Home » Aktuální téma, Foto, Týmy & závodníci, Závody

Kolínští vezou z MČR MTB dva tituly a čtyři další medaile

Submitted by on Středa, 26 Červenec 2017No Comment
Kolínští vezou z MČR MTB dva tituly a čtyři další medaile

Program Mistrovství republiky se drobně liší od průběhu klasického dílu Českého poháru. Tato odchylka spočívá ve vloženém závodě o titul tříčlenných štafet. My měli na startu hned dvě pojmenované jednoduše 1 a 2. A stejně jako jsme uvedli v názvu jsme daná umístění vybojovali, jen v lehce pozměněném pořadí. Naše ,,dvojka,, složená z juniora Šimona Vaníčka, vypůjčené Magdalény Mišoňové z Adastra Sokol Veltěž a eliťáka Tomáše Paprstky si dojela pro svůj titul. Na záda jim šlapala pouze ,,jednička,, kde zahajoval Jakub Schierl předávající Lucii Krupové, která následně na trať vyslala Jana Nesvadbu. Rázem byl první titul a stříbro v kapse. A to se celý mistrák vlastně teprve rozjížděl.

Druhý den už vše zapadalo do známých kolejí. Trénink na XCO trati a následně kvalifikace eliminátoru. Jakmile dojedou všichni zájemci o postup, následuje krátké čekání a oslavy všech postupujících, které odstartují ostré souboje na krátké a rychlé trati. Žákyně Natálie Pleskačová letos již jednou předvedla, že sprint jí není cizí. V Brně však nestačila na své soupeřky v semifinále a patří jí tak pěkné 8. místo. Další zástupce prvního bloku byl Ondřej Novák na 11.místě. Silná dvojice juniorských sprinterů Šimon Vaníček a Kryštof Solař oprávněně budila respekt. Aby ne. Právě Kryštof už letos dva sprinterské zářezy na pažbě má. V Brně mu však chyběla trocha sportovního štěstí, když ho ve finálové jízdě potkal technický problém, který ho odsoudil na 4.místo. Štěstím v neštěstí bylo, že se otěží okamžitě chytil náš sběrač titulů Šimon Vaníček a do své bohaté sbírky medailí přidal i 2.místo z MČR v eliminátoru. Zasprintovat si zkusil i trenér kolínské mládeže Martin Řehák. Spokojit se však musel pouze s 11.místem.

Od nedělního rána vše směřovalo k bojům o nejprestižnější tituly a to o tituly z olympijského cross country. Již od žákovských kategorii bylo znatelné, že do Brna přijeli bojovat naprosto všichni a to i závodníci tíhnoucí k jiným cyklistickým disciplínám. S velice silnou konkurencí si dobře poradila žákyně Natálie Pleskačová. Natálka se rvala o každou pozici a v cíli si na svém prvním MČR dospurtovala pro pěkné 11.místo.

Tomáš Dudek rozhodně patřil mezi medailové naděje. Ihned po startu se pevně zabudoval v první pětici bojující o dres národního šampiona. V průběhu závodu však začal lehce ztrácet a v cíli uzavřel TOP5. Ondřej Novák jako prvoročák dokončil na 23. místě. Jelikož se jednalo o závěrečný závod seriálu, uzavíraly se také veškeré tabulky celkových pořadí. Tomáš Dudek vinou jediného zaváhání v jinak stabilní sezóně bohužel přišel o pódium a v celkovém hodnocení obsadil 4.místo. I díky bodovému přispění Ondry dokázali kadeti pouze ve dvou lidech vyjet i konečné 4.místo v týmové soutěži.

Hned pětice juniorů startujících v Brně ukazuje naší silnou základnu mladách talentů. Jakuch Schierl od začátku šel za vysněným titulem. V závěru mu však bohužel chybělo sportovní štěstí a technická závada na kole ho donutila posledního čtvrt kola absolvovat jako na koloběžce, což bohužel výrazně snížilo jeho rychlost. Jeho 3.místo je i tak vynikajícím výsledkem. Jen kousek za Kubou doletěl do cíle i Ondřej Hátle na skvělém 4.místě. Své kolegy podpořili ještě Šimon Vaníček na 7. a Alivin Tomášek na 9.místě. Posledním z pětice byl Kryštof Solař na 21.místě. Ano počítáte dobře. V TOP10jsme měli hned čtyři závodníky! A tím junioři ještě z daleka nekončí. Máme tu ještě celková pořadí. Jakub Schierl jednoznačně vyhrál Český pohár. Na 2.místě skončil díky stabilním výkonu Ondřej Hátle a na 5.pozici uzavřel TOP5 Alvin Tomášek. Ve velmi těsném souboji dokázali junioři navíc vyhrát i v soutěži týmů!

Lucie Krupová, naše jediná zástupkyně v juniorské kategorii svůj závod o titul vzala do svých rukou v podstatě hned od začátku. Vynikající sólo jízdou si dojela pro suverénní 1.místo. Její výkon ještě podtrhuje fakt, že její pronásledovatelka na ní ztratila téměř minutu. V celkovém pořadí brala 3.místo. Zajímavostí je, že v týmové soutěži si sama dokázala vyjet 4.pozici.

Michael Zeťák si v kategorii do 23 let dojel pro 8. místo. V celkovém pořadí sloučeném i s elitou mu patří 16. pozice.

A konečně naši elitní závodníci. Kompletní startovní pole v čele s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým, na kterého si naši závodníci brousili nože, slibovalo velkou podívanou. Ihned po startu se vytvořila velice silná čtveřice, ve které k naší radosti nechybělo ani duo Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba. Bohužel právě Janu Nesvadbovi osud postavil do cesty za dresem pro národního šampiona hned několik překážek v podobě defektu a následně i nepříjemného pádu, které nakonec vedly i k odstoupení ze závodu. Vše bylo tedy na Tomášovi. Ten se však svého úkolu zhostil statečně a dlouho odolával starším soupeřům Kulhavému a Škartnizlovi. I Tomáš však začal v závěru závodu na dvojici lehce ztrácet a cílovou pásku protnul jako 3. muž a vybojoval tak svou první medaili v dospělé kategorii. Tvrdá práce po celou sezonu nesla své ovoce i v podobě 2.místa v celkovém pořadí poháru. V soutěži týmu pak eliťáci zvítězili.

Ač by se zdálo, že výsledků již bylo vypsáno tolik, že už žádné další nemohou přibýt. Jsou tu však ještě dva, které stojí více než za zmínku. Společnou prací všech závodníků našeho týmu jsme obsadili 3.místo i v celkovém hodnocení týmů. Druhým skvělým výsledkem, který jen vyzdvihuje naší spolupráci s významným partnerem našeho týmu je 2.místo značky Scott v souboji s ostatními výrobci kol. Do tohoto pořadí promlouvají všichni závodníci sedlající danou značku. Je nám potěšením, že jsme mohli do tohoto pořadí našemu partnerovi výrazně přispět.

Comments are closed.