Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Galaxy Team Hranice na Fox Galaxy maratonu Prachatice

Submitted by on Pondělí, 28 Květen 2012No Comment
Galaxy Team Hranice na Fox Galaxy maratonu Prachatice

Do podhůří Šumavy a krásného historického města Prachatice pod horou Libín jsme vyrazili na druhý závod Galaxy série v silné sestavě a s nevyřčeným, avšak jasným přáním spravit neblahé výsledky z úvodního závodu v Tálíně. Navíc tu Tomáš obhajoval loňské třetí místo v celkovém pořadí a vítězství v kategorii…

Prachatice mají za sebou dlouhou a zajímavou historii. Ve středověku vzkvétající centrum obchodu, kde žili převážně Němci, má dodnes řadu zajímavých památek a má v sobě typickou jihočeskou malebnost. V sobotu 19. května však ožilo cyklistikou a sjely se sem stovky bikerů ze všech koutů České republiky, ale i z nedalekého Rakouska a Německa.

Prachatice leží pod takřka 1100 metrů vysokou horou Libín, která je dominantou blízkého okolí. Stejně jako v loňském roce se na tento kopec vydali i účastníci Fox Galaxy Prachatického Maratonu, a to dokonce dvakrát. Jinak nás však čekala z velké části nová trať s nelehkými stoupáními, rychlými sjezdy, ale i technickými úseky a bohužel i nemalým procentem cest po asfaltu. To vše doplňovala nádherná šumavská panoramata.

Hned na úvod nás čekal tvrdý výšlap k rozhledně na Libíně do nadmořské výšky 1093 metrů. Během prvních třinácti kilometrů závodu jsme tak nastoupali šest stovek metrů převýšení a navíc se nejelo pomalu, neboť nahoře byla vypsána vrcholová prémie. Ta byla vypsána nejen pro prvního, ale i pro 13. v pořadí – tuto cenu pro „vrchaře-smolaře“ jsem vybojoval s velkou dávkou „štěstí“ já :-)

Úvodní stoupání na Libín se mně osobně až tak dobře nejelo. Zuby nehty jsem se snažil těžit z týmové spolupráce s Frantou, která však vypadala tak, že jsem mu mlčky visel nalepený za zadní kolo a doufal, že už víc nezrychlí :-) )) Po výjezdu na vytoužený vrchol jsme se pustili do rychlého sjezdu po kamenech a kořenech a na následných drncavých loukách jsme vytvořili poměrně silnou druhou skupinu, která si měla rozdělit bednu v kategorii. Zatímco Franta se v této skupině s přehledem udržel, na mě po hodině závodění přišla krize, a to v ten nejhorší moment. Zrovna se totiž najelo na asfaltovou cestu, na níž silně foukal vítr, a ztráta na skupinku se počítala nikoliv na vteřiny nebo desítky vteřin, ale na minuty.

Přestože se mi po chvíli nohy zase rozjely a začalo to pěkně odsýpat, moc lidí jsem už nedojel a i k vysněné bedně jsem se ani nepřiblížil. V posledních prudkém stoupání po louce jsem měl skupinku s Frantou a dalšími závodníky asi na 40 vteřin, ale v cílovém dojezdu asi posledních 13-15 kilometrů bylo už bohužel bez šance je dojet. A z této skupiny se nakonec skutečně jelo o druhé a třetí místo na podiu.

Výsledky Fox Galaxy Maraton Prachatice 2012:

1. Ladislav Fabišovský (Madeta Fitness/Specialized) 2:25:53,0
2. Friedrich Hofmann (Haderer Sports/Oeler) +0:18
3. Pavel Oudes (Bikestrike.com) +0:40

10./5. František Haitl (Galaxy Team Hranice) +7:02
14./8. Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) +9:48
31./14. Bronislav Ivan (Galaxy Team Hranice) +18:18
56./20. Miroslav Grammer (Galaxy Team Hranice) +32:22

Nejlepší výsledek si tedy dovezla z Prachatic Verča Kutňáková, která dojela v absolutním pořadí šestá a jen o jedinou příčku jí utekl bronz v kategorii.

1. Kája Polívková (Trek-Salomon) 2:59:57
2. Petra Königsmarková (GS Jistebnice) +19:00
3. Tereza Vaňková (MKV Sport) +21:56

6./4. Veronika Kutňáková (Galaxy Team Hranice) +42:41

Galaxy série 2011 pokračuje za tři týdny závodem Galaxy Petyša Tour v Rožnově pod Radhoštěm. I tady na nás leží velká očekávání, neboť i zde jsme vloni vybojovali bednu (viz Galaxy Petyša Tour 2011: další bedna pro team). Snad už tedy to čekání na umístění v top3 prolomíme!

Foto: Jindřich Krammer/KTfoto.com

Tomáš Gladiš

Comments are closed.