Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Závody

Druhé místo v poháru i cenné zkušenosti Veroniky Bláhové

Submitted by on Pátek, 4 Leden 2013No Comment
Druhé místo v poháru i cenné zkušenosti Veroniky Bláhové

Zajímavou a hlavně úspěšnou sezonu má za sebou mladá olomoucká cyklistka Veronika Bláhová. V jejím průběhu několikrát okusila, jaké to je nosit reprezentační dres, a hlavně přestoupila z bikového týmu Drásal team Holešov do silničního Mapei Cyklo Kaňkovský. A že to byla volba správná, o tom svědčí i celkové druhé místo v pořadí Českého poháru na silnici.

Už před startem loňské sezony plánovala čtyřiadvacetiletá Bláhová objet více silničních závodů než v předchozím roce. „Kdyby mi ale někdo v dubnu řekl, že z celkových 62 startů bude pouze devět bikových, nevěřila bych mu,“ smála se při hodnocení uplynulého roku sympatická závodnice, která před mistrovstvím republiky vyměnila dres stáje Drásal team Holešov za ten patřící olomouckému týmu Mapei Cyklo Kaňkovský, díky němuž měla zajištěnou dopravu na závody Českého poháru na silnici. A s konečným druhým místem v jeho pořadí byla spokojená nejen samotná cyklistka, ale i šéfové jejího nového klubu.

Navíc hned druhým startem Veroniky Bláhové v loňské sezoně byl domácí akademický šampionát, na němž se stala vícemistryní jak v časovce, tak v silničním závodu. Úplným vrcholem pak měla být časovka na mistrovství republiky, kterou ale po smolném pádu na kruhovém objezdu nedokončila.

Cenné zkušenosti sbírala jezdkyně původem z Plumlova na mezinárodních etapových závodech, které absolvovala celkem tři; na Gracii Orlová a Tour de Feminin startovala v národním dresu a ve Francii na Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche v barvách Czech Mix Teamu. „Ještě předloni jsem na etapové závody jezdila s cílem nechytnout limit, ale loni jsem zjistila, že i v mezinárodním balíku se dá závodit. Tak doufám, že příští sezonu si to vyzkouším ještě více,“ plánuje s úsměvem Bláhová, nejlépe 65. na šestietapovém klání ve Francii.

Nasbírané zkušenosti se uplatnily koncem září v Rokycanech, kde se konalo mezinárodní kritérium a silniční závod Tour de Brdy, na které se sjely závodnice z Německa, Švýcarska, Polska a Ruska. „Závodů s mezinárodní konkurencí u nás moc není, proto jsem nevěděla, co od závodu čekat. Druhé místo na Tour de Brdy bylo po dvou defektech výborným výsledkem ke konci sezony. Den poté se navíc jelo v Březnici domácí mistrovství v časovce dvojic, kde jsme si s Terezou Trefnou dojely pro krásné stříbro,“ těšila vydařená tečka za sezonou Veroniku Bláhovou.

Ta už spolu se svým trenérem Jiřím Kaňkovským vzhlíží k letošku, kdy by chtěla vše směřovat k časovce jednotlivců na domácím šampionátu, v Českém poháru na silnici se opět umístit co nejvýše a odjet více závodů v mezinárodní konkurenci.

Info o Veronice Bláhové:

Jméno: Veronika Bláhová

Profese: Studentka VŠ

Datum narození: 24 dubna 1988

Místo narození: Prostějov, ČR

Výška/Váha: 183 / 73

SPORTOVNÍ KARIÉRA

2012: Mapei Cyklo Kaňkovský

2010, 2011: Drásal Team Holešov

2010: Bike team Kola Kaňkovský

2002 – 2009: SK UP Olomouc – Volejbal

Konečné pořadí ČP 2012

1, Jarmila Machačová ASD Dukla Praha 234 bodu

2, Veronika Bláhová Mapei Cyklo Kaňkovský 168 bodu

3, Tereza Trefná Alltraining.cz 128 bodu.

4, Pavlína Šulcová Merida biking Team 83bodu

5, Denisa Bartošová SK Maxibike Orlová a.s. 78 bodu

Michal Frantík

Comments are closed.