Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Sparta Praha v úvodu sezony

Submitted by on Čtvrtek, 21 Duben 2011No Comment
Sparta Praha v úvodu sezony

První díl GIANT LIGY přilákal do Plzně na start rekordních 126 jezdců a velmi pěkné počasí pak garantovalo velice rychlý závod.  Sportovní areál SKP Rapid tak zazářil ve hvězdně obsazené Grand Prix.

GP PECHMAN PNEU Plzeň

V Plzni triumfoval Kadlec

První díl GIANT LIGY přilákal do Plzně na start rekordních 126 jezdců a velmi pěkné počasí pak garantovalo velice rychlý závod.  Sportovní areál SKP Rapid tak zazářil ve hvězdně obsazené Grand Prix.

Na start se totiž postavil několikanásobný mistr republiky z časovky a účastník italského Gira František Raboň (výběr ČR), který zvolil úvodní podnik GIANT ligy jako přípravu na blížící se Tour de Romandie. Vedle Raboně pak byli vidět i dráhoví reprezentanti Jiří Hochmann, Jan Dostál a Milan Kadlec z pražské Dukly. Dukláci přivezli do Plzně i novopečeného vítěze etapového závodu v Polsku Vojtěcha Hačeckého. Vedle těchto zvučných jmen tak mohli diváci shlédnout i početný tým Fanflash-Nutrixxion a samozřejmě skoro domácí Spartu s pětinásobným vítězem seriálu Jirkou Nesvedou!

Peloton se držel dlouho pohromadě, což nejvíce vyhovovalo právě Nesvedovi a jezdcům Sparty, kteří tak mohli dokonale rozjíždět spurty pro svého lídra.

Ten tak celkem rychle nabral bodový náskok, který však tentokrát nestačil na zkušeného Kadlece. Právě Kadlec ke konci závodu dohnal bodovou ztrátu a připravoval se již pouze na poslední dvojnásobně bodovaný spurt.

Pět okruhů před cílem ještě odskočila skupina jezdců vedená Františkem Raboněm (výběr ČR), ale jejich náskok byl před posledním okruhem smazán a celé startovní pole se řítilo do posledního dvojnásobně bodovaného kola.

Poslední dvojnásobně bodovaný spurt jen těsně vybojoval Milan Kadlec (ASC Dukla Praha) před Janem Klabouchem (Fanflash-Nutrixxion) a mohl se tak radovat ze zaslouženého vítězství v závodě. Nejaktivnějším jezdcem se stal Marek Mixa (ASC Dukla Praha). Ženám kralovala Tereza Trefná (Alltraining.cz) a juniory vyhrál nadějný Martin Rabovský(TJ ZČE Cyklistika Plzeň).

GP Pechman pneu 20. dubna 2011

Čas vítěze: 1:09.03 h

1. místo    Milan Kadlec (ASC Dukla Praha)           34b

2. místo    Jiří Nesveda (AC Sparta Praha)           26b

3. místo    Jan Klabouch (Fanflash-Nutrixxion)       20b

4. místo    Jan Dostál (ASC Dukla Praha)             11b

5. místo    Jiří Hochmann (ASC Dukla Praha)          10b

6. místo    Michal Kesl (Fanflash- Nutrixxion)             7b

7. místo    David Rajs (TJ Favorit Brno)             5b

8. místo    František Raboň (výběr ČR)                         4b

Tomáš Okrouhlický 6. v závodě 1.2. UCI Rutland-Melton Classic

Výborného výsledku dosáhl lídr sparťanských cyklistů Tomáš Okrouhlický v závodě Rutland – Melton Classic, když obsadil ve spurtu vedoucí skupiny 6.

místo. ,,Mohlo to být ale výrazně lepší, spurtoval jsem na poloprázdné galusce a poslední zatáčku 150 metrů před cílem jsem jel hodně opatrně“, komentoval závěr závodu Tomáš.

