Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Závody

Galaxy Petyša Tour – 3.závod Galaxy série vyhráli Ondřej Fojtík a Lucie Macíková

Submitted by on Úterý, 19 Červen 2012No Comment
Galaxy Petyša Tour – 3.závod Galaxy série vyhráli Ondřej Fojtík a Lucie Macíková

Devátý ročník závodu Galaxy Petyša Tour je tradičně nejvýchodnější zastávkou Galaxy série. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se do samého srdce Beskyd, do Rožnova pod Radhoštěm, sjely stovky závodníků. Připraveny pro ně byly opět dvě tratě (58 a 30 km) a na své si v závodech dětí přišli i malí závodníci.

V průběhu týdne bylo v Beskydech poměrně chladno a silně zde pršelo. Po dešti však nebylo až na výjimky na trati prakticky ani památky, v blátě se jel jen krátký úsek kousek před cílem. Přesto není dlouhá trať Galaxy Petyša Tour ničím jednoduchým, ačkoliv měří „jen“ osmapadesát kilometrů. Během závodu totiž bikeři vystoupají k Velkému Javorníku a přes sedlo Pindula stoupají po jižní straně hřebene Radhoště táhlým výjezdem po asfaltu. I po rozbitém sjezdu do Bácova, kde je poslední občerstvovací stanice, se cyklistům postaví do cesty prudký kopec, který z nich zpravidla vykřesá poslední zbytky sil.

Podmínky v průběhu závodního dne se diametrálně lišily o těch z počátku týdne. O víkendu totiž i východ republiky zasáhly tropické teploty a spalující slunce, což si ve spojení s těžkými stoupáními na trati vybralo u mnoha závodníků krutou daň. Nebylo letos málo těch, kterým ve výsledkové listině namísto cílového času stálo „DNF“.

Sportovní konkurence se na Galaxy Petyša Tour schází rok od roku silnější. Mimo závodníky z nejbližšího regionu přijíždějí každoročně účastníci Galaxy série, do výsledků mohla promluvit také početná enkláva závodníků ze Slovenska, kteří do Rožnova znovu zamířili díky zařazení do česko-slovenské Valašsko-považské MTB série.

K nejužším favoritům na vítězství ale bezesporu patřili Ondřej Fojtík (Toyota Dolák) a Nikola Ivanov (caffenannini.cz). A právě oni vykročili rázně za potvrzením papírových předpokladů, poměrně záhy se na čele osamostatnili a společně nejenže absolvovali celou trať, ale také dojeli do cíle. V koncovce se pak po dvou hodinách, třiadvaceti minutách a šestapadesáti vteřinách ukázal být silnější Fojtík, když byl na pomyslné cílové pásce o desetinu vteřiny dříve než Ivanov. Na třetího v pořadí se čekalo dlouhých šest minut a byl jím slovenský biker Branislav Kacina (CK Aluplast Team). Svým způsobem ale byli vítězi všichni tři, neboť každý z těchto tří závodníků startoval dle reglementu Galaxy série v jiné kategorii.

Mezi ženami se časem 3:13:01 stala vítězkou Lucie Macíková (Ghost-Mojekolo.cz), minutu a půl po ní si pro stříbro přijela Petra Königsmarková (GS Jistebnice) a další půlminutu ztratila takřka domácí Denisa Stodůlková (Česká spořitelna Specialized).

Krátkou trať Galaxy Petyša Tour vyhrál Daniel Rubič (Inkospor Team GT), kategorii žen vládla Lucie Javorová (CT Hvozdná).

Výsledky

58 km – muži absolutně

1. FOJTÍK Ondřej (Toyota Dolák) 2:23:56

2. IVANOV Nikola (cafenaninni.cz MTB) +0:00,1

3. KACINA Branislav (CK Aluplast Team) 6:08

4. KOBLASA Matin (Golds gym-Cyklopoint Brno) +8:37

5. HYNEČEK Michal (Merida Biking Team) +8:45

58 km – ženy absolutně

1. MACÍKOVÁ Lucie (Ghost-Mojekolo.cz) 3:13:01

2. KÖNIGSMARKOVÁ Petra (GS Jistebnice)+1:28

3. STODŮLKOVÁ Denisa (Česká spořitelna Specialized) +1:59

4. MATLÁŠKOVÁ Jana (Galaxy CykloŠvec) +2:41

5. BEDNAŘÍKOVÁ Jana (SK Přerov) +2:42

30 km – muži absolutně

1. RUBIČ Daniel (Inkospor Team GT) 1:15:40

2. MINKA Jakub       (MotoŠikule-CITIZEN) +2:45

3. KUČERA Jan (Inkospor Team) +3:21

30 km – ženy absolutně

1. JAVOROVÁ Lucie (CT Hvozdná) 1:33:09

2. SVĚRÁKOVÁ Jana (Uniqa jihlava) +0:44

3. KNÁPKOVÁ Denisa (VRV TEAM) +4:46

Další info: www.galaxy-serie.cz

Foto: Miroslav Chládek, velograf.cz

Další foto: www.galaxy-serie.cz/rs/fotogalerie/

Comments are closed.