Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Třídenní etapový závod žen v Polsku

Submitted by on Pondělí, 20 Srpen 2012No Comment
Třídenní etapový závod žen v Polsku

V polském Walbrzychu se konal třídenní etapový závod, na kterém startovalo 45 závodnic z celé Evropy. Představili se zde domácí polské týmy v čele s olympioničkou z Londýna Paulou Goryckou, která na OH obsadila 7. místo. Další závodnice byly z Rakouska, Německa, Švýcarska a Čech. Českých závodnic na startu hned bylo několik, se svým švýcarským týmem přijela Katarína Hranaiová (Bigla), Tereza Trefná (Alltraining.cz), tritlonistka Hana Kolářová, Božena Kučerová (Velosport Domažlice), Zuzana Šmídová (Sparta) , Karolína Viktorová (Kooperativa) a Monika Simonova ( Cyklotrénink – František Trkal)

1.etapa (XX. noční kriterium města Walbrzych) Noční kriterium s hladkým závodem bylo na 36 km (20kol). Každé páté kolo bylo bodovací (3,2,1,) počítané zvlášť do bodovací soutěže. Okruh nebyl technický, všechny snahy o nástupy byly zmařeny a zlikvidovány pelotonem. Nejvíce sil na konci měla olympionička Paulina Brzeźna-Bentkowska (Atom Bike). Druhé místo těsně na pásce vybojovala účastnice ME Łucję Pietrza (Koźminianka Koźminek) před třetí Terezou Trefnou (Alltraining.cz), která tak vystoupila poprvé v zahraničí na stupně vítězů.
Ostatním, co nedostaly kolo, daly stejný čas a pořadí vytvořily dle čísla, protože jim cílová kamera přestala snímat.

2.etapa Časovka (3,6km)
Dopolední časovka byla z převážné většiny do prudkého kopce. První místo obsadila Paulina Brzeźna-Bentkowska, olympionička z Pekingu, před Paulou Goryckou, olympioničkou z Londýna.
9. Katarína Hranaiová
11. Hana Kolářová
20. Tereza Trefná
27. Božena Kučerová

3.etapa (odpolední etapa – 50,8 km- 8kol)

Odpolední etapa byla velmi náročná, trasa vedla v proti směru časovky, stoupání bylo dlouhé cca 2km a ke konci se ještě procento navýšení zvedalo. Ve druhém kole odjela skupina, která svým složením vyhovovala všem ostatním z pelotonu, a tak se únik nesnažil nikdo zmařit. Velmi dobře si vedly české závodnice, kde nejlepší z nich byla Katarína Hranaiová, která si do posledního stoupání vytvořila náskok a do cíle ho udržela.
7. Katarína Hranaiová
12. Hana Kolářová
15. Tereza Trefná

4.etapa (90,5km- 5 kol)
Poslední etapa byla rovinatá, a tak se dal nejpravděpodobněji očekávat hromadný spurt, což se nakonec nestalo. První pokus o únik, kde se objevily hned 3 české závodnice (Hranaiová, Trefná, Simonová), byl pohlcen pelotonem. Další únik, tříčlenný, byl však úspěšný a závodnice vydržely nastolené tempo až do cíle a o vítezství mezi nimi rozhodl až závěrečný spurt. Mezi závodnicemi v úniku byla i česká závodnice, triatlonistka Hana Kolářová, která pak v závěru nestačila na zkušenější závodnice a obsadila krásné 3. místo. V pelotonu se pak už jen bojovalo o 4. místo, kde své spurterské kvality potvrdila z první etapy Tereza Trefná (Alltraining.cz) a vyhrála „spurt pelotonu“.
1.Nicole Hanselmann (Bigla)
3.Hana Kolářová
4.Tereza Trefná

Celkově: 1. Katarzyna Niewiadoma (POL) WLKS Kakus BBC Czaja 5:19:48, 2. Paulina Brzežna-Benkowska (POL) LKS Atom Boxmet Dzierzoni +0:04, 3. Paula Gorycka (POL) 4F-E-Vive Racing Team +2:41, 4. Ewelina Szybiak (POL) CWKS Resovia Rzeszów +3:14, 5. Monika Brzežna (POL) LKS Atom Boxmet Dzierzoni +3:27, 6. Hana Kolářová (CZE) Author Team +3:49, 10. Katarína Hranaiová (CZE) Bigla Cycling Team +5:18, 14. Tereza Trefná (CZE) All Training +6:36, 18. Monika Simonová (CZE) Cyklotrenink-František Trkal +7:03, 26. Božena Kučerová (CZE) Velosport Domažlice +12:23, 32. Zuzana Šmídová (CZE) Sparta Praha +26:55.

Comments are closed.