Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Galaxy Team Hranice na Trek maratonu Přes tři vrchy Vysočiny

Submitted by on Středa, 18 Červenec 2012No Comment
Galaxy Team Hranice na Trek maratonu Přes tři vrchy Vysočiny

Čtvrtý podnik Galaxy série 2012 v Horní Cerekvi – maraton Trek Přes tři vrchy Vysočiny se letos jel již pojedenácté. Populární maraton, který ve svých 85 kilometrech obsahuje výjezdy na tři nejvyšší vrcholy v okolí startovního městečka Horní Cerekve – Křemešník, Čeřínek i Javořici, vyhrál stejně jako vloni Jan Jobánek z celku Merida Biking Team. Z našeho týmu byl nejlépe Franta Haitl.

Tradičním centrem závodu Trek Přes tři vrchy Vysočiny je dvoutisícové městečko Horní Cerkev, které leží v srdci Vysočiny. Každoročně sem zavítají stovky bikerů, neboť kromě Galaxy Série se započítávají výsledky tohoto závodu i do iVelo Marathon Série. Z našeho týmu do závodu nastoupilo „alotrio“ ve složení Franta, Broňa a Tom.

Trať závodu vedoucího malebnou krajinou Vysočiny využívá především lesních cest i singletrailů. Nechyběly rychlé sjezdy, ani pasáže s kořeny a technické úseky, které mohly méně zkušeným jezdcům činit potíže. Před závodem a později i v jeho průběhu totiž trať zkrápěly deštové přeháňky, což ale díky písčitému podloží nebylo na některých místech ani poznat.

Po startu se všichni tři držíme na špici, z asfaltu se odbočuje na lesní cestu a těsně před tím se celý balík zvedne a zrychlí, což není nic pro mě. Před startem nebylo moc času a nejsem dobře rozjetý. V tu ránu tedy zůstávám na špici druhé skupiny a horkotěžko se dotahuji nazpět, což se už nedaří. Naopak z první skupiny odpadá Franta, takže pokračujeme ve trojici společně s Marcelem Sládkem. Jede se mi perfektně, nohy se už roztočily a na Křemešník (765 m n.m.) jsem se vyškrábal ani nevím jak. Ve sjezdu slyším, že mi nějak divně rachotí řetěz, pod kopcem zjišťuji, že spadl mezi rám a kliky a po chvíli chápu proč – přesmykač neháže na velkou. Dotahuji se zpátky ke klukům, odjíždím i na malou, z kopce mě dojíždí a za první občerstvovačkou je mi jasné, že na téhle rychlé trati to bez velkého převodníku nepůjde. Zrovna dnes jsem ve spěchu zapomněl přibalit imbusy, takže s prosíkem zastavuji v Novém Rychnově a poptávám po lidech kolem nářadí. Po pár minutách jsem se dočkal, chvíli se s tím mořím a nakonec když už přesmykač aspoň v rámci mezí funguje, naskakuji do sedla a pokračuji. To mě zrovna dojel zezadu Broňa.

Franta dostává občerstvení

Rozjíždím peklo. Po chvíli si trochu zvolním, protože tímhle tempem bych to daleko nedojel. Navíc se mi do cesty staví výjezd po sjezdovce na vrchol Čeřínek (761 m n.m.). Přesto jsem si dojel skupinu přede mnou, kterou předjíždím aniž by se ke mně kdokoliv přidal a pokračuji dál. Před Batelovem dostávám nový bidon a pokračuji ve stíhačce. Pořád doufám, že bych mohl dojet Frantu s Marcelem, ale zároveň si uvědomuji, že to bude hodně těžké. Míjím další skupinu, kde se někteří pokouší jet se mnou, ale jediné k čemu to vedlo bylo, že se skupina rozpadla. Dojíždím osamoceně dalších pár lidí, kterým postupně dochází. K vysílači na Javořici, která je s vrcholem v nadmořské výšce 837 metrů nejvyšším kopcem na Vysočině, stoupáme dvakrát. Rozestupy už jsou velké, v dálce vidím jen Zdendu Golda, kterého ale dojíždím až v posledním kopci. Tak jako podstatnou část trati jedu i tady na velkou, jede se mi po dlouhé době vážně dobře a mrzí mě, že jsem kvůli přesmykači odpadl zepředu. Ale bez velké placky by to fakt nešlo.

Závod byl poměrně dobře obsazený, na startu stálo několik favoritů. Z původně početné vedoucí skupiny se přibližně v půlce závodu na čele osamostatnil Jan Jobánek (Merida Biking Team). Čtvrtý muž letošního evropského šampionátu v maratonu přijel do cíle v čase 3:11:25, čímž o více než minutu vylepšil svůj vlastní traťový rekord z loňského roku a zaslouženě tedy navázal na loňské vítězství dalším triumfem. O dvě a půl minuty zaostal za vítězem druhý Filip Adel (KC Hlinsko), třetí místo bral Ivan Rybařík (all-training.cz). Z našeho týmu byl nejlepší Franta Haitl, který dojel desátý. Já závod dokončil na 13. místě, Broňa dojel šestadvacátý.

1. Jan Jobánek (Merida Biking) 3:11:25 hod.
2. Filip Adel (KC Hlinsko) +2:23 min.
3. Ivan Rybařík (Alltraining.cz) +9:02
4. Radek Polnický (Jirapo Giant) +9:24
5. Milan Fajt (Eurofoam) +11:18

10. František Haitl (Galaxy Team Hranice) +23:33
13. Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) +27:03
26. Bronislav Ivan (Galaxy Team Hranice) +40:14

Trek Přes tři vrchy Vysočiny je závodem v nádherném prostředí, s atraktivní tratí, bravurně zvládnutou organizací a v neposlední řadě také s domáckou atmosférou. Výborně byla letos značená trať, což dříve účastníci maratonu označovali za slabinu „Tří vrchů“. Jedinou kaňkou tak zůstává uplakané a chladné počasí, což ale pochopitelně – se vší úctou ke schopnostem organizátorů – lépe zajistit nelze. Oblíbený závod tak vstoupil do druhé dekády své existence na výbornou a prokázal, že o zájem startujících se v příštích letech bát nemusí.

Galaxy série 2012 pokračuje pátým závodem 4. srpna v Mikulově – více nawww.galaxy-serie.cz

Foto: Zdeněk Kříž, Jindra Krammer – www.ktfoto.com

Tomáš Gladiš

Comments are closed.