Home » Aktuální téma, Foto, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Czech Cycling Tour 2017

Submitted by on Pondělí, 14 Srpen 2017No Comment
Czech Cycling Tour 2017

Největší český etapový závod je zařazen do první kategorie kalendáře UCI Europe Tour. Na startu tohoto vyhlášeného závodu se i letos sešla více než silná konkurence a kromě čtyř pro-kontinentálních stájí nechyběla ani World Tour stáj Bora Hansgrohe. Z českých týmů byli letos vybráni pouze dva nejlepší týmy Elkov Author a CK Příbram Fany Gastro.

První etapou byla časovka týmů v Uničově na 18,6 km. Příbramští odstartovali jako první družstvo a i přes materiálový handicap zaostali pouhou minutu a 50 vteřin za vítězným družstvem Elkov Author. V takto našlapané konkurenci to ovšem znamenalo až 18. místo.

Druhá etapa o délce 202 km se startem v Olomouci a cílem ve Frýdku-Místku byla provázena slunečným a velmi horkým počasím s teplotami okolo 35 stupňů. Na čele závodu se utvořila skupina uprchlíků a peloton jedoucí pohromadě hlídal odstup téměř celý závod. V jednom ze sjezdů se do pádu připletli Jiří Kala a Róbert Malik. Oba se však dotáhli zpět do pelotonu. Skupina uprchlíků byla dojeta 20km před cílem a vše směřovalo ke hromadnému dojezdu. Bohužel 6 km před cílem se musel Martin Boubal vypořádat s defektem předního kola a i přes rychlou pomoc týmového kolegy Róberta Malika se mu v rychlosti kolem 70 km/h nepodařilo dotáhnout zpět do čela závodu. Ve spurtu, kde zvítězil Sam Benett (Bora Hansgrohe) Boubalovi obstojně sekundoval Jan Stöhr na 15.místě.

Třetí královská etapa dlouhá 186 km se startem v Mohelnici a cílem ve Šternberku vedla přes Jeseníky. Závodníci museli zdolat několik náročných stoupání a v cílovém městě zdolat 3x stoupání po kostkách se sklonem místy více než 12%. V této etapě si smůlu v podobě defektu vybral Pavel Gruber když musel měnit kolo několik málo km před cílovým městem a závěrečnými stoupáními. Právě tento náročný okruh ve Šternberku protřídil závodníky hlavního pole ve kterém se udržel Jan Söhr a cílovou pásku protnul na 38. místě.

Závěrečná etapa na 148 km vedla z Olomouce do Dolan a právě zde závodníci museli zdolat 9 okruhů se čtyřkilometrovým stoupáním a technickým sjezdem po dlažebních kostkách. Zhruba na 10. km závodu odjela z pelotonu skupina devíti uprchlíků včetně Martina Boubala jejíž náskoko pohybující se okolo dvou minut vydržel až do 15. km před cílem. O vítězi opět rozhodl hromadný spurt cca 70 závodníků. Svou převahu zde opět ukázal tým Bora Hansgrohe když zvítězil Sam Benett. Jan Stöhr dospurtoval na 20. místě a v celkovém pořadí obsadil solidní 42.místo. Celkovým vítězem se stal Josef Černý (Elkov Author) před Janem Bártou (Bora Hansgrohe) a Janem Tratnikem (CCC Sprandi Polkowice).

Marek Volf

Foto: Josef Vaishar/Jan Brychta

Comments are closed.