Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

Crops Smart Saver EX užitečný pomocník do kapsy

Submitted by on Středa, 14 Květen 2014No Comment
Crops Smart Saver EX užitečný pomocník do kapsy

Japonský výrobce zaměřující se na cyklistické doplňky v originálním designu a téměř vždy mnoha barevných variantách,  nabízí i dvě verze multiklíče.  Subtilní Smart Saver EX se prodává v pěti různých barvách. V růžové může být vhodným dárkem pro slečnu, zelenou jsme si zase vybrali my pro jeho vyzkoušení.

Multiklíč má kompaktní rozměry 68x43mm a hmotnost pouhých 125g,  vejde se tak i do malé kapsy a může být každodenním společníkem cyklisty, aniž by obtěžoval vahou navíc.

I při takovéto muší velikosti se s ním dá efektivně pracovat. Obsahuje imbusové klíče 2; 3; 4; 5; 6 mm, křížový a plochý šroubovák a nýtovač řetězu.

K dispozici máme tedy nářadíčko na drobné opravy na cestách, jako třeba  dotažení imbusových šroubků představce, či řídítek, nebo doladění zámku sedlovky, i když tam bývá občas problém se dostat s kratšími imbusy. Důležitá je také šestka imbus na dotažení pedálů. V rámci zachování jednoduchosti není Smart Saver EX vybaven Torxem, tedy hvězdičkou na případné dotažení brzdových kotoučů, ale pokud máme Center Lock, tak není co řešit.

Jednodušších multiklíčů je na trhu celá řada,  nýtovač je u nich často přehlížen na úkor jiných nástrojů, které nejsou při defektu až tak důležité. Sice je hezké mít na výběr z několika různých šroubováků, nožíku, či hvězdiček, ale nesmíme přetrhnout   řetěz, což není zas tak nic neobvyklého.

Proto se i na multiklíčích  s méně funkcemi někdy objevuje nýtovač, který je jinak standardní součástí dražších plně vybavených skládacích nářadí.  Japonská značka Crops na svém modelu Smart Saver EX dala přednost praktičnosti a i když obsahuje omezený počet funkcí , důležitý nástroj nechybí. Práce s nýtovačem vyžaduje trochu šikovnosti, přeci jen se nejedná o velký dílenský nástroj, ale pohotovostní nářadí, i když obdobný systém nabízí i jiné dražší značky, zabývající se podobným artiklem, je třeba stále dbát na to, aby řetěz seděl v drážkách rovně.

Crops Smart Saver EX lze hodnotit jako povedeného zástupce své kategorie, který disponuje tím nejpotřebnějším základem pro případ defektu. Výhodu je precizní zpracovaní po stránce materiálu a nýtovač. Mohla by být součástí balení nějaké přepravní pouzdro. Cena výrobku je stanovena na 459 Kč. K dostání u CykloŠvec

Mike Koukal

Comments are closed.