Home » Aktuální téma, Cestování

O cyklostezku podél Baťova kanálu je zájem

Submitted by on Čtvrtek, 2 Září 2010No Comment
O cyklostezku podél Baťova kanálu je zájem

Po páteřní cyklostezce podél Baťova kanálu, která byla na březích této turistické vodní cesty slavnostně otevřena letos v dubnu, projelo o prázdninách denně v průměru devět stovek cyklistů či in-line bruslařů. Vyplývá to z monitoringu, který od 29. června do 17. srpna provádělo Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Partnerství. Předmětem monitoringu byly dva nejfrekventovanější úseky ve Zlínském kraji – cyklostezka z Napajedel do Otrokovic a z Napajedel opačným směrem na Uherské Hradiště. Sčítač byl umístěn přímo v Napajedlích.

„Celkem v tomto období projelo či prošlo po cyklostezce v obou směrech 46 737 uživatelů – tedy cyklistů, in-line bruslařů i chodců. To je v průměru 935 uživatelů denně. V pracovních dnech denní průměr představoval 816 průjezdů, v nepracovních dnech 1 187 průjezdů. Ukázalo se tak mimo jiné, že nemalé procento uživatelů cyklostezky představují místní obyvatelé, kteří cestují do práce a z práce na kole. Vzhledem k výsledkům sčítání ve dnech volna a také v konkrétních časech ale převažuje rekreační funkce cyklostezky,“ uvedl Jiří Durďák, manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě.

Sčítání bylo prováděno pomocí automatického sčítače francouzské výroby Eco-counter, který funguje na bázi skokové změny teploty a dokáže také odlišit směr pohybu uživatelů. Podle sčítače byl zatím rekordním dnem 1. srpen, kdy po cyklostezce projelo 2 493 uživatelů. O něco více je podle měření frekventovaný směr do Uherského Hradiště, než opačný do Otrokovic. Sčítač sice nedokáže rozlišit, zda se místem měření po stezce pohyboval cyklista či bruslař, reprezentativní obrázek o složení uživatelů cyklostezky však poskytl zvláštní průzkum, který byl proveden pro město Otrokovice. „Průměrně cyklostezku využívají z 65% cyklisté, z 25% pěší a 10% představují in-line bruslaři,“ řekl Luboš Kala, projektový manažer obecně prospěšné společnosti Partnerství, která se spolupodílela na průzkumu a podobná měření provádí i u jiných cyklostezek v České republice.

Další výsledky monitoringu v kostce:
v nepracovních dnech:
• se na stezce začíná jezdit v 6 hodin
• návštěvnost – s výjimkou doby oběda – roste do odpoledního vrcholu mezi 16. a 18. hodinou
• ruch na stezce utichá zhruba ve 22 hodin
v pracovních dnech:
• se na stezce jezdí již od 4 hodin
• dopolední vrchol návštěvnosti je mezi 5. a 7. hodinou ranní, kdy po ní cestují místní lidé do práce, poté následuje mírný pokles
• odpolední provoz vrcholí mezi 17. a 19. hodinou
• ruch na stezce utichá až kolem 23. hodiny

Ilustrační foto (Fotoarchiv DSO Baťův kanál)

Comments are closed.