Home » Aktuální téma, Technika & Recenze

Galaxy Proteus 3 XT 2013

Submitted by on Středa, 14 Listopad 2012No Comment
Galaxy Proteus 3 XT 2013

Písecká značka Galaxy produkuje i dražší bicykly vhodné  pro závodní použití, i když její silnou stránkou jsou především crossy a horská kola,  určená pro turistiku a sport.  Vliv na to jistě má zázemí firmy, která působí především na jihu Čech, které jsou rájem cykloturistů a dobrým odbytištěm pro levnější kola na každodenní přesuny.

Na druhou stranu je CykloŠvec výhradní dovozce odpružení Fox a jiných renomovaných značek a tak se s tím „veze“ i Galaxy a jeho úroveň osazení a celkového pojetí skladby modelů.  Setkat se tak můžeme s koly,  kde prioritu hraje co nejnižší cena a stejně tak závodními stroji bez  kompromisů, obojí s stejným logem na rámu.Oblíbený  duralový stroj sportovně závodní kategorie, Galaxy Proteus,  opět vstupuje do další sezóny, tentokráte ve třech komponentových modifikacích s označením Proteus 1, 2, a 3. Můžeme tak vybírat z několika možností   osazení od Shimana či  Sramu   a vidlic Fox, Rock Shox a Suntour. Proteus je k dispozici na rámech z třikrát zeslabovaných alu  trubek řady 7005.

(Proteus 1 a 2), stejně jak tomu bylo u modelů 2012, nově přibyl dvakrát zeslabovaný materiál alu řady 6061 (Proteus 3).  Obě slitiny se liší primárními přísadami a rám má potom i odlišné mechanické vlastnosti. Výhodou u alu 6061, ze které je svařen představovaný Proteus 3, je  oproti 7005 větší pružnost a tím pádem komfort, materiál se také lépe tvaruje a svařuje, ovšem musí být oproti 7005 tepelně zpracován. Každá těchto dvou slitin má své pro a proti je jen na každém, zda se vybere větší či menší komfort.

Nový model Proteusu charakterizuje elegantní vzhled, kolo tak působí designově čistě, pro někoho možná konzervativně. Oproti předchůdci má decentnější výztuhu pod hlavovou trubkou a výraznější tvarování rámu. Spodní rámová trubka je křížově zploštělá, tvarování se dotklo i trubky horní, která je plošší v místě spojení s trubkou sedlovou. Ta je jako obvykle užší, při zasunutí sedlovky o průměru 27,2mm poskytuje jezdci vyšší komfort. Zadní stavba dostala do vínku esovitě tvarované  horní vzpěry, jejich dolní protějšek má nápadné tvarování.

Proteus 3 XT je postaven téměř výhradně na komponentech Shimano XT, výjimkou jsou pouze kliky SLX.  O pohodlí jezdce pečuje sedlo Selle Italia Ráfky jsou Mavic XM 119 Disc, pláště osvědčené Kenda Karma 2.1. Rám je osazen odpruženou vidlicí Fox 32 FLOAT 100 s CTD.  Stejně jako u dosavadního modelu, je Proteus 3 XT vybaven komponenty Ritchey. Novinkou je sedlo Selle Italia Q-Bik. Celková hmotnost biku je 11,3kg, doporučená cena 36 990 Kč

V nabídce budou ještě varianty  Proteus 3 X9, SLX a  Deore, s různými typy vidlic. Kola Proteus 3  jsou plánována do prodeje od února 2013,  pokud budete chtít využít výhod akčních modelů, týká se to variant Proteus 1 a 2, které jsou již nyní skladem.

Více informací najdete na www.galaxy-bike.cz

Mike Koukal

Comments are closed.