Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Turek se blýskl v Polsku v časovce

Submitted by on Středa, 18 Duben 2012No Comment
Turek se blýskl v Polsku v časovce

Daniel Turek prokázal na čtyř etapovém závodě Hellena Tour v polském Kaliszi, že je výtečným časovkářem. Ve druhé etapě, kterou byla právě časovka na 12,5 kilometru, skončil závodník Favoritu Brno v nabité konkurenci pátý. A nebýt smůly, dopadl by v celkovém pořadí ještě lépe než na konečném sedmnáctém místě.

„Vzhledem k tomu, že měl závod spíše rovinatější charakter, tušili jsme, že by časovka mohla být rozhodující. Protože Dan je z našeho týmu nejlepším časovkářem, byla taktika mu v první etapě co nejvíc pomáhat, aby nic neztratil. To se taky podařilo,“ řekl po návratu trenér František Trkal.

V časovce byl Dan v konkurenci 168 startujících na výborném pátém místě, v kategorii U23 dokonce druhý. Na vítěze ztratil 28 vteřin, ale na druhého jen devět. Podal opravdu velmi dobrý výkon,“ chválil trenér.

„Chtěli jsme Dana na téhle pozici udržet i po zbytek závodu. Ehrenberger, Hampl, Chlupáč i Zimovčák měli za úkol mu být co nejvíc k ruce. Bohužel nám nepřál osud. Sedm kilometrů před cílem třetí etapy došlo k hromadnému pádu, do kterého se přimotalo asi sedmdesát lidí. Bohužel tam zůstal i Dan. Naštěstí se mu nic nestalo, ale musel zastavit a než se ta skupina rozjela, chvíli to trvalo. Ti vpředu v závěru logicky ještě zrychlili a Dan ztratil 50 vteřin. Byl z toho hodně špatný, ale nedá se nic dělat. I tyhle věci ke sportu patří. Z pátého místa průběžné klasifikace klesl na třiadvacáté,“ řekl František Trkal.

Poslední etapa na 128 kilometrů se jela za deště a v silném větru, naši závodníci se přesto neztratili. „Peloton se rozdělil dvacet kilometrů před cílem a měl jsem radost, že jsme v první skupině měli Turka a Hampla. Bylo tam celkem 28 lidí a ve spurtu vybojoval Hampl desáté místo, Turek skončil čtrnáctý. V celkové klasifikaci se Dan posunul na konečné 17. místo,“ dodal trenér. Favorit Brno skončil v hodnocení družstev na 9. místě v konkurenci 24 týmů. „Na tak mladý tým je to výborný výsledek.“

Konečné pořadí: 1. Rutkiewic, 2 Stepniak (oba (Pol./CCC Polsat), 3. Nowak (Pol./Kalisz), 17. Turek (5. v U23), 35. Hampl, 44. Ehrenberger, 105. Chlupáč, Zimovčák (všichni Favorit Brno) nedokončil.

Comments are closed.