Home » Aktuální téma, MTB, Závody

Čtvrtý závod Galaxy série 2012 Trek Přes tři vrchy Vysočiny vyhráli Jobánek a Polívková

Submitted by on Pátek, 20 Červenec 2012No Comment
Čtvrtý závod Galaxy série 2012 Trek Přes tři vrchy Vysočiny vyhráli Jobánek a Polívková

Jedenáctý ročník maratonu Trek Přes tři vrchy Vysočiny se jel jako čtvrtý závod letošní osmidílné Galaxy Série. Populární maraton, který ve svých 85 kilometrech zdolá tři nejvyšší vrcholy v okolí startovního městečka Horní Cerekve – Křemešník, Čeřínek i Javořici, vyhrál stejně jako vloni Jan Jobánek z celku Merida Biking Team. Stříbro získal Filip Adel, bronz potom Ivan Rybařík.

Tradičním centrem závodu Trek Přes tři vrchy Vysočiny je Horní Cerkev, mimo jiné rodiště herce Josefa Dvořáka. Dvoutisícové městečko v srdci Vysočiny láká ke startu v tomto závodě každoročně stovky bikerů, kterých se letos na tratě dvou délek vydala necelá pětistovka. A spolu s nimi se desítky dětí účastnily vložených závodů dětských kategorií, jež probíhaly během dne v areálu centra závodu.

Výsledky hlavního závodu byly opět započítávány nejen do Galaxy Série a iVelo Marathon Série, ale závodníci s trvalým bydlištěm v kraji Vysočina zde mohli získat body do nového regionálního seriálu Vysočina Cycling Cup. Krom uvedených dvou tras byl pro začátečníky a rekreační cykloturisty připraven vložený závod na trase dlouhé 30 kilometrů.

Účastníci závodu si mohli vybrat, zda k účasti zvolí trať dlouhou 50 nebo 85 kilometrů. Obě vedou malebnou krajinou Vysočiny po lesních cestách i pěšinkách, nechyběly ani pasáže s kořeny a technické úseky, které mohly méně zkušeným jezdcům činit potíže. Před závodem a později i v jeho průběhu totiž trať zkrápěly deštové přeháňky. I přesto byl ale průběh závodu nakonec poměrně rychlý, neboť na mnoha místech na trati díky písčitému podloží nebylo po dešti dokonce ani památky. Nejlepší závodníci trať opět objeli aniž by mnohokrát museli shazovat z velkého převodníku.

Jak název závodu napovídá, vystoupají jeho účastníci na tři nejvyšší kopce v okolí Horní Cerekve – Křemešník (765 m n.m.), Čeřínek (761 m n.m.) a Javořici. Na poslední jmenovaný kopec, s vrcholem v nadmořské výšce 837 metrů nejvyšší na Vysočině, se však vydali jen závodníci z dlouhé tratě. Na krátké trase museli závodníci překonat převýšení 900 metrů, maratonci by napočítali celkem 1600 metrů

V půl jedenácté se na trať vydali účastníci dlouhé trasy, mezi nimiž bylo několik favoritů. Z původně početné vedoucí skupiny, jež se postupně zužovala, se přibližně v půlce závodu na čele zcela osamostatnil Jan Jobánek (Merida Biking Team). Čtvrtý muž letošního evropského šampionátu v maratonu přijel do cíle v čase 3:11:25, čímž o více než minutu vylepšil svůj vlastní traťový rekord z loňského roku a zaslouženě tedy navázal na loňské vítězství dalším triumfem.

„Jel jsem tento závod už počtvrté, každoročně mi termínově výborně sedí do programu. A navíc je tu moc pěkná trasa, takže se sem rád vracím. I letos se mi to moc líbilo,“ nechal se v cíli slyšet Jan Jobánek, pro něhož byla účast v Trek Tři vrchy Vysočiny jedním z testů před republikovým mistrovstvím v cross-country. O dvě a půl minuty za Jobánkem zaostal v Horní Cerekvi druhý Filip Adel (KC Hlinsko), třetí místo bral Ivan Rybařík (all-training.cz).

Mezi ženami triumfovala Kája Polívková (Trek Salomon), která se navíc díky času 4:05:52 blýskla solidním 49. místem v celkovém pořadí. Až po třinácti minutách cílem projela celkově druhá Veronika Jenčeková (Eurofoam) a pak i třetí Petra Königsmarková (GS Jistebnice).

Po maratóncích se na kratší padesátku přes Křemešník a Čeřínek vydali další závodníci – účastníci závodu na 50 kilometrů. S kratší trasou, kterou bychom analogicky mohli pojmenovat jako „Přes dva vrchy Vysočiny“, si nejrychleji mezi muži poradil Marek Rauchfuss (S&H Superior MTB Team) a kategorii žen vládla Zdeňka Němcová (Uniqa Jihlava).

Trek Přes tři vrchy Vysočiny je závodem v nádherném prostředí, s atraktivní tratí, bravurně zvládnutou organizací a v neposlední řadě také s domáckou atmosférou. Výborně byla letos značená trať, což dříve účastníci maratonu označovali za slabinu „Tří vrchů“. Jedinou kaňkou tak zůstává uplakané a chladné počasí, což ale pochopitelně – se vší úctou ke schopnostem organizátorů – lépe zajistit nelze. Oblíbený závod tak vstoupil do druhé dekády své existence na výbornou a prokázal, že o zájem startujících se v příštích letech bát nemusí.

Galaxy série 2012 pokračuje pátým závodem 4. srpna v Mikulově – více na www.galaxy-serie.cz

Výsledky Trek Přes tři vrchy Vysočiny 2012

Výsledky muži, 85 km:
1. Jan Jobánek (Merida Biking) 3:11:25 hod.
2. Filip Adel (KC Hlinsko) +2:23 min.
3. Ivan Rybařík (Alltraining.cz) +9:02
4. Radek Polnický (Jirapo Giant) +9:24
5. Milan Fajt (Eurofoam) +11:18

Výsledky ženy, 85 km:
1. Polívková Kája (Trek Salomon) 4:05:52
2. Veronika Jenčeková (Eurofoam) 4:18:26 hod.
3. Petra Königsmarková (GS Jistebnice) 4:20:47
4.Jana Matlášková (Galaxy CykloŠvec) 4:21:04

Výsledky muži, 50 km
1. Marek Rauchfuss (S&H Superior MTB Team) 1:47:58
2. Pavel Bartoň (Eurofoam Sport Team) +0:45
3. Václav Strnad (Inkospor) +0:45

Výsledky ženy, 50 km
1. Zdeňka Němcová (Uniqa Jihlava) 2:08:48
2. Petra Krbová (Eurofoam Sport Team) 2:19:23
3. Milena Cesnaková (Apex – Bike Tábor) 2:22:29

Kompletní výsledky všech kategorií naleznete zde: Results.cz

Tomáš Gladiš

Další foto: www.facebook.com/BikeStream.cz

Cerekev

Comments are closed.