Home » Silniční cyklistika

Raboň potřetí v řadě mistrem v časovce

Submitted by on Pátek, 25 Červen 2010No Comment
Raboň potřetí v řadě mistrem v časovce

Měl být touto dobou již v plné přípravě na Tour de France. Nakonec ale v devítičlenném výběru jeho stáje HTC Columbia dostali přednost jiní. Všechny síly proto mohl František Raboň vrhnout na obhajobu titulu mistra republiky v časovce jednotlivců – tím se letos stal již potřetí za sebou. Jezdec týmu HTC Columbia vyhrál na čtyřicetikilometrové trati v okolí slovenského Holíče na společném šampionátu českých a slovenských cyklistů. Druhý skončil Jan Bárta, třetí Leopold König.

Letos byla pro plzeňského cyklistu šance absolvovat Tour de France za posledních pár let asi nejblíže realitě. „Trochu jsem s tím už počítal, ale byl bych jediný z týmu, který by absolvoval Giro i Tour. A to zřejmě hrálo největší roli,“ přemítal nad rozhodnutím svého týmu Raboň. HTC Columbia měla podle něj jet Tour na Marka Cavendishe, který ale letos takovou formu nemá, a proto musela americká stáj přehodnotit strategii závodu. „Pojedou na Rogerse, který by mohl pomýšlet na vyšší příčky v celkovém pořadí. Tomuto cíli odpovídá i soupiska – v kopcích mu může pomoct vrchař Konstantin Sjucov,“ prozradil Raboň.

Přesto ale neúčast na Tour zamrzí – zvlášť, když se dozvěděl, že nejede, až na poslední chvíli. Těsně před mistrovstvím republiky. „Beru to jako fakt a alespoň se mohu soustředit na domácí šampionát a také si více odpočinout,“ uvedl cyklista. Ve hře pro „Starou dámu“ zůstává jako náhradník pro případ, že by se někdo z dosud navržené devítičlenné sestavy zranil.

Časovka od začátku v režii Raboně

Obhájce dvou titulů z miinulých let František Raboň se dostal do čela závodu o medaile hned na prvním mezičase a svůj náskok stále zvyšoval. I když profilově těžkou trať ještě ztěžoval silný vítr, s jejími nástrahami si poradil na výbornou. Na velice těžké trati s kopcovitým profilem ztížil závod jezdcům silný vítr, jenž jim vždy při zpátečních deseti kilometrech po obrátce nepříjemně foukal čelně. „Za poslední tři roky to byla asi nejtěžší trať, ty předchozí byly rovinatější. Kopce byly prudké, já mám rád spíš ty táhlé. Bylo to těžké na změnu rytmu, vlastně na všechno,“ řekl Radiožurnálu František Raboň.

Stříbrnou medaili bral Jan Bárta z německé stáje Nettap – ten zaznamenal výrazný výsledkový posun, neboť vloni byl šestý. Třetí místo tentokrát putovalo za Leopoldem Königem, čtvrtý skončil jeho kolega z PSK Whirlpool Author Stanislav Kozubek.

Stáj HTC Columbia slavila na těžké trati double – slovenským mistrem se totiž stal Raboňův kolega Martin Velits.Ten zaznamenal sice „až“ čtvrtý nejlepší čas společného mistrovství, ale mezi Slováky to stačilo. Stříbro bral Pavol Polievka, bronz Robert Nagy (oba Dukla Trenčín Merida).

Kategorii jezdců do 23 let vyhrál Jakub Novák (Sergio Dalfiume), který vyhrál se značným náskokem před Jiřím Barešem z Dukly Praha a třetím Romanem Fürstem (rovněž ASC Dukla Praha).

Výsledky: www.ckdacomkyjov.cz

1. RABOŇ František (Columbia – HTC) 0:47:26,016
2. BÁRTA Jan (NETAPP) +0:00:45,902
3. KÖNIG Leopold (PSK WHIRLPOOL – AUTHOR) +0:00:57,605
4. VELITS Martin (Columbia – HTC) +0:01:47,589
5. KOZUBEK Stanislav (PSK WHIRLPOOL – AUTHOR) +0:01:59,241
6. OKROUHLICKÝ Tomáš (AC SPARTA PRAHA) +0:02:11,087
7. NOVÁK Jakub (S. C. SERGIO DALFIUME) +0:02:18,342
8. FABIŠOVSKÝ Ladislav (AC SPARTA PRAHA) +0:02:41,000
9. KADLEC Milan (ASC DUKLA PRAHA) +0:02:43,297
10. HUDEČEK Jiří (dimp GIANT) +0:02:48,341

Comments are closed.