Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

Novinky Bulls 2016

Submitted by on Neděle, 29 Listopad 2015No Comment
Novinky Bulls 2016

Kola německé značky Bulls se u nás začala objevovat již před časem, ovšem na sklonku letošní sezony a především na startu té příští s označením 2016 již lze hovořit o etablované značce, která má svoji prodejní síť i spokojené zákazníky. Při příležitosti prezentace modelů 2016 jsme si vzali pod drobnohled několik atraktivních modelů z nové kolekce. Značka dokáže uspokojit zájemce o stroje ze všech myslitelných kategorií a při pohledu do katalogu je z čeho vybírat. Poslední roky je Bulls na vzestupu a patří mezi největší německé výrobce bicyklů. Je to zajímavé i pro náš trh, kde jsou německé značky čím dál oblíbenější pro svou pověstnou kvalitu, design i výborný poměr ceny a výkonu. Pro krátké představení jsme vybrali zajímavé zástupce jednotlivých kategorií. Více informací najdete na www.bulls-bike.cz

Elektrická síla do prudkých kopců

Děvětadvacítkový Bulls E-Stream FS 3 na první pohled nevypadá vůbec jako horské elektrokolo skrývající ve svých útrobách výkonný motor. Ale to je přesně v duchu současného trendu – maximálně integrovat motor i baterii do rámu. Této filozofii skvěle vyhovuje elektrický pohon od renomovaného německého výrobce Brose. Pohonná jednotka má hmotnost jen 3,4 kg. Je tedy oproti konkurenci výrazně lehčí, kompaktnější, má i tišší chod. Nespornou výhodou je vysoký krouticí moment, který si každý výrobce může modifikovat až na hodnotu 90 Nm (zde je k dispozici právě zmíněných 90Nm). Baterie 14,4 Ah je integrována do rámu. Model 2016 má výkonnější baterii, kterou lze z rámu v případě potřeby jednoduše vyjmout, u staršího modelu to bylo složitější. E-Stream FS3 je výborně vybavený stroj nejen po stránce „elektrifikace“, ale i klasických komponentů. K dispozici jsou zdvihy 120 mm a prémiové pružicí jednotky – vpředu majestátní upside-down vidlice RockShox RS1, vzadu tlumič Monarch RT. Shimano XT je přítomno v řazení 2×10 – zde jsme opět u výhody kompaktnějšího pohonu Brose, kde využíváme přesmykač a kliky s počtem zubů 38/24. Je to přínos především do extrémních technických stoupání, kdy je třeba volit i v případě elektrokola velmi lehký šlapací převod. Uvedený stroj má hmotnost 20,9 kg, což je slušná hodnota na to, že se jedná o elektro MTB full. Modelová řada Bulls E-Stream (pohon Brose) se bude prodávat ještě ve verzi enduro se zdvihy 160mm a koly 27,5“ a také ve variantách několika pevných devětadvacítek. Doporučená cena je 148 499 Kč. A skutečně odpovídá tomu, že máte špičkově vybavený full, který nabízí komfort a nekonečnou sílu do stoupání.

Vytvořeno pro malé závodníky

Pro juniorské bikery, kterým je čtyřiadvacítka již malá, má Bulls připraven velmi dobře vybavený de facto závodní stroj na kolech s průměrem 26“. Ono sehnat dnes lehkou šestadvacítku je celkem problém, navíc v „dětské“ čtrnáctipalcové velikosti rámu (32cm). Ovšem jak vidno, u Bullsu není nic nemožné. Bulls Nova Team Race 26 je opravdovým dětským závoďákem, se kterým se váš potomek může postavit na start závodu s maximálním sebevědomím. Nečekají vás žádné dodatečné úpravy ani na kole nenajdete zbytečný váhový hendikep v podobě nevhodně zvoleného komponentu. Bike je určen pro malé závodníky od 130 cm výšky, tedy pro věkovou kategorii od cca 9 do 13 let podle výšky postavy. Vybaven je vzduchovou vidlicí Rock Shox Reba RL Solo Air se zdvihem 80mm. Zamykat se dá na řídítkách. Dalšími komponenty jsou rychlé pláště Schwalbe Rocket Ron a hydraulické kotoučovky Tektro Gemini. Řazení XT 1×10 s vodítkem řetězu u převodniku je zde opodstatněně – děti se někdy zbytečně trápí s trojpřevodníkem, a přitom jim stačí vpředu jedna placka a vzadu pro rychlou změnu převodu vhodně podkládaná kazeta. Hliníkový rám ze slitiny řady 7005 má horní trubku velmi výrazně zešikmenou, takže v technických pasážích nebo na startu nebude malý závodník ničím zbytečně rozptylován ani znevýhodněn, navíc se nižším rámem eliminuje možnost poranění při pádu. Hmotnost 10,8 kg je více než výborná. Doporučená cena je 35 999 Kč.

