Home » Aktuální téma, MTB, Závody

Galaxy team úspěšný na HQBC Bike Stopě 2013

Submitted by on Čtvrtek, 16 Květen 2013No Comment
Galaxy team úspěšný na HQBC Bike Stopě 2013

Druhé kolo Slovenského poháru v XCM vyhrál na Skalce pri Kremnici Ondřej Fojtík před dalším českým bikerem Karlem Hartlem, Franta Haitl dojel pátý celkově a druhý v kategorii. Na střední trase dojel druhý celkově i v kategorii Tomáš Gladiš.

O uplynulém víkendu jsme vyrazili do Skalky pri Kremnici k dalšímu závodu Slovak XCM Tour, který byl zároveň na nejdelší trase 68 kilometrů druhým závodem Slovenského poháru v bikemaratonu. Centrum závodu, které leží v Kremnických vrších ve výšce okolo 1200 metrů nad mořem, bylo jednou ze zvláštností HQBC Bike Stopy 2013, neboť není mnoho závodů, které by měly své zázemí na kopci a ještě navíc takto vysoko. Trasa závodu vedla převážně po širokých lesních cestách, z nichž velká část je v zimě využívána právě pro běžecké lyžování. A že se jedná o lokalitu zimním sportům zaslíbenou, dokazovaly také zbytky sněhu na trati tohoto bikového závodu.

Na pohárovou trasu, která byla tvořena třemi okruhy v okolí Skalky, se z našeho týmu vydal jen Franta Haitl. Délkově patřil tento závod spíše ke kratším maratónům, což však bylo vykoupeno ryze horským prostředím. Na trati sice chyběly technicky náročnější úseky, zato oplývala nádhernými výhledy na Kremnické vrchy, hluboká údolí i města v nich. Kremnické vrchy totiž byly o uplynulém víkendu jedním z mála míst široko daleko, kde neležely černé mraky a nepadal hustý déšť. Před srážkami jsme tedy zdárně ujeli a navíc Franta vybojoval krásné páté místo v celkovém pořadí, což mu vyneslo druhé místo v kategorii 19-39 let.

Já jsem se vydal na střední trasu (45 km). Celý týden jsem byl ještě unavený asi ze Šely, navíc jsem špatně spal v noci před závodem, což moje rozhodnutí utvrdilo. Hned po startu jsem se usídlil kolem 6.-7. pozice a v následném dlouhém stoupání jsem si dojel do první skupiny. Tempo zredukovalo vedoucí skupinu na pět lidí, v jednom z sjezdů ještě před nájezdem do druhého kola se pak dva kluci vydefektili a tak jsme zůstali ve třech. Patrik Kuril nastupoval snad v každém brdku a když pak nastoupil asi 10 km před cílem asi po milióntédruhé, už mu nástup vyšel. Já jsem zůstal ve dvojici s Dušanem Kozelem, kterému jsem pořád nemohl cuknout, což se mi povedlo až asi 5 km před cílem v sérii prudkých stojek – receptem bylo nechat tam velkou :-) Takže nakonec 2. místo. Nejelo se mi zle, až jsem litoval, že jsem nešel taky na dlouhou trasu…

HQBC Bike Stopa Skalka – 70 km, muži absolutně
1. Ondřej Fojtík (X-sports Cannondale Koma) 2:56:32
2. Karel Hartl (Kellys Bikeranch) +0:28
3. Robert Glajza (Banská Bystrica) +25:52
4. Tomáš Dedinský (Športový klub Devínska Kobyla ) +31:15
5. František Haitl (GO! Galaxy Hranice) +32:11

HQBC Bike Stopa Skalka – 45 km, muži absolutně
1. Patrik Kuril (Sportakus Cycling Team) 2:01:45
2. Tomáš Gladiš (GO! Galaxy Hranice) +3:25
3. Dusan Kozel (ŠK Klokan) +3:52

Tomáš Gladiš

Comments are closed.