Home » Aktuální téma, Foto, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

František Trkal: Byla to sezóna dvou tváří

Submitted by on Pátek, 17 Listopad 2017No Comment
František Trkal: Byla to sezóna dvou tváří

Silniční tým mužů Favoritu Brno má za sebou sezónu, kterou trenér František Trkal označuje jako sezónu dvou tváří. První polovina totiž byla hodně za očekáváním, ta druhá už podstatně lepší.

Favorit letos závodil v sestavě Sekanina, Urbášek, Zechmeister, Kunt, Cihlář, Drdek, Trachtulec, Kučera.

A jak viděl František Trkal výkony svých svěřenců? „Z celkového pohledu jsem od týmu očekával o něco víc. První část sezóny byla špatná. Jen Sekanina, který si udržoval standardní výkonnost, ten tým nějakými výsledky zachraňoval. Někteří kluci zůstávali v první části za očekáváním, pro mladíky Cihláře, Kučeru, Drdka i Trachtulce to byl z juniorů neskutečný skok,“ líčil trenér.

Od května se však situace výrazně zlepšila. „Dobře jsme potrénovali, měli jsme nějaké společné kempy, a kluci začali pracovat podle mých představ. Velmi dobře nám vyšel dráhový závod 500+1 kolo, kde byl Urbášek celkově čtvrtý, vyhrál první etapu a jednou byl třetí,“ vyzdvihoval dráhový výsledek trenér.

Na silnici vyšel Favoritu výborně domácí etapový závod RBB Tour, kde byl Sekanina celkově druhý. „Následovalo mistrovství republiky. V časovce jednotlivců skončil Sekanina v kategorii U23 čtvrtý, Kunt sedmý, v silničním závodě dojel Sekanina pátý a Kunt devátý. Tam už to bylo podle mých představ,“ rekapituloval František Trkal.

Následně tým slavil bronzové medaile v časovce družstev na domácím šampionátu. Na Vysočině byl nejlepší 11. Sekanina, Urbášek obsadil druhou příčku ve vrchařích.

„Od půlky sezóny šel ten tým nahoru. Byla to sezóna dvou tváří, což bylo dáno i obrovskou rotací závodníků. Dvě třetiny týmu se obměnily, zatímco v minulých letech byla rotace daleko menší. Tým není tak ustálený, jak bych si představoval, pořád se hledá ideální složení,“ uvedl František Trkal.

Problém je podle něj v kvalitě mladých závodníků. „Bohužel jich v Česku moc není, to je největší kámen úrazu. Pořádně není kde brát. Lhostejné mi to rozhodně není, tak jsem na toto téma připravil koncepci, abychom na tuto situaci byli schopni zareagovat a Favorit se vrátil do starých kolejí,“ dodal trenér.

Comments are closed.