Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Slezská Harta Cross Boar 2012

Submitted by on Úterý, 12 Červen 2012No Comment
Slezská Harta Cross Boar 2012

V sobotu 9. června jsme vyrazili na závod okolo Slezské Harty do Horního Benešova – Cross Boar 2012. Počasí neslibovalo žádný zázrak a tak jsme museli počítat i s tím nejhorším. Už v předvečer závodu se spustil vytrvalý déšť, který pokračoval i během samotného závodu. Ani to však neodradilo více než dvě stovky startujících včetně čtveřice z Galaxy Teamu Hranice.

Na startu závodu se sešlo přibližně 250 startujících, přičemž někteří si zvolili kratší trasu v délce 35 km. Já s Tomem a Verčou jsme měli jasno ve výběru tratě a tak jsme mohli odstartovat již v 9:00 z Náměstí Míru v Horním Benešově na delší trase, která měřila 65 km.

První kilometry vedly po asfaltu do kopce, ale poměrně brzy následoval delší sjezd, v jehož úvodu čekaly betonové panely postavené do výšky cca 40 cm a mezi nimi zúžení trati na cca 1,5 metru. Naštěstí se jelo rozumně a celý balík se do téhle „myší díry“ bez potíží vlezl. V rychlém sjezdu ale nechyběly i další překážky včetně nepříjemného mostku tvořeného na délku položenými naolejovanými trubkami, kde to pěkně klouzalo. A taky si tu někteří závodníci nehezky ustlali.

Po tomto strastiplném úvodu se na čele vykrystalizovala skupinka cca 25-30 závodníků. Pokračovalo se zvlněným profilem po asfaltu nebo šotolinových lesních cestách a přestože se na čele nejelo kdovíjak vysoké tempo, čelní skupina se během první třičtvrtě hodiny jízdy zúžila tak na 15 závodníků.

Při výjezdu k lomu po měkké štěrkové cestě se oddělilo cca 10 lidí, kde jsem se vyskytoval nečekaně i já a odjeli jsme zbytku. Tom v této skupině bohužel nebyl, protože ho ve výjezdu „zavřel“ jiný závodník a musel tak seskočit z kola. Než se po svých vyškrábal na vrchol, skupina byla pryč a s ní i naděje na pěkný výsledek.

Já jsem se na čele snažil vydržet tak dlouho, jak jen to šlo. O chvíli později se však rozjel totální „šrot“ a neměl jsem na to uviset. Od třetiny tratě jsem pak putoval sám do té doby, než mě zase dojel Tom a mohli jsme část závodu pokračovat společně (ještě s naším kamarádem ze soustředění Tomášem Kalitou). Ale ani s ním jsem nedokázal jet až do cíle. Každý už jsme pak jeli za své, avšak čelo závodu už bylo daleko a rozestupy veliké, takže až do cíle už jsme nikoho nepředjeli, krom pár kluků, kteří měli technické problémy.

V náročných podmínkách, kdy počasí nepřálo a už tak náročnou trať velmi ztížil již zmíněný déšť, jsme dojeli do cíle (asi – oficiální výsledky ještě na webu nejsou) v pořadí: Tomáš 7., Broňa 8., Verča ve své kategorii dojela na krásném druhém místě a Mirek Grammer dojel celkově 4. na kratší trase.

Příjemné zázemí závodu a příjemní lidé, kteří závod organizovali, dalo zapomenout na těžké podmínky panující během závodu a všichni si tak i během pochmurného počasí, užili zbytek závodního dne u dobrého jídla a dobré muziky :-)

Bronislav Ivan – Galaxy Team Hranice

Foto: Mirek Chládek, velograf.cz

Comments are closed.