Vlajková loď pro maratony

Závodní maratonský celoodpružený bike na devětadvacetipalcových kolech nesmí chybět u žádné velké světové značky bicyklů. Bulls má pro tuto kategorii připraveno horké želízko v ohni v podobě karbonového stroje Wild Edge Team 29. Jedná se o týmovou repliku a současně vlajkovou loď dané kategorie, obdobný bike sedlá šestinásobný vítěz Transalp Challenge Karl Platt. Karbonový rám řady Wild Edge využívá efektivní jednočep a vyniká asymetrickou zadní stavbou. Kolo disponuje pevnou osou vepředu i vzadu a středovým složením typu press fit. Výbava je excelentní, komponentová sada Shimano XTR, doplňky FSA K-Force, zapletená kola Notubes ZTR Crest 29. Odpružení je svěřeno značce RockShox, konkrétně vepředu vidlici RockShox RS 1 Solo Air 29 a tlumiči Monarch XX Air Shock, vše na 100 milimetrech zdvihu. Hmotnost biku je 10,3 kg, takže raketa na závodní tratě! Prodávat se bude za 164 999 Kč.

Kotouče pro silničáře

Z nabídky několika modelů silniček jsme pro představení vybrali atraktivní bicykl Bulls Alpine Hawk, který je vybavený komponentovou sadou Shimano Ultegra včetně kotoučových brzd. Na stejném karbonovém rámu lze pořídit i model Team DI2 postavený na elektrické sadě. Karbonový rám je osazen zapletenými koly DT Swiss R24 a plášti Schwalbe One. Hmotnost tohoto silničního kola je 7,8 kg. Prodávat se bude za 82 499 Kč. Kdo jednou na silničním kole vyzkouší kotoučové brzdy a jistotu zastavení za každého počasí, už nebude chtít jinak!

Týmová raketa

Pevný závodní stroj Black Adder Team 29 se již po několikáté výborně umístil v testech německých bikových magazínů. Jeho přednosti byly vždy ve špičkovém rámu a co nejlepším osazení za relativně příznivou cenu. Poslední generace tohoto karbonového šperku brázdící již několik let tratě SP disponuje 950gramovým rámem, který je výrazně přepracován oproti předchůdcům – navrhl ho totiž samotný Karl Platt. Jeho typickým znakem jsou ploché vzpěry zadní stavby pro lepší vstřebávání vibrací jinak extra tuhého rámu. Nový model má téměř o dva centimetry kratší zadní stavbu. Bike je tak kompaktnější, lépe se s ním projíždějí ostré zatáčky. Změny se dotkly i sedlové trubky. Osazení rámu je v režii Shimano XTR, vidlice Rock Shox RS1 a zapletených kol DT Swiss XR1501. Kabeláž jde dovnitř rámu zepředu hlavové trubky, kolo má pevné osy, press fit středové složení a váží 8,9 kg. Cena je stanovena na 131 999 Kč.

Zlatá střední cesta

Celoodpružené kolo Bulls Wild Flow 1 je určeno pro sportovní jízdu. Rám tohoto devětadvacítkového maratonce je svařen z třikrát zeslabované alu slitiny řady 6061. Odpružení je od RockShox, a to vidlice Reba RL 29 spolu s tlumičem Monarch RL. Řazení je desetirychlostní, komponenty Shimano SLX doplněné brzdami Deore. Hmotnost biku je 12,7 kg. Doporučená cena má hodnotu 62 999 Kč.

Modelová řada Wild je zástupcem nejen kategorie xc, ale i all mountain. Najdeme v ní devět fullů se zdvihy 140 a 150mm na 27,5 a 29“ kolech. Wild One je cenově nejdostupnější z celé řady. Rám z třikrát zeslabované alu slitiny řady 7005 je vybaven tlumičem Suntour Epicon, z hlediska systému pružení se jedná o klasický Horst link. Od stejného výrobce je i odpružená vidlice Epixon. Obě pružicí jednotky pracují se zdvihem 140 mm. Wild One disponuje devíti rychlostním řazením Shimano Deore. Hmotnost biku je 12,7 kg a doporučená cena 35 999 Kč.

Wild Cup 3 je fullem se 150 mm zdvihu. Pro hrubší zacházení je vybaven i tlustšími plášti Schwalbe Nobby Nic 2,35“. Jinak se jedná konstrukčně o obdobný model jako Wild One. Výbavu tvoří sada Shimano Deore XT a kotoučovky Deore. Odpružení je od Rock Shox, vidlice Sektor Silver, tlumič Monarch RL. Součástí výbavy je teleskopická sedlovka. Trubky rámu, vahadlo i čepy obou modelů působí robustním dojmem přesně dle zaměření této kategorie. Hmotnost biku je 13,9 kg. Pro Wild Cup 3 je stanovena doporučená cena 54 999 Kč.

Mike Koukal, Bike Action Media

Comments are closed.