Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

Představujeme MTB Galaxy Kvant 2015

Submitted by on Pátek, 3 Duben 2015No Comment
Představujeme MTB Galaxy Kvant 2015

Klasické šestadvacítky stále tvoří podstatnou část nabídky u mnoha značek.  Ocení je méně nároční jezdci, junioři, vyhovují také nejlépe menším postavám. Na tuto kategorii nezanevřela ani značka Galaxy, která jí každým rokem výrazně inovuje.

Zastoupení šestadvacítek je u Galaxy velmi silné, začíná se opravdu nízko. Nejlevnějšího pevňáka koupíte již za něco málo přes pět tisíc, pak následují kola za osm, deset a třináct tisíc. Právě za tuto poslední částku se dá pořídit Galaxy Kvant.

Dalo by se říci že Kvant je zástupcem střední třídy mezi levnějšími hardtaily značky Galaxy. Jméno to není neznámé, Kvant se v nabídce vyskytoval již v roce 2014 s přívlastkem Eco. Nový model 2015 se liší jak po vzhledové stránce, tak i některými komponenty a také již nemá přívlastek Eco.

Nový Kvant si polepšil, o tom není pochyb, to se bavíme především o komponentové skladbě. Co se designu týká, tak se šlo cestou návratu k prověřenému standardu černé s červenou a bílou, který, ač se již zdá poněkud ohraný, stále na něj sází nejvíce zákazníků. U staršího modelu se na rámu střídaly černá/šedá/žlutá, celkem podařená barevná kombinace, kolo tak vypadalo „veselejší“.

Podívejme se tedy, v čem se kolo liší v komponenetech od toho loňského. Cenový rozdíl téměř o dva tisíce korun výše za nový model se odráží v lepší výbavě, jako by se ani nepočítal nevýhodný kurz k dolaru, díky kterému se před sezonou hromadně všude zdražovalo.  Kolo „dospělo“ a už to opravdu není staré Eco.

Začněme od předu. Odpruženou vidlici Suntour XCT nahradila RST Gila. Je to pružinový typ se zdvihem 100mm, kde lze regulovat předpětí pružiny, popřípadě doladit koupí tvrdé, či měkké pružiny. Nechybí páčka blokace. RST je oproti Suntouru o 200g lehčí a také se prodává o něco dráž.

Změny se týkají dále i řazení. Původní mix levného Shimana s páčkami Microshift nabízel pouze jedenadvacet rychlostí. Model 2015 míří výše, páčky a přesmykač jsou Shimano Altus, přehazovačka Acera. Nové je osmikolečko Shimano HG30 12-32. Získali jsme tedy „o kolečko více“, čtyřiadvacet převodů.

Jako na většine biků Galaxy, vybavených dříve kotoučovými brzdami Tektro, tak se i zde přešlo k upgradu na účinnější typ Shimano M 355.

Nebylo by to kolo od Švece, aby na něm nebyl namontován nějaký komponent z portfolia dovážených značek. Zde jsou to pláště Kenda Kharisma a ráfky Nexelo.

Co zůstalo,  je kvalitní rám z osvědčené hliníkové slitiny řady 6061 s integrovaným hlavovým složením, letos od značky FSA

Galaxy Kvant je levný značkový bike, jehož předností je dobrý výkon. Jelikož je  Galaxy ve výrobě podobných kol již léta úspěšné, neočekávejme slabá místa. Není přeci uměním poskládat to nejdražší kolo, ale vejít se do dané ceny tak, abychom nic neošidili a jezdili bez problémů po mnoho let

Kvant se prodává za cenu 12 990 Kč a najdete jej na www.cyklosvec.cz

Mike Koukal

Comments are closed.