Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Istria MTB Tour a Parenzana 2011

Submitted by on Neděle, 2 Říjen 2011No Comment
Istria MTB Tour a Parenzana 2011

V tradiční termín na konci září se i letos konal etapový závod Istria MTB Tour spolu s maratonem Parenzana. Třídenní bikový program na sklonku sezóny nabízí spojení ostrého závodění a odpočinku po sezóně. Istrijský poloostrov je hostil již popatnácté, letos pořadatelé lákali na atraktivnější trasy, více singletrailů, více kopců a více zážitků. Zkrátka těžší a lepší závod. Za náš tým startoval Franta Haitl, který byl v Poreči už podruhé.

Franta Haitl a Tomáš Gladiš si vyzkoušeli atmosféru tohoto etapového podniku už vloni. Slunce a pohody na pláži si ale moc neužili, neboť celé tři dny na Istrii pršelo (článek z loňska: Istria MTB Tour a Parenzana 2010), ale výsledky přivezli pěkné a tak měli letos na co navazovat. Tomáš si start na poslední chvíli rozmyslel a tak vyrazil Franta do Chorvatska z našeho týmu sám. A Istrii si užil, neboť tentokrát vládlo nádherné pozdě letní počasí s ideálními podmínkami pro prodloužení léta spojené s bikováním v přímořské oblasti. Na závodníky čekaly dvě etapy Istria MTB Tour a na závěr maraton Parenzana Cannondale zařazený do kalendáře UCI kategorie 1.

První etapa by se dala nazvat „časovkou na biku“ na 33 km. Start byl situován v městečku Funtana. Profil nesliboval žádné větší kopce a trať vedla převážně kolem vinic a v místních lesích. Terén byl zde členitý s ostrými a volnými kameny, které mohly šance závodníků na úspěch zhatit. Dle předpokladů probíhala etap ve velice překotném tempu. Profilově kdovíjakým únikům nenahrávala a tak se nebylo čemu divit, že vítěz se vytříbil z velké vedoucí skupiny závodníků. Početná česká výprava se mohla radovat, neboť vítězství se zdařilo ve spurtu Nikimu Ivanovovi (Mike-Bike), Franta dojel v kategorii Sport na osmém místě.

Druhá etapa dlouhá 47 kilometrů startovala v městečku Tar. Trať byla opět nepříliš profilově zajímavá. Start nervózní a s mnoha pády, následoval rozbitý sjezd k řece Mirna, kde hodně účastníků padalo a nebo mělo v lepším případě defekt. Kolem řeky Mirny pak vedl rovný a táhlý 10 km úsek po šotolině, kde se startovní pole nadělilo na dva velké balíky. Následoval dlouhý výjezd a single úseky kolem vinic až do cíle. Ani tentokrát žádný z favoritů nedokázal utrhnout ostatní a dojet osamoceně a tak se znovu rozhodovalo vespurtu. Nejlépe z českých závodníků si tentokrát vedl Robert Novotný, který dojel na třetím místě a stejnou příčku si zajistil i v součtu obou etap. Franta Haitl si tentokrát připsal šesté místo a celkově tedy po dvou etapách skončil na stejné příčce.

V neděli startoval v městečku Vižinada hlavní závod, který byl narozdíl od předchozího etapáčku již 16. ročníkem – je tedy o rok starší. Trať, rozdělená dle kategorií na 80 km nebo 57 kilometrů, vedla z velké části po bývalé železniční trati Parenzana s mnoha architektonickými skvosty s tunely a viadukty, které slibovaly nádherné scenérie. Podle tratě, která vedla z Terstu do Poreče přes třiatřicet istrijských měst, se maraton zařazený do kalendáře UCI jako závod kategorie 1 ostatně i jmenuje. V tunelech na trati všichni závodníci poznali, co je to absolutní tma při bikovém závodě. Trať závod byla velmi technická a rozbitá. Svou náročností překvapila i zkušené závodníky. Franta Haitl se v tento třetí kde závodění zmáčkl k nejlepšímu výsledku, když dojel pátý.

Galaxy Team Hranice

Comments are closed.