Home » Aktuální téma, Dráha, Závody

Machačovou ve scratchi dojeli těsně před páskou

Submitted by on Sobota, 7 Duben 2012No Comment
Machačovou ve scratchi dojeli těsně před páskou

– Neskutečnou touhu po medaili a neskutečnou smůlu měla při dráhovém mistrovství světa ve scratchi česká reprezentantka Jarmila Machačová. Nejen, že byla sama ve dvou výrazných únicích, ale v době, kdy se divákům už tajil dech s vidinou mistrovského titulu, ji pouhých sto metrů před páskou peloton dojel a rodačka z Havlíčkova Brodu cílovou lajnu protnula až jako osmá.

Po sedmém místě z bodovacího závodu z předchozího dne šampionátu v australském Melbourne si jediná česká reprezentantka přála, aby některý z cenných kovů zacinkal. Do scratche, tedy hladkého závodu vypsaného na čtyřicet okruhů, Machačová vyjížděla natěšeně z první pozice. Rozhodnout chtěla brzy, když se po jedenácti odjetých okruzích pustila do samostatného úniku, aby zbytku startovního pole vsadila celý okruh. Sólová jízda jí vydržela šest okruhů, než ji ženský peloton dostihl. Zapsala si nakonec nejdelší únik celého závodu, ačkoli velmi aktivní byla dvojice – Holanďanka Koeddoderová s Němkou Beckerovou. Ty nakonec závod protaktizovaly. Machačová, která dokázala po nástupu nabrat potřebné síly, znovu silně atakovala pouhá čtyři kola před cílem. Rychle si vybudovala až čtvrtkolový odstup a do karet jí hrál drobný incident v „balíku“, když Ukrajinka Kalitovska  vytrhla nohy z pedálů. Velmi nadějný útok ale překazila především Mexičanka Navarrová, která celý peloton Machačové přivezla na záda pouhých sto metrů před cílovou páskou. Z vítězství se však radovala dvaadvacetiletá polská reprezentantka Katarzyna Pawlowská. Před Machačovou se v tvrdém souboji dostalo sedm děvčat. „Je to velké zklamání. Strašně jsem si přála medaili. Už už to vypadalo, že bych sen mohla proměnit ve skutečnost, ale nakonec to bylo nad mé síly,“ dodala smutně Jarmila Machačová, která v Austrálii ještě mimo plán jede omnium, tedy dráhový víceboj.

Výsledky – scratch žen: 1. Katarzyna Pawlowska (POL), 2. Melissa Hoskins (AUS), 3. Kelly Druyts (BEL), 4. Danielle King (GBR), 5. Cari Higgins (USA), 8. Jarmila Machačová (CZE).

Patrik Pátek

Comments are closed.