Home » Pozvánky k závodění, Triatlon & Xterra

Svěťák Xterra poprvé ve Špindlu

Submitted by on Úterý, 27 Červenec 2010No Comment
Svěťák Xterra poprvé ve Špindlu

Už čtvrtý závod XTERRA WORLD TOUR na evropském kontinentu proběhne 7. srpna poprvé ve Špindlerově Mlýně. Do českých nejvyšších hor se chystá mnoho závodníků světové špičky terénních triatletů, aby tu bojovali také o body do evropského poháru a o kvalifikační místa na říjnové mistrovství světa na Havaji. V sobotu 7. srpna by se na startovní čáru u přehrady Labská měli postavit Francouzi Batalier a Lebrun, Němci Dietz a Schumann nebo Karel Zadák, který je ve World Tour průběžně devátý.

Je docela možné, že se bude v cíli Xterry pod sjezdovkou ve Svatém Petru mluvit víc francouzsky než česky. Na start se totiž stejně jako minulý rok chystá suverén Xterra závodů Francouz Franky Batalier a také jeho krajan Nicolas Lebrun, otazník zatím visí nad startem dalšího francouzsky mluvícího šampióna Oliviera Marceau. To je trojice nejčastěji vítězících závodníků, kteří vlastně při závodech světového poháru v Čechách od roku 2002 nikoho jiného na nejvyšší stupeň nepustili.

Batalier je zatím poslední vítěz závodu Xterra Czech z loňského června, kdy se závodilo na Hluboké. Rozjížděla se tam jeho série neporanitelnosti zastavená po šesti vítězstvích a dvou titulech mistra Evropy až Lebrunem při minulém závodě ve Francii. Oba jsou klasické příklady specialistů na Xterru. Po začátcích v silničních závodech je nalákal terén, kde našli nové motivace a pro ně ten pravý sport. Zatímco Batalier kraluje jen v Evropě, Lebrun byl už i mistrem světa z havajského Maui, má také medaile z evropských i světových šampionátů v duatlonu a zimním triatlonu. Jen v roce 2008 si od Xterry odskočil na střední a dlouhé tratě, kde vybojoval 45. místo na havajském Ironmanu.

V sobotu 7. srpna by se na startovní čáru u přehrady Labská měli postavit i další závodníci z nejlepší desítky evropského poháru. Třeba Němci Ronny Dietz a Felix Schumann, Belgičané Jim Thijs a Luxem Yeray, Graham Wadsworth z Velké Británie nebo Karel Zadák, který zatím drží deváté místo a na domácím závodě ho bude chtít výrazně vylepšit. Počítat se musí i se Slováky Jurkovičem a Mosným, kteří se výborně předvedli na evropském šampionátu před pár týdny na Slovensku. O vítězství může samozřejmě bojovat i Jan Kubíček nebo Pavel Jindra, kteří zatím letos sbírají úspěchy hlavně v závodech domácí série.

Mezi ženami je tu pak také silná dvojice závodnic ze země galského kohouta. Vítězku posledního závodu světového poháru Marion Lorblanchet doplní ještě Myriam Guillot, ale favoritkou na vítězství je spíš Rakušanka z Alp Carina Wasle nebo další horalka ze Švýcarska Renata Bucher. Obě mají po dvou vítězstvích z minulých ročníků Xterry Czech. Pro české reprezentantky jsou kvůli slabším výkonům při plavání spíše mizivé šance na celkové prvenství.

Kromě světové špičky tvoří hlavní masu startujících závodníci různých věkových kategorií, kteří do Čech přijedou ze 16 zemí světa včetně například Mexika, USA, Jihoafrické republiky nebo Austrálie. Zajímavé pro všechny tyto nadšence je nejen atraktivní místo závodu a jeho trať, ale také možnost se kvalifikovat na mistrovství světa. I naprostí amatéři mají v závodech Xterra možnost se postavit na start hned vedle mistrů světa a to v žádném jiném vrcholovém sportu není obvyklé.

Veškeré informace, podrobný program a přihlášky jsou stále k dispozici na www.xterra.cz.

Comments are closed.