Home » Silniční cyklistika

Cyklistky pojedou O cenu Českého Švýcarska

Submitted by on Úterý, 6 Červenec 2010No Comment
Cyklistky pojedou O cenu Českého Švýcarska

České Švýcarsko, ač donedávna pozapomenutý region na severu Čech, je krásným koutem naší země. Obliba regionu mezi turisty rok od roku roste a závod Tour de Feminin, který pořádá Klub cyklistiky Krásná Lípa, sem každoročně přivádí cyklistky z různých koutů světa. Mimo evropské cyklistky zde budou startovat také třena závodnice z Kanady, USA, Izraele nebo Nového Zélandu. Letos je zatím zastoupeno šestadvacet národností, včetně té české. Kromě pražské Dukly postaví družstvo také jiné české závodnice.

Nádherná krajina Českého Švýcarska přivítá tento týden mezinárodní závod žen kategorie 2.2 zařazený do kalendáře UCI. Bude to již 23. ročník této prestižní cyklistické přehlídky a opět přivítá závodnice z celého světa. Slavnostní start proběhne 8. července v Krásné Lípě.

„Na počátku tradice etapového cyklistického závodu Tour de Feminin byla jednak moje vlastní sportovní kariéra a jednak letitá láska ke kolu,“ říká zakladatel a ředitel závodu Jiří Vích.

První ročník měl v roce 1988 tři etapy. Ambice stát se mezinárodním podnikem přivedly zahraniční startující již na pátý ročník závodu, kdy v Krásné Lípě mimo české závodnice startovaly i cyklistky z Rakouska. Status mezinárodního závodu má podnik nejen kvůli zahraniční konkurenci na startu, ale také proto, že od roku 1995 pravidelně zavítá na území některého ze sousedních států. A bude tomu tak i letos. Od roku 2005 se jede Tour de Feminin „O cenu Českého Švýcarska“ – celková délka tratí tehdy činila 434,7 kilometrů, což je dosavadní rekord, který bude překonán až letos.

Světové cyklistky se v Tour de Feminin utkají v rámci světového poháru v pěti etapách rozložených do čtyř dnů. Během těch je čeká 450 kilometrů po Šluknovském výběžku a v oblasti České Kamenice. A nutno dodat, že závodnice musí zvládnout opravdu náročný terén, který místní region nabízí. Všechny etapy kromě závěrečné, jež měří 98 kilometrů, jsou delší než 100 kilometrů. Kromě českého území závod zavítá i na Polsko, kde se v sobotu v Bogatynii pojede 21 kilometrů dlouhá časovka.

Přehled etap ročníku 2010
1. etapa (8. července) – silniční závod Krásná Lípa – Krásná (116,1 km)
2. etapa (9. července) – silniční závod Jiříkov – Jiříkov (110,4 km)
3. etapa (10. července) – časovka Bogatynia, Polsko (21,2 km)
4. etapa (10. července) – silniční závod Rumburk – Rumburk (104 km)
5. etapa (11. července) – silniční závod Varnsdorf – Krásná Lípa (98,4 km)

Jeden ryze český a druhý převážně český tým se postaví na start závodu v Krásné Lípě. Zatímco Dukla Praha postavila vedle Lady Kozlíkové, Lucie Záleské, Gabriely Slámové, Jarmily Machačové a Dagmar Labákové Australanku Amy Bradley, pod taktovkou Oldřicha Dienstbiera a sportovního manažera Michala Frantíka se sejdou jen české závodnice, z nichž nejzkušenější jsou české reprezentantky v cyklokrosu Jana Kyptová a Pavla Havlíková.

„Osobně ale sázím i na Katarínu Hranaiovou, která jela velmi hezky jarní Gracii, a i zde může překvapit,“ říká Michal Frantík. „Dále v týmu pojedou bikerky Trefná a Macíková, talentovaná Jana Dubnová, Andrea Chlumská a na zkušenou pojede i Simonová,“. Na pozici náhradnice pak figuruje Veronika Kotalová. „Chceme jet hlavně v dobré náladě. Ten závod není jednoduchý, chvílemi hodně bolí a navíc tam bude silná zahraniční konkurence. Povede-li se dobrý výsledek, bude to příjemné překvapení a pro holky důkaz toho, že jdou správnou cestou a motivace do budoucna,“ dodal Michal Frantík.

WWW stránky závodu Tour de Feminin: http://tourdefeminin.com/

Startovní listina (PDF): http://tourdefeminin.com/Dokumenty/Startovni_listina.pdf

Foto: Michal Šafus, Patrik Pátek & archiv pořadatele

Comments are closed.