Home » Aktuální téma, Trénink

Cyklotrénink Františka Trkala – díl pátý: březen 2011

Submitted by on Neděle, 6 Březen 2011No Comment
Cyklotrénink Františka Trkala – díl pátý: březen 2011

Třetí měsíc roku bychom se za stále se zlepšujících teplot měli již věnovat jen specifické přípravě – tréninkům na kole.

Náplň jednotlivých tréninků záleží na začátku závodního období. Kdo má závody již začátkem dubna, tak musí do tréninku v březnu zařazovat intenzitu (intervaly, kopce, spurty, tréninky za autem atd.), vše by mělo směřovat k závodní intenzitě. Stále však nesmíme opomenout trénink základní a silové vytrvalosti.

Samozřejmě, že ideální trénink v této době je v jižních zemích. Ideálními destinacemi jsou Mallorka, Chorvatsko či Itálie.

1) Po odpočinkovém cyklu, který byl ke konci února, by měl následovat blok základní vytrvalosti, doporučuji dva cykly po třech tréninkových dnech.

2) Po tomto vytrvalostním bloku doporučuji třídenní až čtyřdenní tréninkové cykly: první den po volnějším dnu s vyjetím nebo úplně volném dnu zaměřený na rozvoj rychlosti – spurty a intervalové úseky (ideální v družstvu), které mohou být doplněny tréninkem za autem nebo tzv. kolotoč.

3) Druhý den: rozvoj silové vytrvalosti – kopce v délce a opakování podle trénovanosti a věku např. 4-5 x 10-15 min. kopec – 2 x síla na anaerobním prahu -10 tepů a 2-3 x optimální otáčky na anaerobním prahu – 5 tepů, možno i jeden kopec v závodním tempu a ke konci tréninku 30-40 min. v okolí spodního prahu.

4) Následující den tréninku by měl být vytrvalostní popřípadě i další – aby nám vyšel program soustředění na dobu pobytu.

5) Po návratu nebo po třech až čtyřech týdnech tréninku by měl následovat opět odpočinkový cyklus, abychom vstřebali únavu po náročném březnovém tréninku, který opravdu už nebyl jenom o základní vytrvalosti, ale i o kvalitě.

Stále však nesmíme zapomenout na regeneraci – vhodné regenerační doplňky, masáže atd. je také třeba posilovat imunitu vitamíny a vhodnými doplňky stravy i regenerací. V tomto období je potřeba dobře pečovat o své zdraví a byla by velká škoda právě nyní onemocnět.

Trénujte jako profesionál! S Cyklotréninkem Františka Trkala to jde!

web: www.frantisek.trkal-cyklotrenink.cz

email: frantisek.trkal@seznam.cz

tel.: +420 605 832 507



  • František Trkal

    František Trkal 3x mistr ČR v časovce jednotlivců
    2x celkový vítěz Okolo Slovenska
    účastník OH a Mistrovství Světa
    celkem 134 vítězství … více

Comments are closed.