Home » Cestování

U Tiché Orlice je pěkně rušno

Submitted by on Čtvrtek, 5 Srpen 2010No Comment
U Tiché Orlice je pěkně rušno

Na cyklostezce u Ústí nad Orlicí proběhlo vůbec poprvé v rámci Pardubického kraje automatické sčítání cyklistů, in-line bruslařů a chodců. Výsledky ukázaly, že denně stezku využívá průměrně tisíc osob. Tuto novinku představila ve spolupráci s Destinační společností Východní Čechy obecně prospěšná společnost Partnerství z Brna, která se oblasti šetrné dopravy a turistiky dlouhodobě věnuje. Patnáctikilometrová asfaltová cyklostezka vinoucí se z Letohradu do Ústí nad Orlicí údolím řeky Tiché Orlice byla vybudována v roce 2007.

„Na cyklostezku kolem Tiché Orlice navazují další stezky a Regionu Orlicko-Třebovsko se tak podařilo vytvořit turisticky oblíbené Orlické cyklo & in-line království,“ říká Pavel Beneš, projektový manažer Destinační společnosti Východní Čechy. Jeho slova potvrzují výsledky automatického sčítání cyklistů, in-line bruslařů a chodců, které zde v červenci provedla obecně prospěšná společnost Partnerství. Za 21 dní po cyklostezce projelo a prošlo celkem přes 22 000 osob, přičemž průměrná denní návštěvnost ve všední dny dosáhla 950 osob a o víkendech pak 1 200 osob.

Ze zjištěných údajů je ve všední dny patrná ranní špička mezi 5. a 6. hodinou a pak odpolední mezi 17. a 18. hodinou. O víkendech lze nejvyšší frekvenci ve využívání stezky pozorovat mezi 14. a 16. hodinou. „Naměřená data přesně potvrzují náš zájem, aby cyklostezka nesloužila jen přespolním pro účely rekreace, ale také místním, kteří se potřebují ráno a odpoledne dostat do práce,“ vysvětluje Renata Šedová ze společnosti OHGS, která s Regionem Orlicko-Třebovsko na rozvoji cyklostezek spolupracuje. „Automatické sčítání výborně doplňuje námi každoročně prováděný několikadenní průzkum, z něhož mimo jiné vyplývá, že 75 % návštěvníků stezky tvoří cyklisté, 20 % in-line bruslaři a 5 % pěší,“ doplňuje Šedová.

Automatické sčítání se provádí pomocí speciálních monitorovacích zařízení, která nepřetržitě zaznamenávají počet a směr procházejících i projíždějících osob. „Naším cílem je pomoci městům a obcím získat důležitá data, která jim pomohou získat dotační prostředky i následně vyhodnotit efektivnost investice do budování cyklostezek. Současně jim také pomůžou efektivně plánovat například dobu údržby nebo umístění informačních panelů a odpočívek,“ dodává Luboš Kala, koordinátor sčítání v Partnerství, o.p.s.

Text: Kateřina Urbanová, Nadace Partnerství

Monitorovací zpráva ke stažení

Comments are closed.