Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Úspěšné léto Jakuba Říhy /GALAXY CYKLOŠVEC/

Submitted by on Čtvrtek, 25 Srpen 2016No Comment
Úspěšné léto Jakuba Říhy /GALAXY CYKLOŠVEC/

Jedu, závodím víkend co víkend a nestačím se zastavit a tak jsem musel shrnout několika týdenní nazpět, skoro až dvou měsíční závodní honičku do jednoho obsáhlého reportu.
V polovině června jsem jel další ze závodů Evropského poháru ve sjezdu (EDC) tentokrát v Rakouském Schladmingu, velmi oblíbená trať, na které se jezdíval dlouhá léta i světový pohár proto vždy přiláká velké množství závodníků. Ani letos tomu nebylo jinak. V kvalifikaci mi vcelku přálo štěstí a stihl jsme sjet svou jízdu za sucha, protože zhruba na posledních dvacet jezdců začalo brutálně pršet, což ovšem těm nejlepším vůbec nevadilo a posunovali hranici času dál. Nakonec z toho pro mě bylo 16 místo a postup mezi nejlepších 30 do superfinále. Neděle pak byla ve znamení finálové, kde se nám celá story s deštěm opakovala jen s tím rozdílem, že byl v podstatě celý závod odjetý a čekalo se jen na to nejlepší… na superfinále. A v tu chvíli, ale dvacet minut před startem přišla brutální bouřka a tak jsme nasadili bundy, vzali strhávačky, přezuli pláště a vyrazili na start. I přes to, že na dráze tekl potok a byl jsme hned po startu komplet promáčenej dalo se dolů letět celkem v pohodě a tak to v cíli dalo na hodně slušnou patnáctou příčku.

fotoreport ze Schladmingu zdehttps://www.facebook.com/jakubriha52/photos/?tab=album&album_id=1222011214500256
Týden na to se jel další ze závodů českého poháru v Koutech nad Desnou, kdy po sobotních tropech přišel v den závodu trochu šokující skok teploty asi o dvacet stupňů a déšť.. Nakonec se mi závod vcelku povedl a i přes pomalý defekt, kdy jsem jel zhruba třetinu tratě na prázdném zadním kole, jsem dokázal dojet na druhém místě. Na jednu stranu jsem byl spokojený, ale nebýt defektu asi bych měl radost ještě o stupínek větší. :)

fotoreport z Koutů zde: https://www.facebook.com/jakubriha52/photos/?tab=album&album_id=1226472050720839

Po koutech přišel jeden ze závodů, který je pro mě každý rok tak trochu speciální a to je závod Evropského poháru ve sjezdu, který zavítá i k nám do České Republiky a to konkrétně na Šumavský Špičák. Letos to bylo bohužel tak nešťastně, že se nám to krylo s MS v Novém Městě na Moravě a tak jsem nemohl být součástí toho velkého světové cirkusu, ale soustředil jsme se na svůj závod na Špičáku. Dráha byl letos zas o trochu rychlejší a jezdců přijel rekordní počet a tak bylo na co koukat. Mě se celý víkend dařilo, dobře a cítil jsem se skvěle. V kvalifikaci se mi povedlo být nejlepší z Čechů a zajet na skvělém šestém místě. Finále pak bylo hlavně o nervech, přece jen domácí prostředí, spoustu známých kolem tratě, rodina a parádně rozjetej závod z kvalifikace to všechno dohromady udělalo své. Těsně před startem jsem myslel, že z toho kola spadnu dřív, než na něj vůbec stačím nasednout. Ale hned po prvním šlápnutí ze mě nervozita spadla a já letěl dolů jak nejlíp jsem to jen uměl. Nakonec mi jízda vyšla bez nějaké větší chyby, což stačilo k obhájení šestého místa z kvalifikace a opět prvenství mezi Čechy… Jediné co mě mohlo mrzet bylo to, že na pódium šlo prvních pět jezdců… tak třeba za rok.

fotoreport ze Špičáku zde: https://www.facebook.com/jakubriha52/photos/?tab=album&album_id=1232552946779416
Hned po tomto skvělém výkonu mě kontaktoval reprezentační trenér Milan Suchomel a nabídl mi účast na jednom ze závodů světového poháru ve Švýcarsku, na což jsem samozřejmě s nadšením kývl a hned v úterý jsem vyrážel na svůj první letošní svěťák. Dráhu jsme znal už z loňska, protože právě tady jsem se i vloni zúčastnil světového poháru a tak jsme věděl, co mě čeká. Nicméně propast mezi top jezdci z evropského poháru k jezdcům co jezdí jen svěťák je obrovská a tak bylo jasné, že tohle nebude vůbec lehká mise. Do kvalifikace jsem vlétl naplno, snažil jsem se jet své maximum což vedlo k hromadě menších chyb, které ale vždy stály nějakou tu setinku a nakonec jsem si  to pokazil úplně, když mi v jedné z technický pasáží nevyšel průjezd a musel jsem se opřít o strom, no nic rychle jsme pokračoval dál i když bylo jasné, že s touhle jízdou to dál nepůjde. V cíli z toho byla 107. příčka se ztrátou dvou vteřin na top 80. což vlastně nebylo tak hrozný na to, jak špatnej jsem z toho měl pocit. Každopádně super zkušenost a motor k tomu makat ještě víc, abych byl tak dobrej jako tyhle borci.:)

Po svěťáku pak následoval zasloužený týden volna, po kterém přišel další ze seriálu městských sjezdů, tentokrát v Rakovníku. Závod s již osmiletou tradicí je součástí celého cyklo víkendu, který se jmenuje Rakovnické Cyklování a tak diváků i jezdců bylo až až ! Super atmoška a perfektní organizace celého závodu mě hodně bavili. Nakonec se mi povedlo vyhrát obě dvě měřené jízdy a upevnit si tak prvenství před posledním závodem celé DownTown tour, který se pojede zanedlouho v Karlových Varech.

Oficiální video zde: https://www.youtube.com/watch?v=0l37IvJr09I

Toť vše, pro aktuální informace sledujte můj facebook/jakubriha52 kde se snažím dávat fotky a informace bezprostředně po závodech.

Díky za podporu s pozdravem Jakub Říha

Comments are closed.