Home » Pozvánky k závodění

Beskyd Tour MTB s novou tratí

Submitted by on Středa, 21 Červenec 2010No Comment
Beskyd Tour MTB s novou tratí

Sotva dozněly ohlasy na silniční verzi Kellys Beskyd Tour, už jsme tu s pozvánkou na její MTB verzi. Těžká stoupání, rozbité sjezdy, velké převýšení a nádherné prostředí Moravskoslezských Beskyd. To vše by bylo součástí charakteristiky jednoho z nejtěžších závodů u nás – Kellys Beskyd Tour. Královská trať, která v minulosti hostila Český pohár v bikemaratonu i mistrovství ČR, si letos ale projde výraznou změnou – bude zkrácena na 77 kilometrů. Pokud nemáte program na sobotu 24. července, nemůžete ve Frenštátě pod Radhoštěm chybět!

„Chtěli jsme snížit náročnost závodu. Někteří si na dlouhou trasu netroufali a i těm jsme chtěli ukázat krásy Besyd,“ vysvětluje Libor Hrdina, ředitel závodu. Účastníci maratónu tak přijdou o část Veřovických vrchů. „Odpadne sjezd do Mořkova a následný obtížný výjezd spojený pro většinu startujících s nepříjemným tlačením kola do sedla Trojačky,“ dodává Hrdina. Zbytek trati však zůstane zachován – opět se pojede přes Pindulu, Radhošť, Martiňák a Pustevny. Závod tedy sice poněkud slevil ze svých nároků na startujících, ale i tak se může pyšnit na 77 kilometrech stále slušným převýšením 2600 výškových metrů.

Kromě nejdelší trasy A se opět bude závodit i na trasách kratších. Střední MTB trasa (45 km) je za několik let osvědčená a změn tedy zůstala ušetřena. Závodit se ale bude i na nejkratší trase (30 km), která je ve srovnání s tratí 45 km technicky jednodušší – nebude se šplhat na Pustevny, jen udělá kolečko na úbočí hor a bude spěchat do cíle. Vyhne se tedy obávaným stoupáním i prudkým a kamenitým sjezdům. Tato trasa dává šanci i těm, kteří si na pověstnou obtížnost závodu netroufají, a přesto by atmosféru závodu chtěli zažít. Na tuto trasu je i snížené startovné.

Ve spolupráci s firmou Acuratic připravili pořadatelé mimo hlavní závod i dílčí soutěže na trati Kellys Beskyd Tour. Na Radhošti byla i v uplynulých letech vypsána vrcholová prémie pro prvního závodníka na jeho vrcholu. Tentokrát bude obtížné stoupání ze sedla Pindula na vrchol 1129 metrů vysoké hory Radhošť premiérově měřené. „Troufneme si říci, že je to nejdelší a nejdrsnější stoupání v maratonu na sever od Alp a západně od Uralu. Proto jsme se rozhodli vyhlásit spravedlivou soutěž, v níž může uspět každý. I jezdec z prostředku startovního pole,“ vysvětluje Libor Hrdina. Měřený však patrně bude i sjezd z Pusteven do cíle. Po závodě tak bude vyhlášen i nejlepší vrchař a sjezdař.

„S následky lesní kalamity jsme si již na trati poradili, je nyní zcela průjezdná. Jen v oblasti Nořičí hory jsme museli upravit dojezd do cíle – namísto jízdy po vrstevnicovém chodníčku, který se unaveným závodníkům leckdy stával noční můrou, teď trasa sjede dolů do Bystrého a pak po žluté značce vyjede k cíli. Pozitivem je, že na 30 km trasu budou moci i rodiče s přívěsnými vozíky,“ informoval o posledních novinkách ředitel závodu Hrdina..

Kellys Beskyd Tour startuje již tuto sobotu na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dlouhá trasa bude odstartována úderem deváté hodiny ranní, obě zbylé trasy pak vyrazí o půl hodiny později. Cíl bude jako obvykle v Trojanovicích u Hotelu Ráztoka.

Pro bližší informace navštivte www.beskydbike.cz.

Comments are closed.