Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

Crops Smart Saver QD multiklíč s 11 funkcemi

Submitted by on Pondělí, 2 Březen 2015No Comment
Crops Smart Saver QD multiklíč s 11 funkcemi

Japonská značka Crops je známá originálně řešenými komponenty, jejichž „vychytávky“ jinde nenajdeme a také pestrými barvami, kterých je u každého produktu na výběr celá škála. V nabídce má zatím dva modely multiklíčů, ten lépe vybavený si nyní představíme.

Asi každý cyklista někdy řešil výběr vhodného typu multiklíče.  Nejlépe aby byl co nejmenší a dal se vozit za všech okolností.  Při tom nejvíce nabitý funkcemi, ale zase aby moc nevážil. Na jednu věc však zapomínáme a to  jak se s klíčem pracuje.  Pokud budeme preferovat co nejkompaktnější provedení, které se vejde do kapsy dresu, musíme pak počítat s kompromisy, jako například kratšími nástroji, se kterými se pak hůře manipuluje. S tím bývá pak problém třeba při nastavování sedlovky. Pokud má nářadíčko nýtovač řetězu, zde to platí dvojnásob. U titěrného provedení, kdy nám multiklíč skoro vypadne z dlaně,  budeme jen těžko udržovat vodorovnou polohu a při tom ještě šroubovat silou hrot do nýtu. Proto doporučujeme klasickou, dejme tomu standardní velikost multiklíče a žádné minimalistické extrémy.

Přesně tak velký je i výrobek japonské značky Crops, model Smartsaver QD o hmotnosti 155g.  Ovšem má ještě jednu „libůstku“ navíc, která rozšiřuje jinak omezené možnosti v rámci pohotovostního nářadí.

Systém nožových multiklíčů je vždy stejný, podobně tedy jako na zavíracím noži jsou jednotlivé typy nářadí poskládány vedle sebe. Jejich zafixování se reguluje utažením  po straně těla multiklíče.  Postupem času se ovšem používáním systém povolí a je třeba ho dotáhnout.  Nožový multiklíč je oproti klasickému nářadí vždy kompromisem, buď je systém příliš vratký a nebo zase těžko nástroji otočíme, nikdy to není takový komfort, jaký nabízí japonský výrobce prostřednictvím unikátního systému s rychloupínáky.

Smartsaver QD je vybaven dvěma rychloupínáky,  z každé stany jedním, kterými můžeme vybraný nástroj fixovat v jakékoli poloze. Regulačním šroubem si nastavíme potřebnou sílu pro utažení upínáku, stejně jako to známe u náboje. Tím dosáhneme opravdu pevného nástroje, srovnatelného s klasickými v dílně. Můžeme tak s multilkíčem lépe utahovat momenty, s větším citem a plynuleji. Práce z nýtovačem je mnohem příjemnější a především přesnější. Tělo multiklíče nám poslouží vždy co by pevná rukojeť.

Zkusili jsme si jak demontáž a montáž řetězu, tak i práci s imbusy na hůře přístupných místech, kde není tolik prostoru a musíme konstatovat, že je tento nápad velmi efektivní.Co se týká ergonomie, designu a kvality materiálu, je na tom Crops velmi dobře. Upínáky v „klidovém“ stavu přesně zapadnou do těla multiklíče, aniž by nějak esteticky vadily. Takto můžeme nářadí používat jako u klasického multiklíče a nechat páčky upínáku být, v rukou nejsou vůbec cítit.

Nástroje jsou vyrobeny z kvalitní crom-vanadiové oceli a jsou pro lepší orientaci označeny.  Celkem můžeme používat 11 funkcí.

Multiklíč se dodává bez obalu, to je asi tak jediné, co mu lze vytknout.  Nápad s upínáky je neocenitelný. Když se k tomu přidá kvalitní, hezké a funkční nářadí, je úspěch zaručen.

Smartsaver QD a ostatní produkty této značky najdete u výhradního dovozce, písecké firmy CykloŠvec. Multiklíč pořídíte za 749 Kč

Videonávod na použití multiklíče: http://www.youtube.com/watch?v=XceTkZHlEOA&feature=player_embedded

Comments are closed.