Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

Novinky Catlike 2014

Submitted by on Čtvrtek, 19 Prosinec 2013No Comment
Novinky Catlike 2014

Španělský výrobce přileb letos trochu ubral plyn v představování dalších nových modelů a raději dal přednost inovacím těch stávajících. V posledních několika letech se velmi výrazně obměnila celá nabídka přileb Catlike a tak není kam spěchat s dalšími novinkami. Španělé jdou cestou kvality a každému jednotlivému výrobku věnují náležitou pozornost  a tak se může přilba dočkat postupných inovací a udržet se v katalogu po dlouhá léta. Jako například model Kompacto, který dnes není již nejdražším modelem, ale stále je velmi oblíbený ve své poslední modifikaci.   Inovuje se design, upínací systémy, materiály. Zdokonalovat dokonalé, to je krédo značky Catlike

Mixino nové generace

Novinka letošní sezóny z oblasti silničních high tech přileb se dočkala dalších inovací. Tou nejpodstatnější je použití Graphenu, což je zcela nový materiál (objeven v roce 2004) využívající nanovlákna.

Firmě Catlike se tak podařilo letos představit vůbec první přilbu využívající Graphen. Jedná se o formu uhlíku, strukturou podobnou grafitu, která má velmi zajímavé fyzikální a chemické vlastnosti. Základní struktura Graphenu  je tvořena atomy uhlíku,  uspořádanými v rovinné síťi jedné vrstvy atomů uhlíku  v hexagonálním tvaru. Vytvořena je tak silně vrstvená lamelová struktura atomů ve tvaru „včelích pláství“, jejichž vzájemné kovalentní vazby spolu s Van der Waalsovými silami dávají výslednému materiálu až 200 krát vyšší pevnost, než ocel, při extrémně nízké hmotnosti.

Tento materiál vykazuje velkou mechanickou pevnost a jedinečné elektronické vlastnosti. Graphen  je v současnosti velmi využívaný materiál v oblasti fyzikálního výzkumu materiálů . U přilby Catlike Mixino tak tyto nanovlákna poskytnou maximální ochranu s minimální hmotností.

Vnitřní aramidová kostra přilby, která zajišťuje její pevnost,  je dále ošetřena polymerní matricí graphenových nanovláken, což se projeví zvýšenou pevností a potažmo u přilby lepší absorbcí energie při nárazu. Díky Graphenu se vnitřní kostra přilby pevnostně zlepšila především ve spojích.

Tvarově se nové Mixino nepatrně odlišuje od předchůdce větracími otvory, u nichž bylo dosaženo větší účinnosti optimalizací tvaru a sklonu. 

Inovativní upínací  systém MPS (Multi Position System) umožňuje optimalizovat komfort přilby díky možnosti individuálního nastavení ve čtyřech bodech. Navrženého tak, aby se přizpůsobil jakékoli velikosti hlavy.

Novinkou je přídavná skořepina proti dešti, kterou lze přikoupit u modelů Mixino a Whisper.

Kompacto a Taco s novým upínáním

Legendární přilba Kompacto má nyní pokročilý multipoziční upínací systém MPS eXe, který vychází z MPS eVo. Ramena systému jsou navržena s možností vkládání ergonomických vložek, které podle tvarů hlavy. MPS eXe umožňuje také nastavení celého upínacího systému na výšku ve dvou polohách, což zabraňuje nepříjemným pocitům v oblasti týlu

Stejně jako Kompacto se nového upínacího mechanismu dočkala i přilba Taco, která patří u Catlike ke vstupním modelům.

Mixino VD 2.0 – zajímavá alternativa pro časovku

Časovkářská přilba nemusí mít vždy kapkovitý tvar. Poněkud méně extravagantní provedení nyní nabízí Catlike u přilby Mixino VD 2.0. Jedná se známé Mixino, ovšem na povrchu s aerodynamickou skořepinou a speciálním lakem, vše pro co nejmenší odpor vzduchu. K dispozici jsou čtyři barevná provedení

Foto M.Koukal / Catlike

Kompletní sortiment značky Catlike najdete na webových stránkách výhradního českého dovozce, kterým je společnost Cyklo Švec

Mike Koukal

Comments are closed.