Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci

Beskidy MTB Trophy 2011 – 3. etapa

Submitted by on Pondělí, 27 Červen 2011No Comment
Beskidy MTB Trophy 2011 – 3. etapa

Třetí etapa Beskidy MTB Trophy 2011, která byla oproti původním plánům o trochu zkrácena, nás zavedla na Velkou Raču do nadmořské výšky 1236 metrů nad mořem. Pořadatelé ji nazývali „královskou etapou“ – měřila 73 kilometrů a nabídla převýšení 2800 metrů. Frantu potkal defekt, ale i přesto dojel na krásném 26. místě a od umístění v top10 v celkovém pořadí jej dělí jen pár minut. Tomášovi se defekty vyhýbají a tak si dnes dojel pro 12. místo, celkově mu patří osmá příčka. A pokud kluci zítra nic nepkazí, v soutěži družstev by mohli být společně s Radkem Šíblem vyhlášeni jako vítězové!

Do sobotního rána jsme se vzbudili do zimy a mlhy. Nízká oblačnost nevěstila nic dobrého, těsně před startem navíc prošla dešťová přeháňka, která nám optimismu nedodala. Nejdříve nás trať zavedla na známý vrchol s vysílačem Ochodzita nedaleko Istebné, kam jsem kupodivu vyjel docela slušně na 5.-7. místě. Zezačátku se moc nejelo, teprve v dalších kilometrech mě začínali dojíždět lidi zezadu včetně Franty a když jsme pak při jednom výšlapu museli kus pěšky, byli jsme najednou třicátí.

Pokračovali jsme po hraniční čáře mezi Slovenskem a Polskem přes Sołowy Wierch a Skalanku až do údolí Horní Rycerky, odkud jsme se vydali sedmikilometrovým stoupáním na hraniční vrchol Velkou Raču. Do úvodu stoupání jsme najeli společně s Frantou a na vrchol vyjeli asi půl minuty za sebou. Mezi tím jsme zdemotivovali pár lidí a vydali se perfektním sjezdem a dál po červené turistické značce po hřebeni. Franta bohužel musel opravovat defekt, čímž jsme se rozpojili a musel jsem pokračovat dál.

Já jsem chvíli váhal, jestli mám jet nebo zvolnit a počkat na Frantu. Zároveň jsem si prožíval menší krizi – únava už se přece jen projevuje a tepy mi vůbec nechodily, celou etapu jsem absolvoval průměrem 138 tepů! Sjezdy jsem si ale na celoodpruženém 29“ Pivotu užíval přímo strašidelně. Asi 20 km před cílem jsem si dojel skupinu dvou Dánů, kteří jeli z kopce hodně pomalu a tak jsem si kvůli nim, protože mě brzdili, dvakrát ustlal mimo trať. Při jednom z těch pádu jsem si asi trochu narazil záda, ale hlavně mě vytáčelo, že na špici skupiny nechtěli střídat ani náhodou.

V cíli jsem byl klasifikován jako 12. v pořadí a celkově jsem se posunul na osmé místo. Franta i s defektem byl 26. a navíc jsme skončili opět druzí společně s Radkem Šíblem v soutěži družstev. V celkovém pořadí týmové soutěže jsme se ale posunuli na první místo, které snad do zítřka udržíme!

Výsledky on-line najdete na webu www.sportchallenge.cz

Zítra nás čeká závěrečná čtvrtá etapa. Lesní cesty okolo nejvyšší hory Slezských Beskyd – Skrzyczneho slibují skutečně atraktivní vyvrcholení celého etapového podniku. Její parametry jsou 72 kilometrů a 2991 metrů převýšení.

Tomáš Gladiš

Foto: Miroslav Chládek

Comments are closed.