Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Technika & Recenze

Test plášťů Kenda Small Block Eight UST

Submitted by on Pátek, 2 Listopad 2012No Comment
Test plášťů Kenda Small Block Eight UST

Jednou ze značek, kterou na český trh dováží CYKLOŠVEC s.r.o., je jeden z největších světových výrobců plášťů a duší KENDA. Na začátku sezóny jsme se vybavili dvěma jejími vzorky plášťů a z dvojice Kenda Karma a Kenda Small Block Eight dostala přednost druhá jmenovaná guma. A byla to dobrá volba. Do teď jsme tento plášť nepřezuli a přestože je primárně určen do suchých podmínek, jezdíme s ním vše. Máme je v UST bezdušové verzi, jejichž výhodou je, že se dají podhustit a Small Block Eight pak drží i na blátě.

Velkou část sezóny jsme odjezdili na pláštích Kenda Small Block Eight. Úspěch těchto plášťů je založen na předchozím úspěchu plášťů Nevegal, jejichž základ vzorku je stejný. Segmenty vzorku jsou ale zmenšeny a přidány ještě některé navíc, což ze Small Block Eightu dělá rychlý závodní plášť pro převážně suchý povrch. Podle testů zámořských časopisů má tento plášt nejrychlejší odvalování ve své kategorii XC plášťů.

Na vývoji Kenda Small Block Eight se podílela ikona mountainbikingu John Tomac, jehož podpis zdobí každý z plášťů. Vzorek je univerzální, nerozlišuje se zda jej nasadíte na přední nebo zadní kolo. Je vyroben s využitím technologie DTC (Dual Tread Compound), což označuje použití tvrdší směsi (L3PRO) ve středu běhounu a tedy delší životnost dezénu. Naopak okraje vzorku využívají měkčí směs STICK-E, což přináší špičkové vlastnosti přilnavosti k podloží a tedy i výbornou kontrolu při jízdě do zatáček.

Papírové předpoklady během našeho závodění plášť potvrdil. Jezdíme bez defektů, až teď po skoro celé sezóně jde na zadním plášti vidět úbytek vzorku naznačující, že se na kole i jezdí. Vedení stopy je jedním slovem úžasné, patrně díky výstupkům na obvodu dezénu, kterými se Kenda zahryzne do podloží. Na měkkém singletrailu je plášť neuvěřitelně rychlý a v rychlých zatáčkách není skoro potřeba sáhnout na brzdy.

Pokud si při pohledu na vzorek pomyslíte, že se hodí jen do určitých podmínek, není to pravda. Jeli jsme na nich jak úplně suché závody, tak i závody v dešti a blátě (Beskyd Tour). Plášť ochotně drží i v technických výjezdech. Plášť hodně dovolí – je to kus gumy, což se sice na jednu stranu projevuje jeho vyšší hmotností, ale na druhou stranu přináší spolehlivost a odolnost. Výhodou bezdušového systému je možnost upustit na poměrně nízký tlak, Kenda ale nedoporučuje používání tmelů a těsnících roztoků, což jsme i vzhledem k již tak vyšší hmotnosti pláště ani nezkoušeli, takže jsme první závody jezdili s obavami. Ale Small Block Eight nás do jisté míry překvapil a na druhou stranu velmi potěšil, defekt jsme nezaznamenali ani jeden. A to těch momentů, kdy si řeknete „Tak teď to bude defekt,“ bylo hodně.

V různých variantách provedení a šířích najdete tyto pláště na www.cyklosvec.cz v cenovém rozmezí 519 až 1190 Kč.

Tomáš Gladiš /Galaxy Team Hranice/

Comments are closed.