Home » Týmy & závodníci

Darujte krev, říká Kulhavý

Submitted by on Pátek, 30 Červenec 2010No Comment
Darujte krev, říká Kulhavý

I přes nárůst bezpříspěvkových dárců v roce 2009 jich v České republice stále téměř 128 000 chybí. Právě probíhající druhý ročník akce Společnosti pro transfuzní lékařství a značky Birell na podporu dárcovství krve Staň se dárcem právě ty! získal podporu významné osobnosti českého sportu. Akci totiž podporuje čerstvý bikerský mistr Evropy a České republiky v disciplíně cross-country Jaroslav Kulhavý. Projekt i díky jeho pomoci má přilákat nové pravidelné dárce.

Podporu této akci vyslovil i novopečený bikerský mistr Evropy a České republiky Jaroslav Kulhavý. „Lidé by si měli uvědomit, že krev je v nemocnicích potřeba dennodenně a darovat krev může zachránit lidský život. Na webu akce www.stansedarcem.cz mohou všichni, kdo o dárcovství nic neví, najít potřebné informace a zapojit se do akce v jedné ze 45 zúčastněných nemocnic,“ říká Jarda Kulhavý. „Do akce se samozřejmě zapojím i já sám, a to ihned po skončení sportovní sezony,“ dodal. Ta pro špičkového bikera skončí na podzim.

Od 12. července zhruba po dobu jednoho měsíce každý, kdo v jedné ze zapojených nemocnic přijde darovat krev, získá na osvěžení plechovku nealkoholického piva Birell.

Jarda Kulhavý je ve svých 25 letech typickým představitelem mladé aktivní generace, která tvoří největší skupinu vhodných dárců krve. Právě úbytek prvodárců i pravidelných dárců v této kategorii v posledních letech je ale nejvíce alarmující. Skupina dnes registrovaných dárců totiž stárne a noví nepřicházejí. Tento trend je potřeba změnit a přesvědčit co nejvíce lidí, aby se stali novými bezpříspěvkovými dárci. Akce Staň se dárcem právě ty! má proto připomenout přetrvávající nedostatek bezpříspěvkových dárců a přilákat dárce nové.

Značka Birell dlouhodobě podporuje jak dárcovství krve, tak i cyklistiku, kde přímo s Jaroslavem Kulhavým spolupracuje. V nedávné době společně zahájili již druhý cyklus cykloškoly formou dvanáctidílného seriálu. Ten je koncipován jako příprava na cyklomaraton pro amatéry a cyklo nadšence.

Comments are closed.