Home » Aktuální téma, Blogy závodníků, Silniční cyklistika, Trénink, Týmy & závodníci

Dominik Chlupáč je novou posilou Favoritu Brno

Submitted by on Středa, 15 Únor 2012No Comment
Dominik Chlupáč je novou posilou Favoritu Brno

Přišel k nám z pražské Dukly, kde se vloni prezentoval jako jeden z nejlepších českých juniorů. Výborný vrchař i časovkář by rád na svoje výsledky navázal i v novém dresu, i když si uvědomuje, že přechod do kategorie U23 nebude snadný.

Co ti udělalo největší radost v loňské sezóně?

V první polovině to bylo určitě prvenství v 5. etapě závodu Junior Tour, což bylo mé vůbec první významné cyklistické vítězství. Dále se mi podařilo zúročit formu na mistrovství republiky, kde se našemu týmu podařilo vyhrát časovku družstev a v časovce jednotlivců jsem se umístil na pro mě překvapivém 3. místě.

V této sezóně budeš prvním rokem jezdit v kategorii U23. Co od toho skoku očekáváš?

Přechod do mužské kategorie bude určitě velmi náročný, ale už teď přes zimu se snažím poctivě trénovat a doufám, že se mi podaří tento skok zvládnout.

Co pro tebe znamená angažmá ve Favoritu? Měl jsi i jiné nabídky?

Jsem s tímhle přestupem velmi spokojený. Byly mi nabídnuty dobré podmínky a s většinou kluků z týmu se znám již z dřívějška takže myslím, že rychle zapadnu a utvoříme dobrý kolektiv. Byl jsem již téměř dohodnutý s jiným týmem, ale nakonec mi pan Trkal nabídl angažmá ve Favoritu, čemuž jsem dal nakonec přednost a určitě to bylo dobré rozhodnutí.

Zmínil jsi osobu Františka Trkala, bývalého úspěšného reprezentanta. Je výhoda, když tě trénuje někdo, kdo má za sebou bohatou cyklistickou minulost?

Spolupráci s panem Trkalem si nemůžu vynachválit. S každým z nás je v individuálním kontaktu. Dělá nám tréninkový program tak, aby se daly skloubit se školou, což je pro mě jako studenta gymnázia velmi důležité. Konzultuje s námi, i jak se cítíme a jak se nám trénuje, čehož si také velmi cením. Jako trenér dokáže zúročit své bohaté zkušenosti a věřím, že pod jeho vedením dosáhne náš tým dobrých výsledků.

V Dukle jsi určitě jezdil hodně i dráhu, počítáš, že ty zkušenosti můžeš zúročit ve Favoritu?

Tréninky i závody na dráze pro mě byly přínosem. Dráha sice nepatří mezi mé oblíbené disciplíny, ale je to velmi dobrý rychlostní a silový trénink i vzhledem k závodům na silnici. Naštěstí pro mě nebudeme mít v příští sezóně na dráze příliš mnoho závodů, ale nějaké zkušenosti se jistě budou hodit, i když proti dráhovým specialistům např. Dukly Praha to budeme mít velice těžké.

Jaké si dáváš cíle pro sezónu 2012?

Hlavně se chci co nejrychleji adaptovat na jiné prostředí. Závody budou delší a rychlejší, takže příští sezóna pro mě bude hlavně o sbírání zkušeností. Pokud by se mi však podařil nějaký dílčí úspěch, určitě bych se nezlobil.

Kdybys měl říct svou nejsilnější stránku, co by to bylo? Vrchař? Časovkář?

Označil bych se spíše za univerzálního závodníka. Do loňské sezóny se mi v časovkách vůbec nedařilo, ale zapracoval jsem na sobě a vedlo to k úspěchům i v téhle disciplíně. Díky své postavě se mi daří docela slušně i v kopcích, ale za vyloženého vrchaře bych se rozhodně neoznačoval. Nejvíce mi asi vyhovují etapové závody, kde právě vyváženost mezi časovkou a jízdou v kopcích vede k úspěchu.

Jaké máš cyklistické sny?

Asi jako každý mladý cyklista bych se chtěl v budoucnu dostat do nějakého profesionálního klubu a cyklistikou se živit. Tento sen však bude velmi těžké splnit, ale nic není beznadějné. Budu se snažit tvrdě makat a třeba se mi to jednou podaří.

Je nějaký cyklista, kterého obdivuješ?

Jako svůj největší vzor bych určitě označil Lanceho Armstronga. Je pro mě inspirací, jak se dokázal postavit rakovině a nakonec se vrátit zpět k cyklistice, kde dosáhl svých legendárních úspěchů. Je pro mě důkazem toho, že se silnou vůlí je možné vše.

Comments are closed.