Home » Aktuální téma, Blogy závodníků, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Vždy se těším na první závody

Submitted by on Čtvrtek, 21 Červen 2012No Comment
Vždy se těším na první závody

Jednadvacetiletý cyklista z brněnského týmu Merida Biking Ondřej Cink si jde za svými sny. Po vynikající loňské sezoně, kdy si v závodu světového poháru v Novém Městě na Moravě dojel pro stříbrnou medaili, má tento nadějný biker nyní, v polovině sezony 2012, na kontě již tři zlaté medaile z prestižních světových soutěží. Ve své kategorii mužů do třiadvaceti let zvítězil ve světovém poháru v Houffalize, následně v Novém Městě na Moravě a brzy nato se stal v Moskvě mistrem Evropy.

V rozhovoru z podzimu roku 2011 mluvil tento velký cyklistický talent o svém životě s horským kolem a zároveň předjímal svoje letošní úspěchy.

Máš za sebou vydařenou sezonu. Ve světovém poháru jsi skončil v kategorii do třiadvaceti let celkově jedenáctý a v českém poháru druhý. Jaké máš nyní, na konci sezony, ze svých výkonů pocity?

Vezmu to celkově a musím říct, že sezona 2011 bylo velice dobrá, spíš vynikající, vůbec jsem nečekal, že budu mít tak stabilní výsledky a formu. Jedenáctého místa ve světovém poháru si docela cením, protože na to, že jsem nejel tři závody, tak je to podle mě slušné umístění. Druhé místo v českém poháru pro mě není důležité, tam jsem se zaměřoval spíše na elitní kategorii. Určitě si užívám spokojenost, ale zároveň se i těším na další sezonu, protože uplynulá sezona je pro mě motivací pro tu další.

Kterého svého výkonu v uplynulé sezoně si nejvíce ceníš?

Asi nejvíce si vážím výkonu v Novém Městě na Moravě, kde se konal světový pohár a já tam dojel na druhém místě. Vážím si ho tolik proto, že to bylo na domácí půdě před spoustou fanoušků. Ale nechci zapomínat ani na mistrovství Evropy, kde jsem skončil pátý, to je také můj nejlepší výsledek a mám z něho obrovskou radost.

Užíváš si teď po náročné sezoně zaslouženého odpočinku?

Nyní si ještě odpočinku neužívám, protože jsem si prodloužil sezonu a začal jezdit cyklokros. Domluvil jsem se se svým trenérem Milanem Spěšným, že bude dobré si takhle prodloužit sezonu. Jakmile začne být velká zima, tak s tím seknu a dám si konečně volno. Takže odpočinek plánuju až na prosinec, kdy bych měl dostat až čtrnáctidenní volno. Myslím si, že biker by si měl odpočinout po sezoně aspoň tři týdny a pak pozvolna začít zase trénovat.

A jak tedy bude vypadat tvoje zimní příprava? Může podle tvého názoru příprava opravdu zásadně ovlivnit výkony jezdce v následné sezoně?

Zimní přípravu začnu někdy na konci prosince, a to někde na horách na běžkách. Začnu také chodit do posilovny, běhat a plavat a samozřejmě i jezdit na kole. Pokud bude dobré počasí, tak venku, a když ne, tak doma na trenažéru. A koncem ledna už bych se rád viděl v teple na Mallorce. Zimní příprava je podle mě to nejdůležitější, protože cyklista přes zimu nabere objem a na jaře už to začne dolaďovat intenzitou. Zima je základ pro další sezonu.

Jak se liší tréninkový a výživový režim bikera v sezoně a mimo sezonu?

Pro mě je důležité mít tu správnou váhu, takže přes zimu se většinou moc nehlídám a určitě si dám jídla, která třeba v sezoně prostě nemůžu. Ale v sezoně už se hlídám. Trénink v zimě je všeobecný – běžky, běh, tělocvična a posilovna a vše do objemu. V sezoně už se trénink začne upravovat podle závodů a je spíše zaměřený na rychlost a intenzitu.

Dovedeš si ty jako profesionální cyklista představit vrcholový sport bez sportovní výživy? Myslíš, že by se bez ní dnes sportovci obešli?

Já osobně si to asi nedovedu představit, že bych závodil bez výživy. Myslím si, že se bez ní sportovec neobejde. Podle mě není žádný vrcholový sportovec, který výživu nepoužívá. Ale to je jen můj názor.

Co bys rád dokázal v příští sezoně?

V příští sezoně bych rád získal medaile z mistrovství světa a mistrovství Evropy. Bude to můj poslední rok v kategorii do třiadvaceti let, takže i poslední šance. Měl bych absolvovat celý světový pohár a tam bych chtěl celkově skončit do pátého místa a aspoň jeden závod vyhrát, nejlépe ten domácí v Novém Městě na Moravě. Soustředit se budu na světový pohár a hlavní cíl bude mistrovství světa.

Kolo ti určitě zabírá podstatnou část tvého volného času. Jak to mladý člověk jako ty snáší? Nemrzí tě někdy, že nemůžeš trávit čas podobně jako tvoji vrstevníci v hospodách a v klubech bez jakýchkoliv omezení?

Kolo je moje práce a určitě zabírá spoustu času, ale mě moc baví a je to pro mě i zábava, takže to snáším velice dobře. Ani mě to nemrzí, že nemůžu trávit čas jako moji vrstevníci, protože si po sezoně vždycky jdu párkrát sednout s kamarády do hospody a trošku se pobavit. Ono to prostě taky jednou za čas chce přestat myslet jen na cyklistiku a trošku se odreagovat.

Když už máš trochu volného času, jak ho nejradši trávíš?

Nejraději ho trávím s přítelkyní, v létě pak někde u vody. Rád taky chodím do kina a nakupovat.

Provozuješ i nějaké jiné sporty kromě kola čistě pro své potěšení?

V sezoně ne, to jen jezdím na kole, ale přes zimu jezdím na běžkách a chodím hrát florbal, běhat a plavat.

Kde se vidíš za takových dvacet let? Přemýšlíš někdy takhle dopředu?

Vůbec nad tím nepřemýšlím. Takže nevím, kde se vidím za dvacet let, ale doufám, že budu mít krásnou a zdravou rodinu a úspěšnou kariéru cyklisty za sebou. Teď spíš žiju z roku na rok v cyklu příprava-sezona.

Bude ti přes zimu smutno po kole?

Přes zimu na kole sedím, takže mi ani smutno nebude, to spíš po závodech. Zimní příprava je dost dlouhá a já rád závodím a vždycky se moc těším na první závody.

Zdroj: Inkospor.cz

Comments are closed.