Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci

Lapierre Fatranský Maraton 2011

Submitted by on Středa, 8 Červen 2011No Comment
Lapierre Fatranský Maraton 2011

Druhým dílem o víkendu pokračovala Valašsko-povážská MTB séria. Tentokrát tomu tak bylo na Slovensku, ve Stráňavách u Žiliny, kde na účastníky včetně dvou zástupců našeho týmu čekal závod s malebnou, ale také těžkou tratí vedoucí v kopcích Malé Fatry. Parametry tohoto maratónu 76 kilometrů a 2220 metrů převýšení mluví za vše. V dusnu, které by se dalo krájet, jsme s Frantou vybojovali pro náš tým páté a sedmé místo.

Když jsem se díval den před závodem na radar, bylo vidět, že v okolí Žiliny prší. A ne málo. Červená políčka naznačovala silné bouřky. V samotný den závodu již panovalo slunečné počasí, ale také neskutečné dusno. Do poslední chvíle si tak nikdo nemohl být jistý tím, že nezmokne. Bouřka mohla přijít kdykoliv, navíc se v průběhu závodu odněkud z dálky ozývaly i hromy.

Lapierre Fatranský Maratón disponuje „alpskou“ tratí. To proto, že se jede povětšinou po šotolinových lesních cestách a protože kopců na tratí není mnoho, ale stojí za to. Doplňují je rychlé sjezdy po kořenech a mezi kameny, ale i po rychlých šotolinových cestách. A jak je na Slovensku zvykem, na pár místech bylo třeba kolo i nést…

První kilometry závodu jsou zvlněné, pak se ale okolo 20. km zvedá první kopec do tisícimetrové výšky, který měří osm kilometrů. Ačkoliv se mi jelo výjimečně dobře, kontakt s první skupinou jsem bohužel neudržel – namotal jsem řetěz a musel zastavovat a spravovat. Do prvního dlouhého kopce jsme společně s Frantou a dalšími třemi bikery najížděli až jako druhá skupina.

Myslel jsem na vzájemnou spolupráci a snažil se jet tempo, kterého se měl udržet jen Franta. To úplně nevyšlo, zůstali s námi totiž dva domácí závodníci, ale i tak jsme si s Frantou užívali společnou jízdu. Tak jak se to od „parťáků“ očekává ;-) Akorát Dana s Mirkem měli tentokrát více práce nám předat pití, neboť jsme jeli hned za sebou :-)

Rozpojil nás až druhý dlouhý kopec, kde jsem se vydal za meriďákem a přestože Franta na druhou občerstvovací stanici ještě vyjel kousek za námi, pak už jsem ho neviděl. Mně ve sjezdu odjeli oba Slováci, které jsem si dojel až později – jednoho hned na začátku posledního stoupání, druhého zhruba v půlce tohoto dvanáctikilometrového kopce. Nahoru jsme s meriďákem vyjeli společně, ale cestou dolů jsem odmítl jet takovou hranu jako on. Zaprvé jsem si na volném štěrku nebyl tak jistý a za druhé se kličkovalo mezi závodníky z krátké tratě a v boji o „bramboru“ jsem nechtěl ohrozit ani sebe, ani je. Myslel jsem, že ho ještě dojedu později, ale to už se nepovedlo.

pro vítězství si do cíle přijel mnohonásobný slovenský šampión Milan Barényi (Trek KCK Oslany, 3:06:56), stříbro zbylo na dvojnásobného vítěze Karla Hartla (Kellys Bikeranch) a pro bronz si dojel další Čech – Milan Fajt (Eurofoam Team). Na čtvrtém místě dojel Tomáš Gréser (Merida Biking Team) a na pátém místě já. Franta jen o dvě příčky hůře – sedmý.

Výsledky: trať 76 km
1. Barényi Milan (Trek KCK Oslany, SVK) 3:06:56
2. Hartl Karel (Kellys Bikeranch, CZE)
3. Fajt Milan( Eurofoam, CZE)
4. Gréser Tomáš (Merida Biking Team, SVK)
5. Gladiš Tomáš (Galaxy Team Hranice)
6. BalkoRastislav (beer inside team, SVK)
7. Haitl František (Galaxy Team Hranice, CZE)

Kompletní výsledky Lapierre Fatranského Maratónu 2011

Foto: Miroslav Chládek & yvett.za & Peter Skicool & Miroslav Miklian

Tomáš Gladiš

Comments are closed.