Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Rozhovor s Tomášem Gladišem dvojnásobným vítězem Galaxy série

Submitted by on Středa, 28 Listopad 2012No Comment
Rozhovor s Tomášem Gladišem dvojnásobným vítězem Galaxy série

Galaxy série 2012 měla po roce opět stejného vítěze. Kategorii mužů ve věku 19 až 29 let ovládl znovu Tomáš Gladiš startující za tým Galaxy CykloŠvec. Ale pokud vloni o svém triumfu rozhodl na poslední chvíli, tak letos to bylo skutečně za minutu dvanáct…

V loňském ročníku Galaxy série rozhodl o svém vítězství v celkovém pořadí seriálu závodník z Hranic až ve finálovém podniku v Kácově. A tentýž závod rozhodl celkové pořadí i letos, když teprve po finálovém součtu bodů poskočil na první místo v sérii a mohl se tak znovu radovat z vítězství v celkovém pořadí. Tentokrát měl ale triumf pro Tomáše trpkou příchuť. Proč? Dozvíte se v následujícím rozhovoru.

Tomáši, vloni jsi v závodech Galaxy série vybojoval dvě vítězství, jedno druhé a dvě třetí místa a vyhrál jsi celkové pořadí poměrně s přehledem. Bylo to i letos takto jednoduché?

Upřímně řečeno to vlastně ani vloni moc jednoduché nebylo. Drželo se mě štěstí, jel jsem totiž jen šest závodů, což byl přesně ten počet nutný pro celkové pořadí, a mě se všechny závody relativně povedly. Letos to zdaleka takový pohodový průběh nemělo.

Jak to?

První půlka sezóny se mi vůbec nedařila. V Tálíně, v úvodním závodu Galaxy série, jsem měl pocit, že snad stojím na místě. Ani v Prachaticích to zdaleka nebylo ono a o měsíc později na Galaxy Petyša Tour, což je můj skoro domácí závod, jsem ve vedru vyhořel jak papírový drak. Na Vysočině se mi sice už jelo poměrně dobře, ale zase jsem musel řešit technické problémy a znovu jsem dojel hůř, než bych čekal. Tou dobou jsem se už loučil s představou, že bych vůbec byl v celkovém hodnocení Galaxy série mezi nejlepšími třemi!

Kdy se to zlomilo?

Říkal jsem si, že si zbytek závodů Galaxy série aspoň užiju, když už nemám šanci se umístit v celkovém pořadí. A taky jsem si dal za cíl pomoct Frantovi Haitlovi od nás z týmu, který měl reálnou šanci celou Galaxy sérii vyhrát. Ale s tím, jak ze mě spadnul nějaký tlak, se mi to asi rozjelo, protože v Náměšti se mi povedlo dojet druhý celkově a vyhrát kategorii. Pak jsem byl na pódiu i v Soběslavi, ale podle průběžných výsledků byl lídrem Galaxy série pořád Franta.

Ty jsi ho předstihl až po posledním závodě…

A to je právě to, co mi tu radost z vítězství v Galaxy sérii kalí. Je hezké ji vyhrát celkově a navíc podruhé za sebou, ale upřímně řečeno jsem si to víc přál pro Frantu. Jsme kamarádi a navíc on měl celou sezónu skvělou, takový úspěch by si zasloužil. Ale protože finále v Kácově bylo hodnoceno více body než obvykle, nedalo se v závodě moc kalkulovat.

I tak je to ale úspěch pro váš tým, Franta Haitl nakonec skončil o pár bodů druhý.

Úspěch je to určitě. Mít dva závodníky na dvou nejvyšších stupních je skvělé. Navíc naše týmová kolegyně Verča Kutňáková skončila čtvrtá mezi ženami, a to při rovnosti bodů s třetí závodnicí, takže byla smutná, že se na bednu nevešla.

Jak se vůbec dařilo vašemu týmu v průběhu celé sezóny?

Loňská sezóna byla veleúspěšná a ta letošní ji ještě překonala. Získali jsme v průběhu sezóny sedmnáct medailí! Franta Haitl byl třeba druhý v kategorii na mistrovství Slovenska v bikemaratonu a celkově zaznamenal asi nejlepší sezónu vůbec. Osobně si myslím, že nám k lepším výsledkům pomáhá i dobrá parta, jakou v týmu máme.

Jakých výsledků si vážíš ty osobně nejvíc?

Dojeli jsme s Frantou oba v top10 mezi amatéry na Südtirol Dolomiti Superbike v Itálii, kde celkově startuje přes tři tisíce lidí. Ale nejvíc je pro mě letos vítězství na nejdelší trase Dubnického maratónu, to bych nikdy nevěřil, že se mi povede. Kdo to někdy jel, ví jak je to těžký závod.

Celý tým jezdí na kolech Galaxy, bude tomu tak i nadále?

Ano, stoprocentně. Jezdíme karbonové Siriusy s vidlicemi FOX a už jsme domluveni, že budeme se značkou Galaxy pokračovat i příští rok. Už pro nás v Písku chystají zbrusu nové devětadvacítky, na které se už moc těšíme! Určitě to bude přínos!

Uvidíme vaše zelené dresy v Galaxy sérii i příští rok?

Určitě ano, bude to pro nás opět jedna z priorit v závodním kalendáři. Navíc jsem zaslechl, že se chystají v seriálu nějaké změny, což podle mně Galaxy sérii jen prospěje a trochu ji to oživí. Takže my se už příští sezóny nemůžeme dočkat.

Do začátku sezóny je ale v tuto chvíli ještě daleko, co budete dělat přes zimu?

Určitě nebudeme chytat lelky, protože soupeři se neptají :-) Po sezóně jsme si trochu odpočinuli a teď už pomalu zase začínáme trénovat. Kolo teď na chvíli může jít stranou, takže se budeme věnovat vysokohorské turistice, zimním sportům a oblíbenému Lysa Cupu, seriálu výběhů na Lysou horu, nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd.

Díky za rozhovor a hodně štěstí do nové sezóny!

Miroslav Chládek

www.velograf.cz

Tomáš Gladiš /GALAXY CYKLOŠVEC/ Tomáš Gladiš /GALAXY CYKLOŠVEC/ Tomáš Gladiš /GALAXY CYKLOŠVEC/ Tomáš Gladiš /GALAXY CYKLOŠVEC/ Tomáš Gladiš /GALAXY CYKLOŠVEC/ Rožnov 2012GALAXY TEAM HRANICETálín 2012Soběslav 2012Soběslav 2012Kácov 2012Kácov 2012

Comments are closed.