Home » Aktuální téma, MTB, Závody

Druhý závod Galaxy série 2012 – Fox Galaxy maraton Prachatice

Submitted by on Neděle, 27 Květen 2012No Comment
Druhý závod Galaxy série 2012 – Fox Galaxy maraton Prachatice

Stejně jako vloni hostily jihočeské Prachatice druhý závod Galaxy série. Na pozměněných tratích si zazávodily opět stovky startujících. Zlato vybojovali Polívková a Fabišovský.

Dlouhou a zajímavou historii má za sebou město Prachatice ležící v podhůří nedaleké Šumavy. A právě zde se opět konal MTB závod s názvem Fox Galaxy Maraton. V sobotu 19. května se pod majestátnou horu Libín, kam se účastníci Fox Galaxy Prachatického Maratonu samozřejmě také vydali (a to dokonce dvakrát), sešly stovky závodníků. Stojednašedesát z nich se vydalo na delší variantu závodu, další dvě stovky si troufly na kratší trať a necelá stovka dětí zápolila v rámci dětských závodů v dopoledních hodinách.

Tým pořadatelů v Prachaticích připravil pro letošní ročník velké změny tratí. Ty se měnily po čtyřech letech a měřily 63 a 42 kilometrů. Po úvodním stoupání známém z dřívějších let, které bylo nezměněné, následovaly jak úseky prověřené, jako byl například sjezd do Zbytin přes Sviňovice, ale i nové jako například stoupání do Koryta od Skříněřova. A nebo zbrusu nový dvanáctikilometrový okruh přes Jelemek, Frantoly a Chroboly, který nabídl krásné výhledy na Libín. Co však zůstalo stejné byl typický charakter trati, na níž jsou nelehká stoupání, rychlé sjezdy, tu a tam technické úseky a to vše doplněny nádhernými šumavskými panoramaty.

Kilometry závodu rychle ubíhaly, neboť z velké části vede Fox Galaxy Maraton po širokých lesních cestách s tvrzeným podkladem. Nechyběly bohužel ani úseky po asfaltu, jimž se při stavbě trati zkrátka nešlo vyhnout. „V okolních lesích probíhá zuřivá asfaltizace a je pro nás rok od roku těžší se asfaltu vyhýbat. Především proto jsme změnili trasy do nynější podoby,“ vysvětlil ředitel závodu Tomáš Novák. Zároveň ale dodává, že problémů bylo více. „S některými majiteli pozemků se těžko řeší průjezdy, když tam po závodnících zůstává cituji ´švajnerajn´. My samozřejmě trať uklízíme, ale obaly od gelů jsou naházené i několik metrů od cesty a je nereálné je všechny najít, natož uklidit,“.

Jak již bylo uvedeno výše, hned na úvod čekal na účastníky závodu na obou trasách tvrdý výšlap k rozhledně na Libíně do nadmořské výšky 1093 metrů, v němž během prvních třinácti kilometrů závodu nastoupali bikeři šest stovek metrů převýšení. K vysokému tempu závodníky motivovala vypsaná vrcholová prémie a není tedy divu, že se startovní pole již notně natáhlo. Horskou prémii bral Ladislav Fabišovský (Madeta Fitness/Specialized); smolným vrchařem, tedy tím, kdo na vrchol vyjel třináctý, byl Tomáš Gladiš (Galaxy CykloŠvec).

Vítězem dlouhé trati závodu, na níž celkové převýšení činilo přes 1700 metrů, se po necelých dvou a půl hodinách stal Ladislav Fabišovský (Madeta Fitness/Specialized). Pro druhé místo si přijel Němec Friedrich Hofmann (Haderer Sports/Oeler), jenž vyhrál přesvědčivě kategorii 40-49 let, a bronz vybojoval Pavel Oudes (Bikestrike.com). Mezi ženami se pod hranici tří hodin těsně vešla absolutní vítězka Kája Polívková (Trek-Salomon), druhé místo brala Petra Königsmarková (GS Jistebnice) a třetí dojela Tereza Vaňková (MKV Sport). Na krátké trase triumfovali Jakub Minka (MotoŠikule Citizen) a Kateřina Mondlová (SKSV Ski klub Šumava).

Část startovného pořadatelé Fox Galaxy Maratonu v Prachaticích každoročně věnují za pomoc při organizaci závodu dětem z dětského domova v Korytě. Ty od pořadatelů prachatického závodu i celé Galaxy série obdržely jízdní kolo (za dobu existence závodu již desáté). Jedenáctý bicykl pak do sbírky domova přibyl záhy, neboť hlavní ceny v tombole, kterým bylo jízdní kolo Galaxy od hlavního partnera seriálu, se zřekl jeho vylosovaný vítěz Václav Stejskal z Písku právě ve prospěch obyvatel domova.

Galaxy série 2011 pokračuje za tři týdny závodem Galaxy Petyša Tour v Rožnově pod Radhoštěm. Více informací včetně mapy, propozic a elektronické přihlášky naleznete na stránkách www.galaxy-serie.cz

Foto: zdewww.facebook.com/BikeStream.czKTfoto.com, kde si můžete fotografie také vyhledat dle startovního čísla a objednat

Výsledky Fox Galaxy Maraton Prachatice 2012

Trasa A – 63 km, muži
1. Ladislav Fabišovský (Madeta Fitness/Specialized) 2:25:53,0
2. Friedrich Hofmann (Haderer Sports/Oeler) +0:18
3. Pavel Oudes (Bikestrike.com) +0:40

Trasa A – 63 km, ženy
1. Kája Polívková (Trek-Salomon) 2:59:57
2. Petra Königsmarková (GS Jistebnice) +19:00
3. Tereza Vaňková (MKV Sport) +21:56

Trasa B – 42 km, muži
1. Jakub Minka (MotoŠikule Citizen) 1:54:09
2. Milan Hron (Eurofoam) +2:02
3. Jan Kučera (Inkospor Team) +3:36

Trasa B – 42 km, ženy
1. Kateřina Mondlová (SKSV Ski klub Šumava) 2:15:59
2. Anna Haselbauerová (Švec Cykloteam Soběslav) +17:38
3. Jitka Hodáňová (SK Prima Polička) +20:10

Kompletní výsledky naleznete na http://sportsoft.cz/cs/zavod/overview/650

Comments are closed.