Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci

Beskidy MTB Trophy 2011 – 4. etapa

Submitted by on Středa, 29 Červen 2011No Comment
Beskidy MTB Trophy 2011 – 4. etapa

Dvaasedmdesát kilometrů a bezmála tři tisíce výškových metrů převýšení. Taková byla čtvrtá etapa Beskidy MTB Trophy 2011, která tentokrát vedla na sever od Istebne do nitra Polska a představila účastníkům závodu několik perliček z okolí Skrzyczneho, nejvyšší hory Slezských Beskyd. Stejně jako předchozí tři dny se i dnes jezdilo ve tvrdém terénu uprostřed beskydské divočiny a rozhodovalo se i o celkových výsledcích. Z našich kluků udržel Tomáš osmé místo a Frantovi navzdory defektu a přetrženému řetězu v poslední etapě tak tak utekla top 10 – skončil jedenáctý.

Čtvrtá etapa Beskidy MTB Trophy se pro kluky vyvíjela slibně. Velice dobře odstartoval do prvního stoupání Franta, ale v okamžiku, kdy si ho Tomáš dojel, bohužel přetrhnul řetěz. Tomášovi tedy nezbylo než pokračovat sám – na vrchol prvního kopce vyjel společně s Radkem Šíblem a Wouterem Cleppem, pak se držel společně s Polákem z týmu Dobre Sklepy Rowerowe – Author na čtvrtém a pátém místě. Ještě před první občerstvovačkou oba závodníky dojeli bikeři zezadu, takže první občerstvovací stanicí Tomáš projížděl na hranici první desítky.

„Takhle je to každý den. Dobře se mi jede hned po startu, pak je 40 kilometrů krize a pak se zase rozjedu,“ komentoval to Tomáš. Tomu se nohy chytly v těžkém výjezdu na Klimczok, kde si dojel skupinu jedoucí o šesté místo. Pak ale bohužel minul v rychlém sjezdu odbočku doprava a na několik minut zakufroval. „Stálo mě dost sil si dojet dopředu, takže když jsem se vyškrábal zpátky na trať a byl znovu 16., na chvíli mě to rozhodilo. V následujícím asfaltovém stoupání mě navíc zezadu začala dotahovat spolupracující skupina,“. Třetí občerstvovací stanicí Tomáš projel 13. a pokračoval ve stíhací jízdě, která mu nakonec vynesla 9. příčku v poslední etapě. Pak už nezbývalo než čekat, jak dojedou Dánové z týmu DMK Sram, kteří byli před ním v celkovém pořadí.

Franta bojoval jako lev. Nejdříve spravil roztržený řetěz a Toma si znovu dojel na kontakt. V ten moment ale píchnul přední kolo. Etapu i tak dokončil na 16. místě!

V celkovém pořadí Tomáš jako druhý nejlepší Čech obsadil osmé místo celkově a byl pátý v kategorii. Na pódium mu přitom chyběly jen dvě minuty, které během čtyř dnů ztratil na soupeře z Dánska. „Zvolil jsem opačnou taktiku než Dánové – zezačátku jsem jel opatrně s cílem pošetřit síly do dalších dní. Oni zajeli výborně první den a pak postupně zpomalovali, v poslední etapě jsem jim ujel o čtvrt hodiny,“ popsal.

To Franta Haitl se navzdory všem snahám jen těsně nevešel do cenné top 10 – skončil jedenáctý. „Nepřálo mi štěstí. Jinak bych se mezi nejlepších deset asi probojoval, závod mě totiž zastihl v dobré formě,“ litoval Franta.

Společně s Radoslavem Šíblem vytvořili hraničtí závodníci družstvo do soutěže týmů, kterou suverénně s tříhodinovým náskokem vyhráli!

Děkujeme tímto Broňovi, který nám ošetřoval kola a občerstvoval nás na trati, a také Daně a Mirkovi Chládkovým, kteří nás přijeli podpořit až z Lipníka, za profesionální péči.

Foto: Miroslav Chládek a Bronislav Ivan

www.galaxyteamhranice.cz

Comments are closed.