Home » Tip týdne

Horské kolo Galaxy Proteus

Submitted by on Úterý, 13 Červenec 2010No Comment
Horské kolo Galaxy Proteus

Horské kolo se závodními komponenty a špičkovou americkou vidlicí Fox za rozumnou cenu? Ano, přesně takové je kolo Galaxy Proteus. Český výrobce tento model nabízí ve čtyřech variantách komponentového složení a s velmi lákavou akční cenou v rozmezí 35 až 39 tisíc korun. Na své si přijdou příznivci Shimana i SRAMu, perličkou všech čtyř modelů je použití vidlice Fox, jejichž je firma CykloŠvec dovozcem. Hledáte-li partnera na lesní cesty, spolehlivost a životnost, bude Galaxy Proteus kolem pro vás. Blíže si představíme Proteus Sram Fox RLC.

Hliníkový rám Proteus si prošel přes sezónou 2010 významnou proměnou, a to směrem k atraktivnímu designu. Geometrie rámu je spíše kratší, čímž se hodí pro XC, neboť lze díky tomu očekávat dobrá ovladatelnost i na lesních stezkách. S technickými pasážemi a rozbitým podložím si hravě poradí vidlice s liškou v logu, která disponuje zdvihem 100 mm. Právě vidlice Fox 32 F100 RLC je šperkem zdobícím tento bike, vždyť tyto vidlice patří k nejužší špičce v oboru a vozí je nejeden profesionál (v ČR například Merida Biking Team, Volvo Auto Hase, Scott Cycling Team Kolín a další).

Na postu dalších dílů, jak už z názvu kola vyplývá, se Proteus spoléhá na komponenty giganta SRAM.Od něj pochází přehazovačka a trigger řazení X.9, o bezpečné zastavení se postarají spolehlivé Avid Juicy 7 a o přímý přenos síly jezdce kliky Truvativ Stylo. Vše doplňují zapletená kola Mavic Crossride, která jsou obuta do oblíbených plášťů Kenda Karma, komponenty Ritchey a sedlo WTB Shadow V Race.

Hmotnost celku výrobce uvádí 11,5 kg, což není až tak špatné. V porovnání se špičkovými závodními koly samozřejmě Proteus pokulhává, ale také jej pořídíte za zlomek ceny. Z hlediska vybavení je pak toto kolo v porovnání s koly jiných výrobců v této cenové relaci absolutně bez konkurence. Navíc je potřeba pochválit nový design, kterým značka Galaxy odstranila estetické mezery a Proteus teď upoutá oko každého cyklisty.

Proteus je druhý nejvýše postavený model Galaxy v kategorii MTB High Class, tedy mezi horskými koly vůbec. A přitom se dá pořídit za velice slušné peníze. Konkrétně Proteus Sram Fox RLC vyjde v tuto chvíli na 34.790,- Kč (www.cyklosvec.cz).

AKCE! Ke kolům Galaxy Sirius, Proteus, Orion a Triton dres Galaxy team zdarma!

Comments are closed.