Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Daniel Turek: Věřím, že budu dobrý i ve třiadvacítce

Submitted by on Sobota, 21 Leden 2012No Comment
Daniel Turek: Věřím, že budu dobrý i ve třiadvacítce

V minulé sezóně patřil Daniel Turek k nejlepším juniorům v českém pelotonu. Stal se dvojnásobným mistrem republiky v časovce (jednotlivci i dvojice), skončil čtrnáctý na mistrovství Evropy. Letos bude v barvách Favoritu jezdit poprvé v kategorii do 23 let a doufá, že přechod zvládne bez problémů. „Doufám, že budu dobrý už prvním rokem,“ říká Dan.

Minulou sezónu jsi měl hodně dobrou. Co ti udělalo největší radost?
Za největší úspěch považuji vítězství v závodě Region Orlicka, který je nejprestižnější juniorský etapák u nás a navíc se jede v Lanškrouně, kde bydlím. A taky jsem velmi spokojen s mistrovstvím republiky v časovce, kde jsem vyhrál před Ondrou Tkadlecem o 59 vteřin.

Zažil jsi v roce 2011 nějaké cyklistické zklamání?
Pouze mistrovství světa. Den před startem časovky jsem bloudil čtyři hodiny po Kodani a hledal jsem hotel, závod jako takový mi nevyšel podle představ. Při silničním závodě jsem měl třicet kilometrů před cílem defekt zadního kola a do pelotonu už se nešlo vrátit.

V této sezóně budeš prvním rokem jezdit v kategorii U23. Co od toho očekáváš?
Bude to určitě velký skok, protože se budu v jedné kategorii potkávat i se závodníky o čtyři roky staršími.

Počítáš s tím, že hned prvním rokem nebudeš zřejmě vše vyhrávat, jak jsi byl zvyklý z juniorů?
Vyhrávat chce každý. Lhal bych, kdybych řekl, že nechci vyhrávat i ve třiadvacítce, ale bude to hodně těžké. Když se sejde trocha o štěstí a budu mít dobrý den, tak bych se na bednu dostat mohl.

Co pro tebe znamená angažmá ve Favoritu?
Jsem rád, že tým funguje a očekávám hodně dobrý závodní program ve výborném kolektivu s materiálovým i servisním zajištěním na úrovni.

Jaké si dáváš cíle pro sezónu 2012?
Rád bych byl do 3. místa na mistrovství republiky a nominoval se na mistrovství světa i Evropy. Potom tu jsou etapové závody, kde bych se rád ukázal. Sezóna je dlouhá, příležitostí bude hodně.

Který závod pro tebe bude nejdůležitější?
Kromě mistráků jsou to v Česku určitě Lidice,Vysočina, Czech Tour nebo Kyjov. Tam mají pěkné hostesky :-). V zahraničí to budou starty v Polsku nebo etapák Tour de l´Avenir ve Francii.

Jsi excelentní časovkář. Musí se s tím člověk narodit nebo se to dá natrénovat?
Bez tréninku to určitě nejde, ale i ta dědičnost s tím má určitě co do činění. Stačí se podívat na jména co znám z České cyklistiky: Kreuziger, Raboň, König, Danačík, Schlegel a další. Mají společnou jednu věc: některý z jejich rodičů se věnoval cyklistice a nemusí to být jen profík.

Jaké máš cyklistické sny?
Asi jako každý: rád bych se dostal k profesionálům a podíval se na velké závody, kde bych chtěl zajet nějaké životní výsledky.

Máš nějaký vzor, případně závodníka, kterého obdivuješ?
Fabian Cancellara je určitě idolem pro spoustu cyklistů i pro mě. Je to borec, dokázal neskutečné věci.

Comments are closed.