Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Rusavská padesátka 2011

Submitted by on Neděle, 28 Srpen 2011No Comment
Rusavská padesátka 2011

V tradičním termínu uprostřed srpna ožívá nevelká Rusava nedaleko Bystřice pod Hostýnem. Rusavská padesátka se zde jela již poosmé a stalo se již samozřejmostí a ukázkou oblíbenosti závodu, že počet startujících v den závodu výrazně převýší počet obyvatel obce. A z regionální konkurence zde chybí málokdo. Nejinak tomu bylo letos. Vítězem se stal Radek Šíbl (4EVER – Cyklo Bulis), jediný zástupce našeho týmu Tomáš Gladiš dojel šestý a třetí v kategorii.

Nad Hostýnskými vrchy den před závodem vydatně zapršelo, což bylo na některých místech poměrně znatelné. Částečně trať Rusavské padesátky vedla i po písčitém podkladu, který vodu propustil a po deštích nebylo ani památky. Čistí ale závodníci do cíle nedojeli, neboť blátivých úseků bylo i tak dost. A kaluže, které nevysychají snad nikdy, byly ještě o to hlubší.

Balík  čítající devět set hlav po startovním výstřelu, který zazněl z pušky v rukou starosty obce Rusava Bohumila Škarpicha, zamířil stoupáním na Klapinov. Kopec na úvod měl za cíl startovní pole nadělit, což se povedlo. Vyjel jsem na vrchol někde na hranici první desítky a dobrou skupinku přede mnou jsem věřil, že dojedu z kopce. Překvapivě ale jeden z nich jel pomaleji, než bych od něj čekal, což udělalo ještě větší díru a dalo pak daleko víc práce to sjet.

To se mi povedlo až za Tesákem, kde jsem dojel Martina Pospíšilíka a Ondru Koblihu. Okamžitě jsem šel na špici a pokračoval v nastoleném tempu, byl jsem zvědavý, co bude. Kluci nestřídali, ale mně to bylo v podstatě jedno. Zrovna se mi jelo dobře. Navíc je to krátký závod a tak není na co čekat. Za krátko jsme dojeli ještě Jardu Obruču a v této čtveřici jsme pokračovali přes první občerstvovačku a i dále směrem k Trojáku.

Byl jsem pekvapený, že jsme v této čtveřici jeli pohromadě docela dlouho. Ale nebylo o co stát. Jarda si z toho dělal srandu a dával nám najevo, že tady nemá co pohledávat a že patří víc dopředu. Ondra jak je u něj zvykem bere závod na domácí půdě zase naopak superprestižně a Martin si myslím, že byl rád, že tam s námi jede :-) Prostě spolupráce nulová a tak jsem si jel svoje, takovou individuální časovku. Nejraději bych je někde nechal a jel si svoje sám, ale to se nepovedlo.

Druhou občerstvovací stanicí jsme projeli ještě pořád společně. A znovu, jako už dnes postopadesátédruhé nastoupil Jarda Obruča, po kterém znovu, jako už dnes postopadesátédruhé, šel Ondra Kobliha. Jel jsem si v klidu s tím, že nebudu takhle mrhat silami a že si je dojedu později. Bohužel už se mi to ale nepovedlo, dost energie jsem totiž vypráskal v předchozích kilometrech. V blátivém úseku před Ondřejovskem už jsem trochu rezignoval, ale možná to byla chyba, protože na Hadovně jsem podle Broni (dělal občerstvovačky) měl asi půlminutu ztráty. Ve sjezdu jsem ještě předjel Davida Koziela, který urval šaltr, a výsledkem bylo šesté místo celkové a třetí v kategorii.

Rusavská 50ka je krásný závod v mně známém prostředí a jsem moc rád, že jsem po čtyřech ne-li více letech mohl znovu být při tom. Pěkná trať, profesionální pořadatelské zajištění a příjemná atmosféra. Tenhle závod má u mně jednoznačně palec nahoru.

Celkové výsledky – muži
1. ŠÍBL Radoslav (4Ever – Cyklo Bulis) 1:55:57
2. JANEČKA Svatopluk (Nissan Dolák) +0:00:53
3. SVAČINA Jaromír (Force KCK Zlín) +0:05:23
4. KOBLIHA Ondřej (Česká spořitelna – Specialized) +0:06:04
5. OBRUČA Jaroslav (Bottico) +0:06:43
6. GLADIŠ Tomáš (Galaxy Team Hranice) +0:07:47

Foto: Vilém Horáček & Hampik

Galaxy Team Hranice

Comments are closed.