Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Tomáš Gladiš podruhé vítězem Galaxy série

Submitted by on Neděle, 7 Říjen 2012No Comment
Tomáš Gladiš podruhé vítězem Galaxy série

O uplynulém prodlouženém víkendu jsme se vydali k finálovému podniku Galaxy série do Kácova, který měl rozhodnout o vítězích celkového pořadí. Smůla potkala Františka Haitla i Tomáše Gladiše, když oba na trati upadli, a mezi nejlepší tři se tentokrát nevešli. I to ale stačilo, aby doslova opanovali celkové pořadí celorepublikového seriálu – zvítězil Tomáš Gladiš před Františkem Haitlem, třetí skončil Jakub Truksa.

Finálový závod v Kácově byl vyhlášen jako mistrovství Galaxy série a z toho titulu byl ohodnocen zvýhodněným bodováním. Pořadí na předních příčkách celkového hodnocení bylo vyrovnané a tak se mohlo stát cokoliv. Z prvního místa nastupoval do závodu František Haitl, tři body na něj v celkovém účtování ztrácel Tomáš Gladiš a třetí byl Jakub Truksa.

Areál Sporthotelu se do sobotního rána probouzel jen velmi pomalu. Ještě byl zahalen mlhou a už se do něj pomalu sjížděli příznivci horských kol z široka daleka. V půl jedenácté jsme se po startu z areálu Sporthotelu vydali na 72 kilometrů dlouhou trať vedoucí převážně po lesních a polních cestách, zhruba z jedné pětiny i po asfaltu. Trať vedoucí údolím čestínského potoka a okolo hřebene „Jordánu“ nabídla také pěkné výhledy na malebné údolí řeky Sázavy a na hrad Český Šternberk.

Poté, co jsme přežili nervózní začátek po asfaltu, začal krátce po nájezdu do terénu úřadovat Ivan Rybařík (Kofola Trek Team), který se role papírového favorita ujal zodpovědně a hned během úvodního stoupání si vytvořil náskok před pronásledovateli. Za ním se vydala početná skupina včetně našeho Tomáše Gladiše, který ale v jednom ze sjezdů škaredě spadnul a po pádu, při kterém si narazil hlavu a krční páteř a odřeniny měl i na obličeji, se již zpátky do této skupiny nedokázal dotáhnout. „Přitom jsme ji měli v jednu chvíli tak na půl minuty a kdybych nebyl v té druhé skupině jediný, kdo tahal, určitě bychom je dojeli,“ smutnil Tomáš.

Podobná smůla potkala i Frantu Haitla, který jel právě v oné druhé skupině, ale také spadnul. Ke konci pvního okruhu se ale spojili s Tomášem a pokračovali dále ve třech se slávistou Jelínkem. Když pak v půlce druhého kola spadnul v technické pasáži Franta znovu, trojice se rozpojila. V cíli nakonec kluci obsadili 8. a 10. místo, což pro ně pro oba bylo zklamání.

Ať už se nedařilo jakkoliv, počet bodů, který si kluci vyjeli, jim ale stačil na to, aby se oba udrželi na předních příčkách celkového hodnocení Galaxy série. Díky krapet lepší bilanci výsledků se na první místo dostal Tomáš Gladiš, který tak obhájil své loňské vítězství v seriálu. Na druhý stupínek se postavil Franta Haitl. Třetí místo udržel Jakub Truksa. Slušný výsledek pro Galaxy Team Hranice vybojoval také Bronislav Ivan, který skončil v celkovém hodnocení desátý. Mezi ženami úspěch týmu podtrhla Veronika Kutňáková, která obsadila čtvrté místo jak ve finálovém závodě, tak i v celkovém pořadí série (trochu smolně, neboť při rovnosti bodů s Terezou Pilařovou rozhodl věk).

Celkové pořadí Galaxy série 2012

Muži 19-29 let
1. GLADIŠ Tomáš (Galaxy Team Hranice) 478 bodů
2. HAITL František (Galaxy Team Hranice) 467 bodů
3. TRUKSA Jakub (Atombike Trek Racing Team) 461 bodů

10. IVAN Bronislav (Galaxy Team Hranice) 416 bodů
27. GRAMMER Miroslav (Galaxy Team Hranice) 288 bodů

Ženy 19-34 let
1. KÖNIGSMARKOVÁ Petra (GS Jistebnice) 505 bodů
2. VAŇKOVÁ Tereza (MKV Sport) 495 bodů
3. PILAŘOVÁ Tereza (Planet Toys Cycling) 459 bodů
4. KUTŇÁKOVÁ Veronika (Galaxy Team Hranice) 459 bodů

Comments are closed.