Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Memoriál v Třebušíně ovládl Whirlpool a Machačová

Submitted by on Čtvrtek, 19 Duben 2012No Comment
Memoriál v Třebušíně ovládl Whirlpool a Machačová

Jezdci elitní české cyklistické stáje Whirlpool-Author ovládli letošní Memoriál J. Menharta a L. Hellera v Třebušíně na Litoměřicku. Cyklisté z Hradce Králové totiž kompletně obsadili stupně vítězů se zlatým Davidem Dvorským. Ženám při tradičním závodě tentokrát kralovala Jarmila Machačová z Dukly Praha.

I letos na muže díky pořadatelům z CK Slavoj Terezín čekalo deset jedenáctikilometrových okruhů – Třebušín, Chudoslavice, Ploskovice, Třebušín. Tentokrát se v elitě začalo závodit od prvního šlápnutí a peloton se výrazně roztrhal už ve druhém kole. První pokusy o únik přitom vyvolal domácí jezdec Matěj Zahálka, který je od letošního vstupu mezi muže členem brněnské stáje Atheny 2004. „Letos se mi nedaří, jak bych si představoval. Přes zimu jsem dřel až moc a už na začátku sezóny jsem byl dost unavený, takže jsem tomu musel podřídit trénink. Teď už jsem se cítil lépe, chtěl jsem si zazávodit, ale ještě to není ono,“ podotkl mladý jezdec Matěj Zahálka, kterého při sólovém ataku dostihli právě královéhradečtí cyklisté, avšak Zahálka nestihl zareagovat na jejich nástup.

Na čele se vytvořila týmová tříčlenná skupina – Dvorský, Hošek, Hudeček. Trio získávalo stále větší náskok, který peloton už nedokázal odmazat. Muži totiž jeli spojeni s kategorií akademiků a navzájem spolupracovali – Hudeček si tak suverénně jel pro akademický titul a jeho kolegové si rozdělili první dvě příčky. Zlato bral David Dvorský a stříbro Josef Hošek. Pódium doplnil jejich parťák Jakub Večeřa, takže černo-bílo-červené barvy královéhradeckých cyklistů zaplnily všechny pódiové stupínky. Do vyhlášené pětky se vešel ještě další mladík Vojtěch Nipl a český paralympionik Jiří Ježek. Litoměřický rodák Matěj Zahálka dojel osmý.

O divácky více atraktivní souboj o prvenství se však zasloužily ženy. Urputně o něj bojovala Jarmila Machačová, která se aktuálně vrátila z mistrovství světa v australském Melbourne, s lounskou cyklistkou a cyklokrosovou mistryní republiky Martinou Mikuláškovou a členkou švýcarského týmu Bigla Katarínou Hranaiovou. Machačová se po několika zkušebních nástupech nakonec rozhodla odpoutat se od dvojky Hranaiová a Mikulášková definitivně a zvolila samostatný únik, který ji vydržel až do cíle. Druhá pásku protnula lounská cyklistka a bronz brala někdejší Sparťanka Hranaiová. „Fakt jsme si pěkně zazávodily. Byl to pro mě letos první závod v Čechách. V sobotu jsem sice jela akademickou časovku, ale v neděli jsem se chtěla poměřit především s Jarmilou, takže jsem dala přednost právě memoriálu. Je vidět, že Jarmila je teď po svěťáku v laufu, pěkně si s námi pohrála, ale právě ta aktivita byla parádní. Byl to moc pěkný závod a vůbec mě nemrzí, že jsem skončila až třetí,“ pochválila konkurentky Katarína Hranaiová.

Výsledky – muži: 1. David Dvorský 2:54:22, 2. Josef Hošek +0:07, 3. Jakub Večeřa +6:48 (všichni Whirlpool-Author), 4. Vojtěch Nipl (TJ Stadion Louny), 5. Jiří Ježek (DAS-Duratec) oba +8:06, 8. Matěj Zahálka (CK Atheny 2004) +13:15.

Ženy: 1. Jarmila Machačová (ASC Dukla Praha) 1:43:51, 2. Martina Mikulášková (TJ Stadion Louny) +1:57, 3. Katarína Hranaiová (Bigla Cycling Team) +2:36.

Autor a foto Patrik Pátek

Comments are closed.