scéně a technický problém v posledním dílu ČP v Praze jí odsunuli na druhé místo v celkovém pořadí. Na MČR v časovce dokázala tato povoláním lékárnice zdárně sekundovat těm nejlepšími, když se umístila na 4. místě. V UCI závodech Gracia i v na Ruském území určitě nejela jen na zkušenou, ale ukazovala že dokáže závodit i s těmi zkušenějšími závodnicemi a to se odrazilo v podobě prvních UCI bodů z etapového závodu Tour de Feminin, kde v celkovém pořadí obsadila 15. místo a ve čtvrté etapě se umístila na 5. místě. Zuzka se v elite pelotonu žen objevila teprve prvním rokem a určitě se zde neztratila, dokonece úspěšně závodí i v cyklokrosu na TOI TOI CUPU.

Určitě kvalitní závodnicí v českém ženském silničním pelotonu je mladičká závodnice Anežka Drahotová, která své kvality potvrdila při MČR v časovce, kde se umístila na třetím místě a v silničním závodě na druhém. Dokázala se odpoutat od pelotonu a dojela sama do cíle za Sáblíkovou. Vyhrála i jeden závod ČP.

Neměli bychom zapomenout ani na obojživelnici a matadorku v pelotonu, která se v letošním roce spíše zaměřuje na závody MTB Pavlínu Šulcovou. Ta si jen tak mimochodem odskočila také na MČR v silniční cyklistice a v časovce se umístila na druhém místě a v silničním závodě na třetím. V loňském roce ji bohužel na delší dobu vyřadila nemoc, která ji omezila ve startech na dalších závodech a v dosažení výraznějších výsledků i v letošním roce.

Kdo určitě patří v Česku do špičky, je mladá Denisa Bartošová. Po výborném startu v jarních závodech ČP a následné skvělé práci v UCI závodě Gracie Orlová ji přibrzdilo zranění, kvůli kterému také ukončila sezonu dříve.

Jiistě příjemným překvapením je výkon Jany Svobodové. Významnou oporou týmu se stala především v závodě Tour de Feminin, kde v poslední etapě vybojovala 15. místo. V celkovém hodnocení ČP obsadila třetí místo díky stabilnímu výkonu ve všech závodech.

Obrovskou nadějí pro budoucnost je letos prvním rokem juniorka Nikola Nosková, která se dokáže nejen měřit ale i porážet ty nejlepší ženy v českém pelotonu. Tato závodnice napříč disciplínami, ať už to je silnice, MTB nebo cyklokros, potvrdila svoji výkonnost hlavně na MČR a především na MS v siničním závodě, kde obsadila nádherné čtvrté místo. Samozřejmně že se stala jasnou vítězkou ČP v kategorii juniorek.

Neměli bychom zapomínat i na ostřílené závodnice jako jsou Pavla Havlíková, která také dokáže závodit ve špici jak na silnici, MTB i cyklokrosu , Martinu Růžičkovou, dráhařku Jarmilu Machačovou, která dokáže slušně zajet časovku, ale ani na silnici se neztratí.

V juniorské a kadetské kategorii nám mohou vyrůst další kvalitní závodnice a díky skvělé práci některý trenérů pro zmínku pan Hollóši, pan Vršecký atd., ale i díky koordinátorovi přes ženskou cyklistiku panu Friedemu, který připravuje pro rok 2015 ženský silniční tým v Lounech nebo panu Heřmanovskému v Uničově, který se věnuje také ženské kategorii a nebo i podpoře Cyklotrenink.com Tomáši Konečnému (reprezentační trenér) a v neposlední řadě i Czech mix Teamu. Můžeme říci, že ženská silniční cyklistika má šanci jít směrem nahoru. Jen stále chybí více kvalitnějších závodu a startů v zahraničí, jak tomu bylo za dob Vyškova nebo Ustí, kde byly silné týmy, které celoročně startovali s těmi nejlepšími.

MTB
V této kategorii máme skvělé závodnice v podobě Kateřiny Nash – bronzová medaile na MS ve štafetách a další skvělé výsledky. Terezky Huříkové – zlato na ME v maratonu a bronzová medaile na MS v maratonu. Určitě nesmíme zapomenout na úřadující mistryni v cross coutry Pavlu Havlíkovou a Irenu Berkovou – vítězku z MČR v maratonu a další skvělé závodnice (např. Veselá , Štěpánová, Škarnitzlová, Kuntová, Machulková, mladičká Průdková nebo Czeczinkarová atd.).

Cyklokros
Výsledky v cyklokrosu v ženské kategorii jsou opět neskutečně výrazné i na mezinárodním poli. Největší zásluhu na tom má jedinečná Kateřina Nash, bikerka závodící za americký tým Luna. Kateřina vévodí v cyklokrosu na americkém kontinentu a přitom patří do absolutní špičky i ve světě. Je aktuální mistryní ČR v cyklokrosu. A své kvality potvrdila prvním místem v závodě SP v Namuru, navázala druhým místem v Zolderu a je určitě největší nadějí a lákadlem pro blížící se MS v cyklokrosu, které se bude konat v lednu v Táboře.

Pak zde máme medailistky z ME a MČR Pavlu Havlíkovou (závodící za profi tým Telenet Fidea) a mladou taletovanou Martinu Mikuláškovou. Obě potvrzují svojí převahu v českém pelotonu a určitě patří i do špičky světové.

Opět nesmíme zapomenout na Nikolu Noskovou, která zvítězila v celkovém hodnocení TOI TOI cupu a jistě ukazuje všem, že s ní můžeme do budoucna všichni počítat. Máme zde opět další velice šikovné závodnice, opět Kuntová a Štěpánová, Lukešová, Mináriková-Švecová, Šafářová a další.

Dráha
Zde máme jasnou osobnost v podobě Jarmily Machačové (dříve mistryně světa v bodovačce) , která se dokáže prosazovat na vrcholných akcích jako je Světový Pohár, MS atd. a dále Lucii Záleskou, která momentálně úspěšně závodí v omniu.
Mezi další kvalitní závodnice patří především v rychlostních disciplínaách mladičké sestry Kaňkovské a další (např. Šrůtková, Majerová, Drdová a další..).

Při skromném a stručném průřezu napříč disciplínami, a to zde nezmiňuji krasojízdu, BMX a další, kde jsou jistě také velice kvalitní závodnice, si můžeme všimnout, že ženy u nás jsou jen krásné a něžné. Každodenně usedají na svého tréninkovo-závodnho “oře“ a závodí na velmi slušné úrovni jak v české kotlině, tak i mimo ni.

Michal Frantík

Comments are closed.