Home » Silniční cyklistika, Tour de France, Za jízdy

Andy Schleck vede Tour!

Submitted by on Úterý, 13 Červenec 2010No Comment
Andy Schleck vede Tour!

Tour de France 2010 se zdá být závodem dvou cyklistů – Andyho Schlecka, který vyhrál nedělní etapu, a Alberta Contadora, který obhajuje vítězství z loňska. Po dni volna čekalo dnes na cyklisty 204,5 km mezi Morzine-Avoriaz a Saint-Jean-de-Maurienne, během kterých museli překonat dvě stoupání první kategorie a poté nejnáročnější výjezd letošní Tour – pětadvacetikilometrové stoupání na 2000 m vysoký Col de la Madeleine. Právě v něm vyhořel Cadel Evans, který si tedy žlutého trikotu příliš neužil.

Andy Schleck a Alberto Contador se vzdálili zbytku hlavního pole několik kilometrů pod vrcholem a na jejich nástup dokázal zareagovat jen olympijský vítěz Samuel Sánchez, který si na Tour přivezl fenomenální formu. I ten ale ztratil a po sérii nástupů už Schleck s Contadorem spolupracovali až do cíle. Kilometr před cílem dojeli uprchlíky, ale Sandy Casar si v závěrečném spurtu už etapové vítězství vzít nenechal. Porazil kolegy z úniku Španěla Luíse Leona Sáncheze a Itala Damiana Cunega a připsal si druhý etapový triumf na Tour v kariéře.

Alberto Contador dojel na šesté příčce, jeho největší rival Schleck byl o místo horší. I to mu ale stačilo k tomu, aby se dostal do čela průběžné klasifikace, kterou vede o 41 vteřin před Contadorem. Třetí je Samuel Sánchez. Cadel Evans po dnešku spadnul na 18. místo, jen pár příček před ním je vítěz Tour z roku 2008 Carlos Sastre (15.), Bradley Wiggins, který byl vloni čtvrtý, je šestnáctý.

Roman Kreuziger dorazil do cíle na 19. místě necelé čtyři minuty za Casarem. V průběžném pořadí klesnul o čtyři místa na 11. příčku a na Schlecka ztrácí pět minut a 11 vteřin. Dvě sekundy pak ztrácí na stájového kolegu Ivana Bassa, který je desátý.

„Měl jsem trochu strach z toho prvního dne volna, protože s nohama může udělat cokoliv. Bylo to utrápené, ale mohlo to dopadnout daleko hůř. Odpadl jsem asi osm kilometrů v posledním stoupání, když začali nastupovat Schleck s Contadorem. Najednou jsem nemohl jet, asi kilometr jsem měl krizi. Naštěstí jsem se z toho probral a závěr kopce už jsem jel docela dobře. Ve  sjezdu jsem dojel Klödena s Vinokurovem a ještě jsme něco dokázali stáhnout. Samozřejmě vím, že to dnes nebylo optimální, ale Tour bude ještě dlouhá a stát se může cokoliv. Nestala se žádná tragédie, v příštích dnech se to zase může otočit v můj prospěch,“ vzkázal svým fanouškům prostřednictvím svého webu Kreuziger.

TdF – 9. etapa: Morzine-Avoriaz – Saint-Jean-de-Maurienne (204,5 km):
1. Casar (Fr.) 5:38:10, 2. L. Sánchez (Šp.), 3. Cunego (It.) oba stejný čas, 4. Moreau, 5. Charteau (oba Fr.), 6. Contador (Šp.), 7. A. Schleck (Luc.) všichni -2, 8. S. Sánchez -52, 9. Rodriguez (oba Šp.), 10. Leipheimer (USA) oba -2:07, …19. Kreuziger (ČR) -3:48.

Průběžné pořadí:
1. A. Schleck 43:35:11, 2. Contador -41, 3. S. Sánchez -2:45, 4. Meňšov (Rus.) -2:58, 5. Van den Broeck (Belg.) -3:31, 6. Leipheimer -3:59, 7. Gesink (Niz.) -4:22, 8. L. Sánchez -4:41, 9. Rodriguez -5:08, 10. Basso (It.) -5:09, 11. Kreuziger -5:11.

Comments are closed.