Home » Aktuální téma, Cestování

Do Říma na kole

Submitted by on Čtvrtek, 21 Červen 2012No Comment
Do Říma na kole

Myšlenka dojet z Bechyně do Říma na kole a zpět je stará přibližně 30 let. Tehdy se naši tři kamarádi rozhodli, že tuto náročnou cestu uskuteční na oslavu svých šedesátých narozenin. Ani na chvíli jsme jim nevěřili, nevěřili jsme, že by se do toho opravdu pustili, považovali jsme to za jejich zbožné přání a dokonce jsme se vsadili o sud piva a byli jsme přesvědčeni, že sázku musíme vyhrát.

Na jaře si koupili nová kola značky favorit, začali trénovat a v červenci roku 1993 se na cestu opravdu vydali. Do Říma a zpět skutečně dojeli, ujeli 3 200 km a byl to prostě zážitek na celý život.

Vloni nám poslední žijící účastník této výpravy, pan učitel Čábela, půjčil deník jejich cesty a nám se postupně začal v hlavách rodil nápad na cyklo výlet do Říma a v letošním roce na jejich počest ho uskutečnit.

Dohady byly zpočátku samozřejmě velké. Zda do toho vůbec jít, kdo a kolik nás pojede, na co se musíme připravit a s čím musíme počítat, co si vzít s sebou. Největším problémem jsou samozřejmě Alpy a Apeniny, stále nám není jasné, jak se přes tato pohoří na kole jezdí, jak je vůbec možné do výšek nad 2 000 m n. m. na kole vyjet. Nevyslovených a nezodpovězených otázek je však daleko více, ale od počátečních obav začíná postupně u nás převládat pocit očekávání, pocit těšení se a pocit zvědavosti z nepoznaného.

Plán dostával stále konkrétnější podobu, nyní víme, kudy přibližně pojedeme, také víme, že nás bude pět ( čtyři chlapi a jedna žena ), že vyrazíme v pondělí 25. června a vrátíme se v den konání 40. ročníku „Koloběžkové Grand Prix Bechyně“, což je sobota 28. července.

Trasa povede z Bechyně přes přechod Studánky na Salzburská jezera, odtud přejedeme Alpy do Villachu, sjedeme dolů k moři, zastavíme se v Benátkách, zajedeme se podívat do San Marina, odtud přejedeme Apeniny do Říma. Po prohlídce Říma se vydáme po pobřeží zpět a vystoupáme do Alp do průsmyku Brennero, zajedeme do Insbruku a Ga Pa, potom do Mnichova a přes Pasov, Strážný zpět do Bechyně. Bude to cesta nejen do Říma, ale i přes čtyři olympijská města.

Přejme si, aby vše dobře dopadlo, abychom cestu zvládli a bez mimořádných problémů se do Bechyně ve stanovený termín a hlavně ve zdraví vrátili.

Ing.Zdeněk Šindelář

Comments are closed.