Na startu 5. ročníku tohoto závodu zařazeného do kategorie 1.2 UCI se sešla konkurence 172 závodníků, na které čekala porce 11 úseků po nezpevněných polních cestách a šotolině. Tyto úseky se staly prubířským kamenem techniky a závodníků, peloton se na úzkých cestách natahuje do délky až 400 metrů a do jednoho z úseku se ani nepouštějí mechanické vozy, pouze neutrální motorky.

Do prvního šotolinového úseku na 52 kilometru najíždělo celé hlavní pole pohromadě a byl to nesmlouvavý boj v pelotonu o pozice, každý závodník se tlačil dopředu, aby najel do ,,terénu“ co nejvíce vpředu. A pak již následuje tvrdá selekce, řada závodníků odpadne kvůli defektům, kdy dlouho čekají za nataženým polem závodníků na pomoc mechanického vozu a zpět do hlavního pole se jim nepodaří dostat. Dále není nouze o pády, která následně rozdělí peloton do několika skupin, které se pak jen vyjímečně sjedou zpět.

Na 120 kilometru vykrystalizoval v čele pelotonu 25 členná skupina, ve které měla Sparta svého lídra, Tomáše Okrouhlického: ,, Tento závod jsem v minulých letech nejel, něco podobného jsem ale několikrát absolvoval v Dánsku a tam se mi vždy dařilo. Alfou a omegou úspěchu v takovém závodě je držet se neustále vpředu, což je hlavně v první polovině závodu hodně těžké, je to boj o každou pozici a ,,loktuje“ se skoro pořád. A pelotonem zní velice často hodně nevybíravá slova v několika jazycích. Mě se dařilo být pořád v popředí a když se po jednom delším šotolinovém úseku vytvořila v čele silná 25 členná skupina, věděl jsem, že už nás nikdo nesjede. “

Čelní skupina vzorně spolupracovala a brzy si získala rozhodující náskok.

Osud si pohrál s Tomášem asi 30 kilometrů před cílem, kdy měl defekt , naštěstí sparťanský mechanický vůz byl v tento moment 3. v koloně a po bleskurychlé výměně zadního kola se Tomášovi podařilo vrátit do čela závodu.

Asi 15 kilometrů před cílem poodjeli z vedoucí skupiny 2 závodníci, nepodařilo se jim ale vytvořit výrazný náskok a 6 kilometrů před cílem byly dojeti.

V posledním šotolinovém úseku se jelo na doraz, několik závodníků odpadlo a tak si to v závěrečném spurtu o vítězství rozdalo 18 borců, z vítězství se radoval Australan Zak Dempster z týmu Rapha- Condor.

V cíli bylo klasifikováno v limitu 90 závodníků.

Výsledky:

1. Zakkari DEMPSTER AUS RCS 4:09:56

2. Erwin DE KERF BEL +0

3. Marcin BIALOBLOCKI POL MPT +0

4. Jonathan MCEVOY GBR MPT +0

5. Jose RAMIREZ ESP +0

6. Tomas OKROUHLICKY CZE ASP +0 – AC SPARTA PRAHA 7. Llewwellyn KINCH GBR +0 8. Kasper Linde JORGENSEN DEN GLU +0 9. Lasse BOCHMANN DEN GLU +0 10. David CLARKE GBR EDR +0 ….

73. Tomas HRUBY CZ ASP + 14:55

Více foto na:

http://www.flickr.com/photos/infinity_photography_/sets/72157626394947105/show/

O víkendu Spartu čeká Roubaix po Dánsku – GP Herning UCI 1.2 a na velikonoční pondělí  UCI 1.1 kat. Rund um Koln na 200 km a část týmu a příznivců v sobotu při tréninku doprovodí chodovarský sud při cestě z Bernau. 11.00 hod / SRN/ do Chodové Plané, kde bude slavnostní otevření pivní sezony.

Zdeněk Rubáš

www.sparta-cycling.cz

Comments are closed.