Home » Silniční cyklistika

Vystoupení českých závodnic na Tour de Feminin

Submitted by on Středa, 14 Červenec 2010No Comment
Vystoupení českých závodnic na Tour de Feminin

Mezi necelými dvěma stovkami závodnic šestadvaceti národností startovaly v mezinárodním etapovém závodu také dva české týmy – Dukla Praha a výběr České republiky. Zatímco pražská Dukla pro závod angažovala mimo Lady Kozlíkové, Lucie Záleské, Gabriely Slámové, Jarmily Machačové a Dagmar Labákové Australanku Amy Bradley, výběr ČR byl ryze český. Právě za něj startovala i Pavla Havlíková, která se letos postarala o nejlepší český výsledek v závodě – skončila jedenatřicátá.

Mimo ní za tým startovaly Lucie Macíková, Katarína Hranaiová, Monika Simonová, Jana Dubnová a Andrea Chlumská. Závodnice startující za výběr České republiky přivezli do Krásné Lípy Oldřich Dienstbier a Michal Frantík. Se druhým jmenovaným, který se angažuje jako propagátor ženské cyklistiky u nás, a je rovněž manažerem několika českých závodnic jsme se o Tour de Feminin 2010 krátce pobavili.

Jak hodnotíte vystoupení Vašich svěřenkyň v Tour de Feminin jen pár hodin po dojezdu poslední etapy?
Jsem maximálně spokojený a dojatý. Na závod jsme odjížděli bez větších ambicí. Závodnice, které jsme do týmu vybrali, neměly – až na Pavlu Havlíkovou – zatím s podobnými závody až tolik zkušeností, některé z nich dokonce na podobně velké akci startovaly vůbec poprvé. Závod jsme si jeli užít a s cílem za každou cenu jej dojet. Ale to, s jakou bojovností do toho holky šly bylo prostě úžasné. Jsem teď plný krásných emocí. Pavla Havlíková dojela na 31. místě, jako nejlepší Češka.

To je jasný důkaz o bojovnosti závodnic z Vašeho výběru…
Zrovna Pavle se nedá vůbec nic vytknout. Smekám před závodnicí, jako je ona. Pořád ji bylo vidět vepředu, několikrát byla v úniku a víceméně pořád se pohybovala v první dvacítce. Byla dvakrát šestnáctá, jednou čtrnáctá, což je v dané konkurenci skvělé. Nevyšla jí vlastně jen časovka a závěrečná etapa, kde si vystoupila z první skupiny 2 km před cílem a dojela třiatřicátá. Ale její vystoupení tam bylo úžasné. Jsem moc rád, že s námi startovala, a děkuji jí, jejímu trenérovi, týmu i otci, který nám pomáhal na bufetech a pracoval pro celý tým.

Druhou nejlepší Češkou byla na 56. místě Jarmila Machačová z Dukly, ale třetí nejlepší závodnicí z pořadatelské země byla Lucie Macíková (na snímku vlevo), která opět startovala za národní výběr. Jak hodnotíte její vystoupení?
Tak to bylo obrovské překvapení. Věděli jsme, že objíždí amatérské silniční ligy, ale spíše se věnuje horským kolům a s balíkem nebyla tolik sžitá. Ale pozorně naslouchala radám a den ode dne se zlepšovala. V poslední etapě odpadla 20 km před cílem, ale dokázala se do balíku vrátit. Pak odpadla v posledním kopci 3 km před cílem, ale i tak byl její výkon neuvěřitelný. Pokud se bude kolu věnovat nadále a bude jezdit podobné silniční závody, věštím jí ještě velkou budoucnost…Navíc jela v naprosté psychické pohodě a svůj klid přenášela na všechny závodnice v týmu.

A ostatní závodnice?
Katarína Hranaiová spadla hned první den krátce po startu. Té jsem věřil, že by jí mohl etapák sedět, ale z toho pádu byla dost dotlučená, což ji samozřejmě limitovalo. Přestože ji trápila záda, rameno a další pohmožděniny, závod dokončila. Snad i proto od pořadatelů dostala cenu sympatie a mohla se pak postavit na stupínek s těmi nejlepšími. Pochvalu si zaslouží i Jana Dubnová a nebo Monika Simonová, která už nějaké zkušenosti s podobnými závody má. Snažila se, bojovala a vyzdvihl bych její práci pro tým. Kamarádské chování v pelotonu i mimo něj je pro fungování týmu hodně důležité. Andrea Chlumská sice závod nedokončila, ale i ona držela partu. Pomáhala udržovat dobrou náladu, povzbuzovala ostatní.

Proč jste se rozhodli postavit výběr ČR navzdory tomu, že Český svaz cyklistiky nevede stabilní ženskou reprezentaci?
Právě proto, že reprezentace prakticky neexistuje jsme do toho šli. Závodnic je dost, ale potřebují trénovat a závodit. A aby se jim někdo věnoval. Ve velkých závodech s mezinárodní konkurencí jako je Tour de Feminin se naučí nejvíce. My jsme chtěli naším vystoupením ukázat, že když se chce, a dá se do toho srdce, tak to jde. Musím na tomto místě poděkovat některých sponzorům a nasazení všech lidí, kteří nám v závodě pomáhali. Nicméně svaz je pro nás všechny důležitou součástí a věříme že stojí i tak za námi.

Vy jste kromě tohoto týmu měl ale v závodě i další své svěřenkyně, které spoléhají na Vaše služby sportovního manažera. Sledoval jste jejich výkony?
Samozřejmě. Jarmila Machačová i Gabriela Slámová startovaly za pražskou Duklu a samozřejmě jsem jim fandil. Jarmila byla v závodě druhou nejlepší Češkou, což je skvělý výsledek. Gabriela si brousila zuby na úspěch ve čtvrté etapě, ale spadla. A navíc v dost nevhodnou chvíli, což je škoda, protože jí to odjelo. Ale závod dojela, čehož si vážím.

Takže celkové hodnocení Tour de Feminin je kladné?
Určitě. Výsledek se docela povedl, to je, jak jsem říkal, takový bonus. Pro nás je důležitější, že i přes velké vedro, těžké tratě i pád Kataríny jsme si závod užívali a drželi pospolu. A pořadatelům rovněž patří velká pochvala, protože připravili krásné závody.

Díky za rozhovor.

Comments are closed.