Home » Aktuální téma, Týmy & závodníci, Závody

Zámeckému pódiu vévodilo vysoké kolo

Submitted by on Pondělí, 14 Listopad 2011No Comment
Zámeckému pódiu vévodilo vysoké kolo

V úterý 8.11. se na lanškrounském zámku konala akce, která přilákala sportovní diváky. Spolu s kulturním centrem zde Cyklotrénink Františka Trkala uspořádal besedu s Josefem Zimovčákem, který se zabývá jízdou na historickém vysokém kole.
V úvodu byla představena práce Cyklotréninku Františka Trkala a diváci se mohli seznámit i s nejlepšími závodníky jednotlivých kategorií. V kadetech to byl Michal Schlegel ze Sázavy, který vyhrál celkově Český pohár kadetů, dva etapové závody a byl druhý v časovce na domácím šampionátu. Jezdí za Favorit Brno, stejně jako junior Daniel Turek ze Žichlínka, který je dvojnásobným mistrem republiky a byl 14. v časovce na mistrovství Evropy. Do Lanškrouna se přijela představit i Monika Simonová z České Třebové, která je amatérskou mistryní Evropy v časovce, amatérskou vicemistryní světa a v časovce byla čtvrtá na mistrovství republiky. Nechyběl ani hobby závodník Josef Vaňous. Všem blahopřál kromě trenéra i Josef Zimovčák.
Josef Zimovčák poté velmi poutavě vyprávěl o zážitcích z jízdy na historickém vysokém kole, jíž se věnuje už asi dvacet let. Kromě účasti na závodech těchto kol (třeba i u protinožců) projel trasy tří nejslavnějších cyklistických závodů Tour de France (2005), Giro d´Italia (2006) a La Vuelty (2007), a to vždy jeden den před závodním pelotonem.
Má za sebou nesčetné pády, mnohé i s ošklivými zraněními, přesto se nevzdává a ještě dokáže při vyprávění podat tyto nepříjemné situace s nadhledem a humorem.
Aby podpořil léčbu onkologicky nemocných dětí, pořádá jízdu Na kole dětem -Na bicykli deťom. Má přislíbeno, že v dresu této akce bude moci jet svou druhou Tour de France při stém ročníku tohoto závodu. Po besedě si mohli diváci zakoupit náramky, trička a knihu Josefa Zimovčáka, peníze získané z prodeje budou věnovány dětským onkologickým klinikám.
Kolo budilo zájem. Vyzkoušel si ho „náhodně vybraný“ František Teichmann, ozdobila ho i dáma – paní Renáta Krčová, o složitosti ovládání se přesvědčil i bývalý závodník František Trkal a na závěr se s ním vyfotografovali úspěšní závodníci.

Comments are closed.